Vredens Blåbär, Reportageserie Från Konflikt

Informações:

Sinopsis

Från 2011. Om de osynliga trådar som löper från syltburken i butiken till människohandel, svartjobb, rättslöshet och kriminalitet.Ansvarig utgivare: Helena Olsson

Episodios

 • Del 5: Tillbaka i Vietnam

  Del 5: Tillbaka i Vietnam

  25/07/2011 Duración: 29min

  Bärplockarna från Vietnam rekryterades av det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC, med löften om god förtjänst mot att de betalade en klumpsumma för resa och andra utgifter på omkring 40 000 svenska kronor. Men svenska Lomsjö Bär, som hade anlitat bemanningsföretaget, gick i konkurs sedan en delägare tömt bolagets konton och försvunnit. TTLC betalade inte heller ut några löner, trots att de lovat det i sin ansökan om uppehållstillstånd för de vietnamesiska arbetarna, som godkändes av Migrationsverket. Efter månader i Sverige återvände vietnameserna utblottade och lottlösa. Många har förlorat hus och hem. I det sista reportaget om de vietnamesiska bärplockarna reser Randi Mossige-Norheim till Vietnam och söker upp några av dem.

 • Del 4: Människor till salu

  Del 4: Människor till salu

  18/07/2011 Duración: 22min

  Om rovdrift och rättslöshet på den globala arbetsmarknaden. I Sverige har bärbranschen hamnat i fokus för debatten om exploatering av människor som arbetskraft - en hel verksamhet som till stor del bygger på att plockarna sliter långa dagar för usla eller inga löner alls. Randi Mossige-Norheim följde de vietnamesiska bärplockarnas fortsatta jakt på arbete för att ta sig ur skuldfällan som de svenska bärskogarna har fångat dem i.

 • Del 3: Bärplockarna som försvann

  Del 3: Bärplockarna som försvann

  11/07/2011 Duración: 21min

  Måndag 11 juli kl 14.30, repris söndag 17 juli kl 19.03 Hälften av de vietnameser som reste till Sverige blev kvar i Europa. En del plockade aldrig några bär. Så snart de landade på Arlanda tog de sig vidare åt andra håll. För dem var bärplockarvisumet en biljett till den europeiska arbetsmarknaden. De som plockade bär fick aldrig någon lön. För att tjäna ihop till pengarna som de är skyldiga hemma stannade de kvar. Nu befinner de sig illegalt i Europa. Randi Mossige-Norheim har letat upp flera av vietnameserna, i Norge, Polen och Tyskland.

 • Del 2: Bärplockarnas slavkontrakt

  Del 2: Bärplockarnas slavkontrakt

  04/07/2011 Duración: 28min

  Hur går det egentligen till när bärplockarna reser till Sverige? Vilka myndigheter gör det möjligt och vem tjänar på att de kommer hit? Vad händer sen, när bärplockarna återvänder hem? Om de överhuvudtaget kommer hem. Randi Mossige-Norheim ringde upp några av bärplockarna som var i Sverige under sensommaren och hösten 2010.

 • Del 1: Drömmar i Särna

  Del 1: Drömmar i Särna

  27/06/2011 Duración: 26min

  Sommaren 2010 blev larmen över behandlingen av de utländska bärplockarna i svenska skogarna värre än tidigare. I Särna kokade det över i början av augusti när de nära 300 vietnameser som rekryterats dit, fick klart för sig att de skulle bli utan lön. Det var inte möjligt att plocka 90 kilo lingon, eller 50 kilo blåbär per dag som deras avtal föreskrev. Randi Mossige-Norheim reste till Särna i Älvdalens kommun, en by långt upp i Västerdalarna med omkring 1000 invånare som plötsligt blev 30 procent större när vietnameserna kom.