Dogodki In Odmevi

Informações:

Sinopsis

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija v trajanju cca 35 minut. Vanjo uvramo najpomembneje aktualne dogodke tekoega dne in odmeve na minulo dogajanje. Oddaja je vsebinsko zelo raznolika, od politike, gospodarstva, afer, zdravstva, olstva, kulture do pet minutnega portnega prispevka ob koncu oddaje.

Episodios

 • Izraelska vojska se umika iz porušenega Han Junisa

  08/04/2024 Duración: 30min

  Nekateri svetovni mediji poročajo o iskricah upanja za končanje vojne v Gazi, po drugi strani pa prihajajo tudi zanikanja napredka na poganjih v Kairu. Izraelska vojska se umika iz porušenega Han Junisa, še vedno pa visi v zraku grožnja ofenzive na Rafo, kamor je zbežala polovica prebivalstva Gaze. Preostale novice: Rusija trdi, da je nad jedrsko elektrarno Zaporožje danes sestrelila ukrajinski dron; Ukrajina zanika napade na nuklearko. Država bi s štirimi milijoni evrov subvencionirala nakupe električnih koles, zlasti za mestno rabo. Novomeški osmošolec umrl za meningokoknim meningitisom, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic.

 • Dogodki in odmevi 15:30

  07/04/2024 Duración: 29min

  Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

 • Največja koalicijska stranka predstavila kandidate za evropske volitve

  06/04/2024 Duración: 31min

  Slovenska politika je usmerjena v prihajajoče evropske volitve. Na Festivalu Gibanja Svoboda so vendarle predstavili svojo kandidatno listo, vrstnega reda sicer še ne, a nosilec naj bi bil direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo. Kandidat za komisarja Svobode pa je nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Svoj program, s katerim se zavzemajo za socialno tržno Evropo, je na konferenci stranke predstavila tudi NSi. Drugi poudarki oddaje: - Izrael nadaljuje napade na Gazo in onemogoča dobavo človekoljubne pomoči. Hamas se bo jutri udeležil mirovnih pogovorov v Kairu. - V ruski regiji Orenburg zaradi popustitve jezu evakuirali več kot 4 tisoč ljudi, poplavljenih je približno 2500 domov. - V okviru akcije Dan za spremembe Slovenske filantropije po državi poteka več kot 160 prostovoljskih dejavnosti. Med njimi sajenje rastlin, čiščenje okolice in učenje jezikov.

 • Ustavno odločbo o sodniških plačah bi vlada sprva uresničila prek interventnega zakona in znotraj obstoječega plačnega sistema.

  05/04/2024 Duración: 30min

  Predsednik vlade Robert Golob se je dopoldne sešel s predstavniki sodstva in tožilstva. Predstavil jim je izhodišča interventnega zakona, ki bo prvi korak k uresničitvi ustavne odločbe o sodniških plačah. Osnutek bodo predstavniki pravosodja prejeli predvidoma v roku 14 dni. Podrobnosti pogovora pa obe strani ne razkrivata. Drugi poudarki oddaje: - Ali bodo TEŠ in premogovnik Velenje izločili iz Holdinga slovenske elektrarne, bi lahko bilo znano do poletja. - Svet Združenih narodov za človekove pravice poziva k embargu na dobavo orožja Izraelu, ki vendarle odpira nekaj mejnih prehodov za dostavo pomoči v Gazo. - Lokalna skupnost po večini zadovoljna rešitvami predloga novega zakona o Kobilarni Lipca, zlasti zaradi enovite organizacijske strukture.

 • Dogodki in odmevi 15:30

  04/04/2024 Duración: 30min

  Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

 • Sindikati državne uprave menijo, da sedanji pristop vlade k pogajanjem neizogibno vodi v konflikt

  03/04/2024 Duración: 30min

  Zaposleni na upravnih enotah so z današnjo stavko, tako kot že 3 srede prej, opozorili na preobremenjenost in nizke plače. Zaradi pogajalskega procesa o plačah in delovnih razmerah so vse bolj nezadovoljni sindikati državne uprave, ki zastopajo državne uradnike, zaposlene v zaporih in finančni upravi, policiste, vojake, poklicne gasilce in veterinarje. Dozdajšnja pogajanja z vlado tako o plačnem stebru državne uprave kot o reformi plač ocenjujejo kot neresna, saj zapostavlja zaposlene v državni upravi. Sindikalni zastopniki vlado pozivajo, naj se začne resno pogajati, sicer se bo soočila z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti. Druge teme: - Ambulantam družinske medicine ponujen denar za polno vključitev diplomiranih medicinskih sester; v zameno bodo morale sprejeti dodatne paciente. - Ladja s humanitarno pomočjo predčasno odplula iz Gaze; vzrok včerajšnji smrtonosni izraelski napad na humanitarne delavce. - V Tajvanu po močnem potresu 9 smrtnih žrtev; 127 ljudi ujetih pod ruševinami in na gorskih cestah.

 • Dogodki in odmevi

  02/04/2024 Duración: 29min

  Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

 • Dogodki in odmevi

  01/04/2024 Duración: 29min

  Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

 • Papež v velikonočni poslanici spomnil na žrtve s številnih konfliktov

  31/03/2024 Duración: 30min

  Na današnjo veliko noč se kristjani spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Na trgu svetega Petra v Vatikanu je papeževem velikonočnem blagoslovu prisluhnilo okoli 60 tisoč vernikov. Spomnil je na žrtve številnih konfliktov, med drugim v Izraelu, Palestini in Ukrajini ter pozval k miru, do katerega ne vodi orožje, ampak odpuščanje. V oddaji ne preslišite še: - Izraelci množično na ulice proti Netanjahuju. V Kairu nov poskus mirovnih pogajanj - Lokalne volitve v Turčiji pretresa tudi nasilje - Bolgarija in Romunija delno v schengnu, odpravljen nadzor na letališčih in v pristaniščih

 • Katoliki se z blagoslovom ognja, vode in jedi pripravljajo na veliko noč

  30/03/2024 Duración: 29min

  V številnih cerkvah po državi so na veliko soboto že zjutraj duhovniki blagoslavljali ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Čez dan verniki k blagoslovu nosijo velikonočne jedi, kar velja za najbolj priljubljen verski obred pri nas. Številni si z dobrotami potrežejo še pred slovesnimi vigilijami, ki bodo potekale po sončnem zahodu, večina pa bo v blagosovljenih jedeh uživala ob jutrišnjem zajtrku. Ostali poudarki oddaje: Z novo pravosodno ministrico se vrača tudi projekt izgradnje nove sodne stavbe ob Dunajski cesti. V Gazi nove žrtve ob razdeljevanju humanitarne pomoči. Izrael širi vojaške operacije tudi proti Hezbolahu Odstranjevanje ostankov porušenega mostu v Baltimoru bo izjemno zahtevno. Pomagali si bodo tudi z največjim žerjavom na vzhodni obali Združenih držav.

 • Pred natančno 20-imi leti se je Slovenija pridružila vojaškemu zavezništvu NATO

  29/03/2024 Duración: 31min

  Pred natančno 20-imi leti se je Slovenija skupaj z Litvo, Latvijo, Estonijo, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo pridružila vojaškemu zavezništvu NATO. Zlasti v luči aktualnih geopolitičnih razmer bo morala naša država začeti izpolnjevati obljube zavezništvu o porabi sredstev za vojsko, s poudarkom na zagotavljanju svoje lastne varnosti. Drugi poudarki oddaje: - Na Bližnjem vzhodu se v senci vojne v Gazi nadaljujejo spopadi med Izraelom in libanonsko milico Hezbolah, pa tudi izraelski napadi na Sirijo, od koder poročajo o več 10 ubitih. Po navedbah ciprskih oblasti pa bi lahko v Gazi aprila začelo delovati ameriško zasilno pristanišče za dostavo človekoljubne pomoči. - Inflacija ta mesec je bila malo višja kot februarja, vztraja pri približno treh odstotkih in pol. Največ so k inflaciji prispevali domači dejavniki. Vidnejše zniževanje inflacije je pričakovati v drugi polovici prihodnjega leta. - V krški nuklearki so pripravljeni na prvi reden remont, odkar so lani podaljšali njeno obratovalno dobo.

 • Dogodki in odmevi 15:30

  28/03/2024 Duración: 29min

  Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

 • Izrael še naprej bombardira Gazo, OZN o znakih genocida

  27/03/2024 Duración: 29min

  Izrael kljub sprejetju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov z zahtevo po takojšnji ustavitvi ognja v Gazi ni zmanjšal jakosti napadov v enklavi. Po petih mesecih spremljanja razmer v Gazi ugotavljamo, da obstajajo znaki, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, pravi posebna poročevalka Združenih narodov za palestinska ozemlja Francesca Albanese. Po njenih besedah so edina pot embargo na orožje in sankcije. Druge teme: - Sindikat Fides ob nadaljevanju stavke pričakuje opravičilo vlade za blatenje zdravnikov; danes znova stavkajo tudi zaposleni na upravnih enotah - Na severu trase tretje razvojne osi začeli vrtati predor Konovo-Velenje - Napoved nemške gospodarske rasti za letos le še 0,1-odstotna; strokovnjaki zaskrbljeni tudi zaradi staranja prebivalstva

 • Izreal kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN še naprej napada Gazo

  26/03/2024 Duración: 31min

  Kljub resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov o premirju v Gazi izraelske oblasti nadaljujejo napade na Gazo. Resolucijo so na današnjem zasedanju pozdravili zunanji ministri skupine Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Druge teme: - Kmetijski ministri bodo po napovedih podprli spremembe skupne kmetijske politike; kmetje s protestom v Bruslju pokazali, da to ni dovolj - V državnem zboru NE kaže na zadostno podporo referendumu o predlogu prenovljenega energetskega zakona, ki ga predlaga NSi - Vlada in Fides sta uskladila in potrdila dogovor o mediaciji

 • Dogodki in odmevi 15:30

  25/03/2024 Duración: 29min

  Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

 • Peter Prevc pred 20.000 navijači v Planici sklenil športno pot

  24/03/2024 Duración: 29min

  Današnja nedelja je za slovenske športne navdušence zelo čustvena. V Planici je pred skoraj 20 tisoč gledalci svojo izjemno športno pot sklenil najboljši slovenski smučarski skakalec doslej Peter Prevc. Slovo od tekmovalne kariere skakalne legende je pod Poncami pospremil poseben kulturni program. Srca športnih navdušencev je danes ogrel tudi Tadej Pogačar, ki je osvojil kolesarsko dirko po Kataloniji. Nekaj drugih poudarkov oddaje: - Rusija žaluje za žrtvami petkovega terorističnega napada v Moskvi - Guterres v Egiptu: Napadi na Gazo ustvarjajo krizo verodostojnosti mednarodne skupnosti - Z blagoslovom zelenja na današnjo cvetno nedeljo začetek priprav na veliko noč

 • Število smrtnih žrtev terorističnega napada v Moskvi naraslo na 133. Putin: vsi vpleteni v napad bodo kaznovani.

  23/03/2024 Duración: 27min

  Mednarodno skupnost pretresa grozljiv terorističen napad v Moskvi, v katerem je bilo ubitih najmanj 133 ljudi. Ruski predsednik Vladimir Putin je v prvem nagovoru državljanom po napadu za jutri razglasil dan žalovanja in napovedal kaznovanje vseh vpletenih. Potrdil je tudi, da so vsi štirje napadalci pridržani in dodal, da so pred tem skušali pobegniti v Ukrajino, kjer naj bi jim bil omogočen prestop meje. Kijev je navedbe označil za absurdne in zanikal kakršnokoli vpletenost v napad. Druge teme oddaje: - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres poziva Izrael, naj omogoči takojšen dostop humanitarne pomoči po vsej Gazi. - Poplava predlogov za posvetovalne referendume. Strokovnjaki opozarjajo, da izvedba vseh ni mogoča. - Slovenski orli na ekipni tekmi v Planici skočili na drugo mesto. Tudi Ilka Štuhec druga na zadnjem smuku sezone.

 • V Planici poteka prav moška tekma v poletih

  22/03/2024 Duración: 31min

  V Planici se je pred pol ure začela prva tekma moškega finala sezone v smučarskih skokih, na kateri stiskamo pesti tudi za sedem Slovencev. Pod planiško velikanko se je pričakovano zbrala množica navijačev. Druge teme: - Končal se je dvodnevni vrh Unije. Voditelji so razpravljali o tem, kako pomiriti evropske kmete, ki več mesecev protestirajo. Premier Robert Golob poudarja, da bodo ukrepi Evropske komisije močno razbremenili majhne kmete. Predsednik vlade je tudi potrdil, da si bo naša država s Španijo, Irsko in Malto prizadevala za priznanje palestinske države. - Varnostni svet tudi tokrat ni zmogel enotno pozvati k premirju v Gazi. Propadel je ameriški predlog resolucije o prekinitvi ognja. Zavrnili sta ga Rusija in Kitajska.- - Rusija je v vojni, je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah je posebna vojaška operacija za Rusijo postala vojna z vmešavanjem Zahoda v konflikt. Ruske sile so sicer ponoči izvedle enega od najobsežnejših napadov na Ukrajino.

 • Nika Prevc bo po tekmi smučarskih skakalk na srednji napravi v Planici dvignila veliki kristalni globus

  21/03/2024 Duración: 31min

  V dolini pod Poncami je vse nared za zadnje tekme sezone v smučarskih skokih. Najprej bodo sezono končala dekleta, tekma na srednji napravi se bo začela čez uro in pol. Od jutri do nedelje pa bodo tekmovali še fantje, in sicer na letalnici. Drugi poudarki oddaje: - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres se je v Bruslju skupaj z voditelji držav članic Unije zavzel za mir v Ukrajini in Gazi. - Zunanje ministrstvo ruskega diplomata razglasilo za nezaželeno osebo; po nekaterih informacijah naj bi šlo za podpolkovnika, namestnika vojaškega atašeja. - Stavkovni odbor operaterjev številke 112 zaradi napredka na pogajanjih preklical opozorilni shod.

 • Socialni demokrati bodo na aprilskem kongresu dobili novo vodstvo

  20/03/2024 Duración: 30min

  Socialni demokrati bodo s kongresom 13. aprila začeli ciklus prenove in upanja, da se do naslednjih parlamentarnih volitev postavijo na noge. Za vodenje stranke se bodo - če na kongresu ne bo presenečenj - pomerili trije: ajdovski župan Tadej Beóčanin, vodja poslanske skupine Jani Prednik in evropski poslanec Milan Brglez. Tanja Fajon, ki je predsednica stranke postala pred štirimi leti, se od vodenja socialnih demokratov poslavlja tudi s pismom, ki ga je članom stranke poslala na današnji prvi pomladni dan. Druge teme: -Vlada sprejela predlog spremembe zakona o zdravniški službi, ta širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. -Kljub ponavljajočim pozivom človekoljubnih organizacij k zaustavitvi vojne v Gazi se pogajanja o premirju ne premaknejo z mrtve točke. -V dolini pod Poncami se je s preizkusom letalnice začel planiški praznik.

página 1 de 5