Universitetsforlagets Podcast

Informações:

Sinopsis

Hvordan fungerer hjernen? Hva er egentlig intelligens? Hva er det med romanene som gjør at de engasjerer oss så sterkt? Vi har tatt en prat med Norges fremste fagformidlere i Universitetsforlagets podcastserie.

Episodios

 • Erik Nakkerud om å vokse opp med en psykotisk mamma

  10/05/2021 Duración: 26min

  Erik var 15 år da moren ble tvangsinnlagt med psykose. Han kjente på skyld og skam og følte at han ikke strakk til. Det var en komplisert blanding av følelser som han den gangen ikke hadde ord for å beskrive. Erik Nakkerud er psykolog og forfatter av boken Min psykotiske mamma, som har kommet ut på Universitetsforlaget. I Universitetsforlagets podkast snakker han om hvordan det var å vokse opp med en psykotisk mamma. Den gangen hun ble syk, kjente han på mange følelser, men hadde ikke noe språk for å beskrive dem. «I min indre verden fantes på den tiden bare glede, mørkeredsel, sorg når noen døde, og litt sinne de gangene jeg følte meg urettferdig behandlet på fotballbanen. Jeg kjente ikke til noe annet.» Det er først nå, i arbeidet med boken, at han og moren har snakket om det som skjedde. Podkasten er laget av Ragnhild Fjellro. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

 • Cathrine Holst og Johan Christensen om ekspertenes rolle

  03/05/2021 Duración: 21min

  Får ekspertene stadig mer makt i politikken? Eller blir de marginalisert av populistiske ledere som Trump og Bolsonaro? Sosiologene Cathrine Holst og Johan Christensen er noe så sjeldent som eksperter på eksperter. I denne podkasten snakker de om boka Ekspertenes inntog og forklarer forholdet mellom politikk og fagekspertise i norsk politikkutforming. Hvordan har balansen mellom politikk og ekspertise endret seg over tid? Hvilke fagfelt har størst innflytelse? Hva er fordelene og ulempene ved å ha en «evidensbasert» politikk?

 • Birgitte Fjørtoft om barns lek

  30/11/2020 Duración: 23min

  Hva er egentlig lek – hvorfor er leken så viktig? Kan man være en velorganisert barnehagelærer samtidig som man deltar i barns lek? Og: Er det lov å ljuge? Birgitte Fjørtoft, barnehagelærer og forfatter av boken Perlet furunål – en innføring i barns lek, gir innblikk i lekens verden og setter ord på hvor viktig leken er for barn. I Universitetsforlagets podkast tar hun oss med inn i barnehagen. Hun forteller om hvordan tullelek med tullespråk og risikofylt slåss-lek både kan bidra til å stimulere barns språkutvikling og til å styrke barns selvtillit. Og ja, det er lov å ljuge – i hvert fall i lek! Podkasten er laget av Ragnhild Fjellro. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

 • Markus Gaupås Johansen om humor

  06/11/2020 Duración: 21min

  – I alles liv er det ting som er tungt og trist. Jeg nekter å akseptere at tragedier skal forbli bare tragedier, forteller komiker Markus Gaupås Johansen i Universitetsforlagets podkast. Nå er han aktuell med «hva er HUMOR», en vittig og tankevekkende bok om humor som fenomen. Hvorfor ler vi av folk som faller og slår seg? Eller av læreren eller sjefen som dummer seg ut? Vitser lages fra det litt følelsesløse, kyniske perspektivet, røper Johansen, som til daglig er programleder for Satiriks og 5080 Nyhetskanalen. En god vits lurer intellektet. Latter er en kroppslig reaksjon, en slags ufrivillig betroelse. Hvorfor er det en fordel å være nevrotiker når man er komiker? Kan humor egentlig utrette noe politisk? Og hva kan latter og selvironi gjøre for det vi frykter? Podkasten er laget av Ragnhild Fjellro. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

 • Finn Øystein Bergh om aksjer

  28/09/2020 Duración: 19min

  Kjøp! Selg! Må tempoet være skyhøyt for at vi skal klare å tjene penger i aksjemarkedet? Sjeføkonom og forfatter Finn Øystein Bergh forklarer hva aksjehandel dreier seg om. Han forteller entusiastisk om hvordan oppfinnelsen av aksjeselskapet fikk betydning for den industrielle revolusjonen og alt som kom deretter. Samtalen dreier dessuten innom gulrotvekst, kollektive følelser, bærekraft og samfunnsansvar. Ingen er garantert gevinst når de handler aksjer. Men en ting er sikkert: Ingen har tapt i aksjemarkedet på å vite mer om hva det egentlig dreier seg om. Forfatterens intensjon er å gjøre deg i stand til å handle aksjer, uten å tape penger på halseløse kjøp. Morsomt blir det garantert. Podkasten er laget av Helene Samuelsen. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

 • Espen Gamlund og Carl Tollef Solberg om døden

  24/06/2020 Duración: 26min

  Døden setter en ramme rundt livet vårt og gjør tiden til det mest verdifulle vi har. Med «hva er DØDEN» får Espen Gamlund og Carl Tollef Solberg deg til å tenke nye tanker om døden. Religionen har nærmest hatt monopol på døden. Men hva om alt tar slutt når vi dør? Hvordan skal vi tenke om døden da? «Med denne boka ønsker vi å gi leseren en liten, eksistensiell støkk», forteller forfatterne i Universitetsforlagets podkast. Mesteparten av tiden lever vi som om vi aldri skal dø. Likevel tenker de fleste av oss at døden er noe vi gjerne vil unngå. Hvorfor frykter vi døden? Og hvorfor bør vi våge å ta innover oss at vi en dag skal dø? Podkasten er laget av Helene Samuelsen Musikk: Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal

 • Henning Bang om organisasjonskultur

  13/05/2020 Duración: 27min

  Hvorfor er det viktig å forstå kulturen i egen organisasjon? Hvordan ser en god organisasjonskultur ut? Hva må du gjøre for å endre en kultur du ikke vil ha? Å forstå kulturen i egen organisasjon gjør deg i stand til å ta bevisste valg om hvordan du egentlig vil ha det. God organisasjonskultur innebærer å balansere tilsynelatende paradokser, for eksempel at fleksibilitet også krever at noe ligger fast. Dette snakker organisasjonsekspert Henning Bang om i Universitetsforlagets podkast. I tillegg gir han deg fem tips om hvordan du kan endre en kultur som gir dårlige resultater for bedriften.