Framtidens Industri

Informações:

Sinopsis

Swerea är en svensk forskningskoncern för industriell förnyelse och hållbar tillväxt. I podden Framtidens industri kan du lyssna på Swereas egna experter och inbjudna gäster prata och diskutera aktuella ämnen som rör framtidens industri och forskning.

Episodios

 • Forskningskommunikation

  Forskningskommunikation

  27/08/2018 Duración: 14min

  Vem, vad, varför? Vi gör en djupdykning i  forskningskommunikationens värld. Varför ska vi kommunicera nya forskningsresultat, och vilka bitar är viktiga att tänka på för att nå fram med sitt budskap?

 • Tillverkning

  Tillverkning

  14/05/2018 Duración: 32min

  Inom tillverkning händer nu mycket nytt. Högkonjunkturen är en bidragande faktor men även ett större politiskt fokus på området under senare tid. Större projekt har startats och kreativa människor träffas. I detta avsnitt om Framtidens industri får vi träffa Boel Wadman och Seyed Hosseini, som arbetar med tillverkning på Swerea IVF.

 • Småföretagande

  Småföretagande

  22/02/2018 Duración: 35min

  För två år sedan visste Jenny Bruno inte vad ett forskningsinstitut var. Nu är hon i industrialiseringsfasen för att kommersialisera en produkt som kan komma att lösa många av de arbetsmiljöproblem som finns inom branschen för ögonfransförlängning.

 • Hållbara produkter

  Hållbara produkter

  19/02/2018 Duración: 20min

  Vad betyder hållbarhet? Lyssna på senaste podcastavsnittet om framtidens industri, med Henrik Oxfall, forskare inom polymera material och Anna Rúna Kristinsdóttir, forskare inom energi och miljö, diskuterar hållbarhet ur ett material- och produktutvecklingsperspektiv.

 • Additiv tillverkning

  Additiv tillverkning

  02/11/2017 Duración: 18min

  Större designfrihet, lättare produktvikt och förbättrad kvalitet! Additiv tillverkning är en teknik på frammarsch och används mer och mer inom tillverkningsindustrin i Sverige. Men kommer tillverkningsmetoden verkligen att revolutionera hela industrin och ersätta alla traditionella tillverkningsmetoder?

 • Innovationsledning

  Innovationsledning

  29/09/2017 Duración: 36min

  Innovationsledning handlar om att säkerställa långsiktig konkurrenskraft. I detta tionde avsnitt om framtidens industri samtalar Thomas Bräck och Max Maupoix om deras vida erfarenhet av att hjälpa företag med innovation. 

 • Textilåtervinning

  Textilåtervinning

  14/06/2017 Duración: 23min

  År 2025 ska textilier som hamnar i soporna minskat med 60 % och textilindustrin i Sverige vara återetablerad. Med hjälp av innovativa och smarta återvinningsmetoder och med skogen som bas tror forskarna Lisa Schwarz och Erik Perzon att det är fullt möjligt.

 • Vibrationsskador

  Vibrationsskador

  10/05/2017 Duración: 19min

  För att minska antalet vibrationsskador, den vanligaste orsaken till arbetssjukdom i Sverige i dag, arbetar Swerea IVF med att utveckla maskiner med låga vibrationer. Med nyutvecklad patenterad teknik och bättre användning av existerande kunskap kan problemen angripas vid källan, förklarar Hans Lindell i detta podcast-avsnitt.

 • Framtidens material

  Framtidens material

  19/10/2016 Duración: 28min

  Material har alltid varit ett mått på människans utveckling, en begränsande faktor för all annan innovationskraft och uppfinningsrikedom. Hur ser framtidens material ut – vad vet vi och vad tror vi ska hända? I det sjunde avsnittet av vår podcast-serie talar Göran Carlsson, koncernchef på Swerea, med Elis Carlström, forskningschef på Swerea IVF, om framtiden, framtidens material och drivkrafterna bakom.

 • Framtidens cirkulära ekonomi

  Framtidens cirkulära ekonomi

  22/06/2016 Duración: 24min

  Det sjätte avsnittet i vår podcast-serie handlar om hållbarhet och cirkulär ekonomi. Anna Karin Jönbrink och Elis Carlström, Swerea IVF, talar om hur ökad resurseffektivitet och miljöhänsyn ska kunna bidra till industrins värdeskapande och konkurrenskraft.

 • Framtidens förändringsresor

  Framtidens förändringsresor

  01/06/2016 Duración: 25min

  I avsnittet berättar våra forskare Birgitta Öjmertz och Richard Berglund om hur företag kan arbeta med förändringsprogram för att lyckas med sina visioner och strategier.  

 • Framtidens cybersäkerhet

  Framtidens cybersäkerhet

  09/05/2016 Duración: 19min

  I fjärde avsnittet i podcast-serien om Framtidens industri dyker vi ner i ämnet digitalisering och cybersäkerhet. Hans Grönqvist och Elis Carlström, Swerea IVF diskuterar möjligheterna, riskerna och sårbarheten med uppkopplade industriella styrsystem.

 • Framtidens digitalisering

  Framtidens digitalisering

  30/03/2016 Duración: 17min

  Hur ska industrin kunna ta hand om all data? I avsnittet lyfter vi frågan om digitalisering och försöker reda ut vad regeringen menar med Industri 4.0. Gästar gör Elis Carlström, forskningschef på Swerea IVF och Per-Johan Wahlborg expert inom tillverkning.

 • Framtidens konceptutveckling

  Framtidens konceptutveckling

  29/02/2016 Duración: 17min

  Vad är viktigt i konceptutvecklingen av en ny produkt och vilka myter finns? Lyssna på Swereas andra podcastavsnitt med Mikael Ström, forskare inom produktutvecklingsmetoder och Magnus Thordmark, expert på innovationsledning och produktutveckling.

 • Framtidens produktutvecklare

  Framtidens produktutvecklare

  20/01/2016 Duración: 20min

  I Swereas första podcast-avsnitt gästar Sten Grahn, expert inom innovativ produktutveckling. Sten berättar om hur produktutvecklingen kommer att förändras i framtiden och hur produktutvecklare måste börja arbeta mer med värdeprodukter.