Smuts

Informações:

Sinopsis

Från 2011. Vi tittar närmare på den frånstötande delen av vår historia och samtid som kallas just Smuts.Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episodios

 • Skit och makt

  Skit och makt

  20/07/2011 Duración: 29min

  Den vanligaste orsaken till konflikter i hemmet är städning och 80 procent av alla kvinnor har någon gång skämts över sitt stökiga hem.  Den där smutsen som bara uppstår om och om igen: Svarta fingeravtryck på dörrkarmen, matrester på golvet, dammråttor som rusar fram. Tänk att få lämna över alltihop till någon annan. Helst till någon som blir glad över att få ett arbete. I det fjärde programmet av Smuts möter vi yrkeskvinnan som anlitar städhjälp för att få kvalitetstid över med familjen och städerskorna som jobbar svart för att försörja sina. Dessutom funderar programledare Johanna Langhorst på kopplingen mellan städning, sex och makt med anledning av våldtäktsanklagelserna mot IMF chefen Strauss-Kahn på en städerska.

 • Svettkörtlar och hårsäckar

  Svettkörtlar och hårsäckar

  13/07/2011 Duración: 29min

  Det anses viktigt att med jämna mellanrum avlägsna smuts från kroppen. Men gränsen mellan att vara ren och att vara smutsig är inte glasklar.  I det tredje programmet av Smuts frågar vi oss när man egentligen blir ren? Svaret varierar mellan olika platser och i olika tider. För 60 år sedan bytte man till exempel trosor någon gång i veckan. Duschade gjorde vanligt folk ännu mer sällan, och då på de allmänna badinrättningarna. Johanna Langhorst pratar med socialantropologen Fanny Ambjörnsson om att ha hår på fel ställe och så undersöker vi grisarnas förhållande till smuts - och vårt förhållande till grisarna.

 • Smitta och skräck

  Smitta och skräck

  06/07/2011 Duración: 29min

  I alla tider och i alla kulturer har människan förhållit sig till motpolerna rent och smutsigt. Berättelsen om smuts är också berättelsen om vad som är socialt accepterat - och vad som inte är det. Det andra programmet i serien Smuts handlar om smitta och bakterieskräck. Vi möter Joakim Jonsson, som med ens kände sig smutsig när han fick veta att han hade HIV. För på samma sätt som tuberkulosen i 1900-talets Sverige associerades med fattigdom och därför stämplades som smutsig, väcker HIV starka känslor då sjukdomen förknippas med andra samhällstabun som homosexualitet och omoraliskt leverne. Programledare Johanna Langhorst besöker ett sjukhus och tittar närmare på kopplingen mellan städningen och spridningen av sjukhussjukan. Och så gör hon en djupdykning bland råttor och bakteriedödande medel.

 • Vi och dom

  Vi och dom

  29/06/2011 Duración: 29min

  Smutsen är oönskad och sprider sig lätt, om vi inte genast tar bort den. När vi avlägsnar smutsen återställer vi ordningen. Enligt Svenska Akademins ordbok kan smuts även beteckna en viss sorts människor: avskum, pack och slödder. I första programmet av fyra tar programledare Johanna Langhorst avstamp i det gamla lort-Sveriges dragiga bostäder, med ohyra och förfall. Hon tittar närmare på hur idéerna bakom rashygienen och uppbyggnaden av folkhemmet präglat vår syn på renhet och besöker ett miljonprogramsområde, där dagens smuts lär frodas. Vi möter också en ung, romsk familj på en campingplats som berättar om majoritetssamhällets nedsmutsning av den minoritet de tillhör. Något som gjort att familjen är noga med att visa upp en hel och ren fasad. Smuts görs av Klippan Produktion, för Sveriges Radio.