Popnördspodden's Podcast

Informações:

Sinopsis

En Pod som handlar om allt som du velat veta om musiken på 60, 70 och 80 talet. Vi gräver ner oss i allt från stort till smått när det gäller musiken och artisterna

Episodios

 • ep 86 - Den svenska rockens rötter.

  08/07/2021 Duración: 59min

  Varning: gitarrerna anfaller!  Hur uppstod den svenska rocken egentligen? I detta avsnitt vänder och vrider Ulf Henningsson och Åke Eriksson på alla byggstenar de kan hitta för att kunna besvara frågan.  Det är även lika mycket ett program om gitarrens framgångssaga från att ha varit ett ganska förbisett instrument till det som skulle komma att bli rockmusikens allra viktigaste.  I denna resa mellan 1933-1956 får vi stifta bekantskap med gitarrpionjärer som Folke Eriksberg, Svenska Hotkvintetten, Sten Carlberg, Roffe Berg och Rune Gustavsson.  På bilden: programmets huvudperson Sven Stiberg från Stockholm. 

 • ep 85 - Popligan 1966.

  17/06/2021 Duración: 59min

  Javisst kan man tävla i musik!  I dessa fotbollstokiga tider ger sig Ulf Henningsson och Åke Eriksson på att försöka återskapa den första säsongen av det 55 år gamla radioprogrammet Popligan.  Här fick de svenska popbanden börja att ta saker som taktik, poäng och målskillnad på allvar och det slås ett nytt gigantiskt rekord i antalet spelade låtar i ett och samma avsnitt.  Dessutom en stor mängd förbluffande och förbryllande resultat.  På bilden: Tages från Göteborg, som överraskar väldeliga.

 • ep 84 - 60-talet i Göteborg del 11.

  27/05/2021 Duración: 01h05min

  Ut i världen med blonda kalufser. När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för elfte och sista gången besöker sextiotalets Göteborg, och för tredje gången avhandlar fenomenet Tages, blir det dags att skildra det första riktigt allvarliga försöket för ett svenskt popband att erövra England och USA.  Nu skulle det visserligen dröja fem år till innan detta till slut blev verklighet, men Tages  erfarenheter och vedermödor, som här redovisas med sedvanlig detaljrikedom, var något som deras efterföljare verkligen kunde dra lärdom av. Missa inte heller den sanslösa uppräkningen av alla de Göteborgsband som inte tidigare har nämnts i de elva programmen om staden. På bilden: Blond.

 • ep 83 – 60-talet i Göteborg del 10.

  06/05/2021 Duración: 59min

  Allt Tages till vara.  Det är dags för Ulf Henningsson och Åke Eriksson att leda oss genom det andra kapitlet i den fascinerande historien om Göteborgs popstoltheter nr 1: Tages.  Denna gång handlar det om åren 1967-68 och det blir ännu fler intervjuer, ännu fler obskyra arkivfynd och ännu fler oväntade stickspår, givetvis kryddat med en nördighetsnivå av sällan skådat slag.  På bilden: Tages ljusshow från 1967. 

 • ep 82 - 60-talet i Göteborg del 9.

  15/04/2021 Duración: 59min

  Nu tar vi Tagesskjortan på!  Äntligen blir det dags för Tages när Ulf Henningsson och Åke Eriksson besöker Göteborg för nionde gången.  Götets popkungar granskas på sedvanligt nördigt sätt. Kanske t o m nördigare än normalt, det blir nämligen två program om Tages! Här i det första är det åren på skivbolaget Platina som avhandlas.  Det bjuds dessutom på en exklusiv intervju och självklart spelas både kända och väldigt okända musikexempel.  På bilden: Tages, så klart!

 • ep 81 - Svensk 70-talspop del 2.

  25/03/2021 Duración: 58min

  Popen sprider sig åt alla möjliga håll.   När Ulf Henningsson och Åke Eriksson ger sig ut på sin andra resa till sjuttiotalets första år kan de konstatera att den tidigare något så när homogena svenska popmusiken nu började dela upp sig i väldigt olika inriktningar.  Här samsas kändisar med superobskyra band och de bjuder på 50-talsrock, hippieflum, soul, blues, schlager, hårdrock, tuggummipop och dansband i en salig röra.  På bilden: Inside Looking Out från Trollhättan.

 • ep 80 – 60-talet i Finland.

  04/03/2021 Duración: 59min

  Suomalaisen nuggetsää.  Det är dags för en ordentlig genomgång av poplivet i vårt östra grannland.  Ulf Henningsson och Åke Eriksson följer en häpnadsväckande utveckling från trevande rockförsök i 60-talets begynnelse till blivande 70-talsgiganterna Wigwam och Tasavallan Presidentti.  På vägen stöter man på företeelser som rautalanka, hip hop från 1964(!), tonårsidoler, obskyra garageband, bluesrock, psykedelia och t o m rockopera. Allt med en särskild finländsk touch.  På bilden: Jormas från Helsingfors.

 • ep 79 - Vinterpop.

  11/02/2021 Duración: 59min

  Värmande musik i en kylig tid.  Nu när Sverige har den rejälaste vintern på många år har Åke Eriksson och Ulf Henningsson tagit sig an uppgiften att fördjupa sig i ett härligt knippe låtar på temat snö och kyla.  Här samlas allt från Vivaldi till Captain Beefheart och de tacklas förstås med sedvanlig nördighet och detaljrikedom. På bilden: Paul Revere & The Raiders från Boise, Idaho.

 • ep 78 - 60-talet i Göteborg del 8.

  21/01/2021 Duración: 59min

  The Sound of Gothenburg.  När Ulf Henningsson och Åke Eriksson återvänder till Göteborg för åttonde gången fokuseras bevakningen på de driftiga killarna i The Beachers, som beslöt sig för att göra något åt det märkliga faktum att rikets andra stad fortfarande 1966 saknade en professionell skivstudio.  Vi får även möta de något mindre kända banden Bockmen, Armas, Sploys, Sweapers, Wolss, Becks, Settlers, Sounds Group och Five Spots samt akustiska duon Mats & Brita. Missa för allt i världen inte heller den spektakulära historien om gitarrfantomen Roger Brusberg.  På bilden: The Beachers.

 • ep 77 – The Best of 2020.

  31/12/2020 Duración: 59min

  Cool musik från nådens år. När Ulf Henningsson och Åke Eriksson summerar musiken från detta, det märkligaste av år, kan man skönja vissa drag. Dels har vi de återvändande legenderna som låter ungefär som de alltid gjort, dels något oväntad musik från, i sammanhanget, exotiska platser som Polen, Italien, Holland och Hasslerör(!), men framför allt verkar det nog vara enmansbanden som bäst kunnat hantera den rådande situationen.  På bilden: Man Man från Philadelphia. 

 • ep 76 - 60-talet i Göteborg del 7.

  17/12/2020 Duración: 59min

  Orkestertävlingarnas gyllene år. När Ulf Henningsson och Åke Eriksson för sjunde gången besöker sextiotalets Göteborg handlar det en hel del om tidstypiska företeelser som Västsvenska Orkestermästerskapen samt radions twist- och popbandstävlingar. Vi får möta Lasse Brandeby långt, långt innan Kurt Olssons tidevarv, när han fortfarande var en saxofontutande yngling med nyss nedkammad lugg, samt en lika ung Janne Lucas som väldigt långhårigt mods. Som vanligt bereds det även plats för rejält obskyra grupper som New Look, Fyran, Bless My Soul och Lord McGinty's. På bilden: Lucas från Göteborg.

 • ep 75 – Framgång och dess flyktighet.

  03/12/2020 Duración: 59min

  De som hamnat mellan stolarna.  Popnördspodden fyller 75 och firar med ett gigantiskt artistuppbåd, vad sägs om Fabian, David Cassidy och Freddie & The Dreamers! Va, är dom inte coola? Det är just detta Åke Eriksson och Ulf Henningsson filosoferar om i detta avsnitt. Varför hålls vissa fortfarande på en piedestal, men andra inte? På bilden: The Osmonds från Ogden, Utah.

 • ep 74 – 60-talet i Göteborg del 6.

  19/11/2020 Duración: 59min

  Rymdens erövrare (och nästan hela världens). I den sjätte popresan till Göteborg ägnas hela programtiden åt Sveriges första popexport, The Spotnicks.  Ulf Henningsson och Åke Eriksson väjer inte för något när de benar upp varenda mikroskopisk detalj rörande detta legendariska band och det hände verkligen massor!   Är detta månne det nördigaste avsnittet av Popnördspodden hittills? På bilden: The Spotnicks.

 • ep 73 - Glastonburyfestivalen.

  05/11/2020 Duración: 59min

  50 år av musik, människor och lera. På initiativ av Brittiska Ambassaden (ja, faktiskt) gör Ulf Henningsson och Åke Eriksson en rejäl djupdykning i den mytomspunna glastonburiska leran och gräver fram det ena mer häpnadsväckande än det andra. Som vanligt blir det massvis av härligt nördig trivia, men även intervjuer med några av de svenskar som spelat där under åren: Ebbot (Soundtrack Of Our Lives), Mikkey Dee (Motörhead), Jonna Lövgren (Glasvegas), Eric Bibb, Benkt Söderberg (First Aid Kit) och Martin Nurmi (Räfven). På bilden: Pyramid Stage.

 • ep 72 – 60-talet i Göteborg del 5.

  22/10/2020 Duración: 59min

  Om inte guld och gröna skogar, så kanske lite platina och högtflygande planer? I Ulf Henningssons och Åke Erikssons femte resa till 60-talets Göteborg stöter de på den kanske märkligaste historien hittills när amerikanske stjärnproducenten Tom Wilson fick för sig att lansera några okända svenskar från Pixbo.  Vi möter även rockkungen som fick hanka sig fram i en porrbutik, några twistande flamingos, samt de som vann en rejäl namnstrid men sedan bytte iallafall – allt som oftast under överinseende av den allerstädes närvarande Evert Jakobsson.  På bilden: Perhaps från Göteborg.

 • ep 71 - 60-talet i Göteborg del 4.

  08/10/2020 Duración: 58min

  Biskopsgårdens Shejkar och indianer. I Ulf Henningssons och Åke Erikssons fjärde Göteborgsresa beger de sig till Hisingen för att gräva fram så mycket som möjligt om de tongivande banden Shakers och Apaches, som en gång delade replokal vid Vårväderstorget. Som vanligt blir det en hel del stickspår på vägen bl a mycket prat om gitarrer och tuboner samt något oväntade namn som Ray Charles och David Bowie. På bilden: The Shakers från Göteborg.

 • ep 70 – Svensk 70-talspop del 1.

  24/09/2020 Duración: 59min

  Storfräsarna och de obskyra göteborgarna. ”Nej, 60-talspopen tog inte tvärt slut i december 1969” hävdar Ulf Henningsson och Åke Eriksson och tar oss med på en första resa in i det svenska 70-talets förlovade land.  De undersöker vad de stora elefanterna – alltså Hep Stars, Tages, Shanes och Ola & The Janglers – ägnade sig åt 1970.  Dessutom får vi möta några riktigt okända band från rikets andra stad.  På bilden: Fancys från Göteborg. 

 • ep 69 – Basister.

  10/09/2020 Duración: 56min

  De fyra strängarnas subkultur.  Dags att botanisera bland de som mullrar i nedersta delen av ljudspektrat.  Åke Eriksson och Ulf Henningsson nördar in sig rejält bland de som sällan får stå i rampljuset, men som är ack så viktiga för att det ska bli det rätta svänget! Här samsas legender som  Paul McCartney, Jack Bruce och Stanley Clarke med studiorävarna James Jamerson och Carol Kaye samt rena doldisar som Megan Davies, Jack Bryant och Arne Wilhelmsson.  På bilden: Jaco Pastorius från Oakland Park, Florida. 

 • ep 68 – 60-talet i Göteborg del 3.

  27/08/2020 Duración: 59min

  Bland tjejer och främlingar.  I Ulf Henningssons och Åke Erikssons tredje resa i popens tecken till rikets andra stad får vi för första gången träffa på de poppande Göteborgsflickorna! Här är de allihop: Doris, Shirley Ann, MAK Les Soeurs samt den oefterhärmliga Lena Junoff. Ändå är det nog grabbarna i The Strangers som är programmets huvudpersoner. De tycks ha haft sina flinka fingrar med i spelet när det gäller de flesta av tjejerna också. På bilden: unga tjejtrion Angeliques. 

 • ep 67 – Sjungande trumslagare.

  18/06/2020 Duración: 59min

  De bakre regionerna tar ton. Allt som oftast är det ju sångarna och gitarristerna som får det mesta av strålkastarljuset, men i detta avsnitt låter Åke Eriksson och Ulf Henningsson de ibland något styvmoderligt behandlade trummisarna få allt ljus på sig för en gångs skull. Som vanligt blir det såväl högt och lågt som brett och smalt, självklart även stickspår(!) i de märkligaste av riktningar! På bilden: Karen Carpenter från New Haven, Connecticut.

página 1 de 5