Orientering

Informações:

Sinopsis

Daglig analyse og perspektivering af aktuelle historier og tendenser både herhjemme og i resten af verden. Søndag med særlig vægt på Europa.

Episodios

  • Præsident i modvind og digitalt overmod?

    24/01/2023 Duración: 29min

    Joe Biden er i strid modvind. Oveni dårlige meningsmålinger, slås han med hårdnakket kritik af hans alder, og nu har sagen om de fundne klassificerede dokumenter sat det hele på spidsen. Men kan det kriseramte demokratiske parti nå at vende skuden før valget i 2024? Danmark er et af de mest digitaliserede lande, og vi har høj tillid til offentlige it-løsninger. Men når vi igen og igen hører om koks og sikkerhedsbrister, er den tillid så overhovedet berettiget, eller er danske it-myndigheder så optagede af, at den digitale infrastruktur skal være let at bruge, at den samtidig bliver for let at misbruge? Tilrettelæggere: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Samisk mine-modstand og coronaovervågningens lange skygge

    23/01/2023 Duración: 26min

    Begejstringen var ikke til at tage fejl af hos både svenskerne og resten af EU, da der for nylig blev annonceret et stort fund af sjældne jordarter i det nordlige Sverige. Men man havde ikke lige fået med i sin præsentation, at der rent faktisk bor nogen i området - nemlig samere, Europas eneste oprindelige folk. Coronatidens nedlukninger og restriktioner føles efterhånden langt væk, men meget af den overvågning der blev iværksat findes stadig og bruges i stor stil. Tilrettelæggere: Tine Linde og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Fritidskamp og symbolsk mafiafangst

    20/01/2023 Duración: 28min

    Striden om store bededag handler ikke kun om politiske uenigheder, men i høj grad også om vores forhold til arbejde. For det ændrer sig hele tiden og for tiden handler det faktisk i høj grad om hvor meget vi kan få lov til at lade være. I Italien har det vakt jubel at det efter 30 år er lykkedes at anholde mafiabossen Matteo Messina Denaro. Men det er en fangst af symbolsk karakter, for det vil på ingen måde sætte en stopper for den magtfulde mafia. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Morten Narvedsen og Jonas Johs Andersen.

  • Polykrise og politiseret videnskab

    19/01/2023 Duración: 29min

    Vi lever i polykrisens tid, lyder det - eller permakrisens. Krisebegrebet er her, der og alle vegne - men hvad betyder det for den politiske samtale, når vi pludselig er omringet af kriser? Den danske professor og forsker Christine Stabell Benn er endt i kollegial modvind, efter hun har sagt ja til at deltage i en sundhedskomité i Florida, som af flere bliver opfattet som et politisk projekt for den magtfulde republikanske guvernør, Ron DeSantis. Men er det overhovedet forskeres ansvar, hvordan deres arbejde bliver brugt? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen.

  • Korruptionsgråzoner i EU og indisk verdensekspansion

    18/01/2023 Duración: 28min

    Skandalesagen Qatargate involverer millioner af kroner, belaster hele Europa-Parlamentet og kan resultere i omfattende reformer. Men hvordan skiller man lobbyisme fra korruption? Indiens position i verden er nu så stærk, at nogen kalder landet en ny supermagt. Og mens vestlige ledere på stribe ønsker et venskab med Indien, så er det ikke sikkert, at landet vil være venner med os. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Svensk oprustning og militant natur

    17/01/2023 Duración: 26min

    Sverige står midt en gigantisk kursændring. For efter 200 år med neutralitet og stædig insisteren på dialog har landet sagt farvel til rollen som fredsmægler. Så hvilken selvopfattelse står Sverige tilbage med? At naturen kan være en aktør i krig er ikke ny, men et nyt ord vil vise flere sider af den sag: for kan krig ligefrem vise sig at være gavnlig for naturen? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Kommer kampvognene til Ukraine for sent & oprustningsspiral i Arktis

    16/01/2023 Duración: 29min

    Ukrainerne har fået våben for milliarder: ammunition, missiler, pansrede militære køretøjer. Nu er flere lande klar til at levere langt tungere militærgrej end tidligere. Men har landene tøvet for længe til, at det kan nå at batte på slagmarken? Danmark er måske på vej ind i et eksklusivt militært samarbejde mellem USA og Canada. Det handler bare ikke så meget om Danmark, men om Grønland... Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Dødsstraffens grusomme logik & drengene efter pigerne

    13/01/2023 Duración: 27min

    I Iran er titusindvis af demonstranter arresteret og nu har regimet sat fart på henrettelserne. Men hvad håber præstestyret at opnå med den brutale metode - og hvilket tankesæt ligger bag? En fejde på twitter mellem to influencere rummer måske mere end hvad den lige ser ud til. For viser twittertvisten mellem Andrew Tate og Greta Thunberg i virkeligheden, at afstanden mellem kønnene, vokser - især blandt de helt unge? Tilrettelæggelse: Tine Linde og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Jeppe Brix. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Falske finansprofeter og kunstig sol over Lyngby

    12/01/2023 Duración: 24min

    Hvis du tror, at økonomien gik dårligt sidste år, så bare vent til du ser, hvordan økonomien kollapser i 2023. Så dystre er profetierne fra den internationale valutafond, der forudsiger, at en tredjedel af verden går i recession i år. Men så galt kommer det slet ikke til at gå konstaterer en dansk ekspert. Vi tager også til Lyngby, hvor løsningen på klimakrisen måske findes i en kælder under DTU. Tilrettelægger: Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip: Morten Narvedsen. Lyddesign: Jeppe Brix og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Twitter-storm på kongressen & rigmændene og medierne

    11/01/2023 Duración: 26min

    Op til stormen på den brasilianske kongres flød de sociale medier over med opslag, der opfordrede til modstand mod valgresultatet. Nu vil kritikere have techgiganterne til at overvåge og moderere endnu mere af det indhold, der bliver lagt op. Men risikerer vi - i vores iver for at beskytte demokratiet - at regulere det til døde? I Indien har en af verden rigeste mænd, Gautam Adani, overtaget Indiens ældste og mest velrenommerede nyhedsnetværk, New Delhi Television. Så nu har Indien fået sin egen version af en global trend: Den, hvor rigmænd køber medier. Tilrettelægger: Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Jeppe Brix. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Krise i NHS og grøn kolonialisme

    10/01/2023 Duración: 28min

    Hver uge dør 500 briter uden anden grund end at sundhedsvæsenet er ved at kollapse. Briterne råber op og sygeplejerskerne strejker nu igen for bedre vilkår. Imens smitter mistilliden til sundhedssystemet af på tilliden til hele den britiske regeringsførelse. Flere afrikanske regeringer er så utilfredse med den nyligt indgåede biodiversitetsaftale, at flere nu taler om 'grøn kolonialisme'. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Saudiske drømme kan ende i nyt migrantmareridt og kampen om Nordpolen

    09/01/2023 Duración: 28min

    Knap er kritikken af Qatars behandling af migrantarbejdere forstummet, før en lignende kritik kan gentage sig i nabostaten. Hvilke dilemmaer stiller det danske virksomheder i? Danmark, Canada og Rusland gør krav på store områder af Arktis, og alle tre mener, at Nordpolen skal være deres. Og nu har Canada netop afleveret et nyt og større krav. En så gigantisk strid om territorier kunne andre steder være optræk til krig, men her glæder andre regler. Tilrettelæggere: Tine Linde og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Mulig mobilisering i Belarus og stop for aktivisme

    06/01/2023 Duración: 25min

    Belarus har længe været Ruslands allernærmeste allierede i krigen mod Ukraine, uden dog selv direkte at sende soldater i krigen. Men efterhånden er det svært at se, at der er noget tilbage af Belarus' selvstændighed. Nu er en video af noget, der kunne ligne en opfordring til mobilisering, så dukket op og det sætter gang i spekulationer om, hvorvidt Belarus er på vej længere ind i krigen. 1. januar kom en opsigtsvækkende opsigelse. Fra nogle af de allermest rebelske klimaaktivister i Storbritannien, Extinction Rebellion - de vil nu dialogens vej. Og dét er et vink med en vognstang for klimabevægelsen i hele Europa. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • En ny flygtningekrise, og 'dødens købmand' på fri fod

    05/01/2023 Duración: 25min

    Der er igen pres på EU's grænser, hvor antallet af flygtninge og migranter nu stiger voldsomt. Og igen er der nye beviser på det uofficielle - og ofte voldelige - parallelsystem, der venter mennesker der forsøger at komme ind i EU af alternative veje, kommet for dagens lys. Hvad siger det om EUs grænsebevogtning og er EU rustet til at håndtere en ny stor flygtningebølge? En mand, der i årtier har sat ild under verdens værste konflikter med våbenleverancer, blev i december udleveret til Rusland i en fangeudveksling. Vi kigger nærmere på Viktor Bouts planer - for bliver verden et farligere sted, nu hvor 'dødens købmand' er på fri fod? Tilrettelæggere: Tine Linde og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klipper: Morten Narvedsen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Krypto-vinteren og et nyt våben mod Orban

    04/01/2023 Duración: 24min

    Priserne på kryptovaluta er styrtdykket, investorer flygter og kongen af den mest troværdige handelsplatform, Sam Bankman-Fried, er i fængsel. Kryptoindustrien mener vi står midt i en 'krypto-vinter', der blot er et udsving på vej mod bedre tider, mens kritikere mener, det kan blive en decideret istid. Ungarns premierminister Viktor Orban har igen og igen været EU's store hovedpine, men nu har EU fundet et værktøj frem, der rammer ham på pengepungen, hvis ikke han retter ind. Tilrettelæggere: Tine Linde og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip: Morten Narvedsen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Stormløbets spydspids og babyboom i Afrika

    03/01/2023 Duración: 27min

    En amerikansk familie bliver splittet, da sønnen anmelder faderen, der bliver den første som er dømt for stormen på kongressen. DR har fulgt familien i et år. Under corona-epidemien og krigen i Ukraine er befolkningstilvæksten i dele af Afrika sendt på himmelflugt. En overset historie, som kan komme til at forme fremtiden for Afrika - og Europa. Tilrettelæggere: Nickolaj Sander og Johanne Hesseldahl. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign og klip: Morten Narvedsen og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.

  • Lyserød bølge og kinesisk sæbeopera

    02/01/2023 Duración: 29min

    I vores første udsendelse har vi besøg af Kristian Almblad, der fortæller hvordan præsident Lulas sejr i Brasilien betyder, at der skyller en lyserød bølge af socialistiske præsidenter ind over Sydamerika, hvilket kan få store konsekvenser for, hvordan kontinentet placerer sig i den globale dagsorden, når der fx skal træffes store beslutninger om klima, krige og lignende. Herudover kan vi som det første medie løfte sløret for dansk forskning, der viser, hvordan Kina bruger sæbeoperaer og kinavenlige nyheder til at vinde sympati på det afrikanske kontinent, hvor den asiatiske stormagt har opdaget, at det ikke er nok at have råstofkontrakter. Det åbner for et større perspektiv om, hvordan man kulturelt forsøger at knytte kontinenter sammen og dermed skabe alliancer, som man fx allerede kan se konsekvenserne af, når der stemmes i FNs sikkerhedsråd. Tilrettelæggere: Nickolaj Sander og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign og klip: Morten Narvedsen og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sø

  • Orientering: Året der kommer

    01/01/2023 Duración: 54min

    Hvad kan vi forvente os af året, der kommer i 2023? Vil den nye brede midterregering vise sig så holdbar som de tre regeringspartier håber på, og hvor store bliver de politiske forandringer? Øget arbejdsudbud og en reform for uddannelsessektoren har regeringen allerede løftet sløret for, men hvem kommer til at mærke konsekvenserne? Ude i verden venter et år, hvor krigen i Ukraine vil fortsætte, hvor et stigende antal flygtninge banker på Europas døre, og hvor folkerige oprør i Kina og Iran skal stå sin prøve. Og så er der vigtige parlamentsvalg i både Polen og Tyrkiet, som får betydning for både Europas og NATOS sammenhængskraft. I denne særudgave af Orientering, forsøger vi at kigge ind i krystalkuglen for at se, hvad der venter os i 2023? Værter: Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon. www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • Orientering: Året der gik

    31/12/2022 Duración: 56min

    2022 begyndte med en optimistisk nytårstale fra statsministeren. Væk var corona - og vi var på vej mod lysere tider. Men ikke så snart var året gået i gang, før mørket igen sænkede sig, da Rusland invaderede Ukraine. Ud af krigen voksede ikke bare en energikrise med skyhøje priser på alt fra smør til elektricitet - frygten for Europas sikkerhed vendte også tilbage. 2022 blev også året, hvor de vestlige lande rykkede tættere sammen i fælles front mod Rusland, og hvor Danmark fik en regering, hvor partierne rykkede sammen over midten i fælles front mod utryghed og økonomisk krise. I denne nytårsudgave af Orientering ser vi tilbage på et år, hvor krigen i Ukraine satte gang i store forandringer både her til lands og ude i verden. Værter: Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon. www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • Orientering: Ruslands invasion af Ukraine

    30/12/2022 Duración: 54min

    Det var tidligt den 24. februar, at Rusland besluttede brutalt at invadere Ukraine. Fra Ruslands præsident Putin lød det, at det var en begrænset specialoperation, men det var altså omkring 100.000 russiske soldater der i de følgende dage strømmede ind over den ukrainske grænse i en egentlig invasion. I denne udsendelse ser vi tilbage på Orienterings dækning af krigen i Ukraine. Fra de første krigshandlinger i februar, truslen mod Kyiv, krigsforbrydelserne i Bucha, kampene om Azov stålværket i Mariupol og befrielsen af Kherson, og til sidst et kig ind i hvilken vinter det bliver på slagmarken i Ukraine. www.dr.dk/lyd/p1/orientering

página 1 de 5