Nyhus & Dokka

Informações:

Sinopsis

I Vårt Lands podkast Nyhus & Dokka snakker vi lett om tunge ting. Med gjest i studio tar vi opp spørsmål knyttet til tro, etikk, samfunn og eksistens.

Episodios

 • Kaja Schjerven Mollerin: Hva gjør litteraturen, og hvorfor er Marilynne Robinson så bra?

  05/01/2024 Duración: 55min

  Hva kan litteraturen gjøre for oss, hvorfor er Marilynne Robinson så bra? Vert Åste Dokka snakker med kritiker, forsker og forfatter Kaja Schjerven Mollerin om det å lese. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Jørn Øyrehagen Sunde: Magnus Lagabøte og landsloven hans

  08/12/2023 Duración: 53min

  Kristendom kan sette mange slags spor i et folk og et land, og ett av dem handler om jus. Det er straks 750 år siden Norge fikk Landsloven av 1274, og Magnus Lagabøter er den fromme kongen som stod bak. Jusprofessor Jørn Øyrehagen Sunde har skrevet boka Kongen, lova og landet og samtaler med vert Åste Dokka. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ingunn Aadland: Er Det gamle testamentet gammelt og tilbakelagt?

  17/11/2023 Duración: 49min

  Hvorfor har kristendommen et jødisk skrift i sin bibel, og hva slags status har det? Er det i det hele tatt ok å kalle Det gamle testamente for Det gamle testamentet? Gjesten er Ingunn Aadland, teolog og bibelforsker ved MF vitenskapelig høyskole, og hun snakker med vert Åste Dokka om denne skriftsamlingens plass i kristendommen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vemund Blomkvist: Kristendommens originalspråk

  03/11/2023 Duración: 48min

  Kristendommen kommer til oss gjennom språket. Nærmere bestemt bibelhebraisk og koiné-gresk. Hva slags betydning har det? Vemund Blomkvist er teolog og underviser i gresk og hebraisk på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har viet livet til bibelspråk, og snakker med vert Åste Doka om oversettelse og bibeltekst. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ole Martin Moen: Guds storhet vist i det lille

  13/10/2023 Duración: 53min

  Filosof Ole Martin Moen har de senere åra blitt kjent fordi han har engasjert seg i kontroversielle saker, som for eksempel dødshjelp, transhumanisme og skolens omsorgssvikt. Men han har også en stor og for noen kanskje overraskende interesse for kristendom. I samtale med Åste Dokka. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Olaug Nilssen: Hvor mye skal en familie ofre?

  29/09/2023 Duración: 45min

  Et menneske har uendelig verdi, sier vi. Men hva skal et menneske koste? I Olaug Nilssens nyeste roman betaler en hel familie sin egen trivsel, helse og trygghet for å kunne leve med sin sønn og bror.Romanen Uønska åtferd setter lyskasteren på et svært ømfintlig tema: psykisk funksjonshemming og seksualitet.Olaug Nilssen snakker med vert Åste Dokka om sin nyeste bok. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Monica Isakstuen: Jeg ble ikke prest likevel

  08/09/2023 Duración: 58min

  I høst har Monica Isakstuen gitt ut sin sjette roman. Men en gang trodde hun at det var prest hun skulle bli. I samtale med Åste Dokka snakker dramatikeren og romanforfatteren om forholdet til kirke og kristendom, men ikke minst om selve forfattergjerningen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tore Renberg: Jeg var redd for Gud

  24/08/2023 Duración: 52min

  Når religiøse får makt, kan det gå riktig ille. Slik ser det i alle fall ut i Tore Renbergs nye roman, Lungeflyteprøven. Den handler om 1600-tallets Tyskland, men den snakker også inn i vår tid. Tore Renberg forteller om sitt forhold til kristendom, religion og makt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ingunn Folkestad Breistein: Har frikirkene et problem?

  19/06/2023 Duración: 48min

  Har frikirkeligheten et imageproblem, eller har den et problem? Gjest Ingunn Folkestad Breistein og vert Åste Dokka snakker om kirkeforståelse.Breistein er professor i kirkehistorie ved Ansgar teologiske høyskole, og enn så lenge rektor samme sted. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Jorunn Økland: Hvem eier Bibelen?

  05/06/2023 Duración: 57min

  Mange leser bibelen, men hvem eier den og hvem bestemmer hvordan den skal leses? Åste Dokka og dagens gjest Jorunn Økland snakker om fortolkningsautoritet og bibellesing. Økland er teolog og professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og professor II ved Teologisk fakultet, samt leder av oversettelsesutvalget i Det norske bibelselskap.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bernhard Ellefsen: Hvorfor er det viktig å lese?

  22/05/2023 Duración: 55min

  Det norske folk leser stadig mindre, spesielt barn og unge. Hvorfor er det viktig å lese, og er det noe håp? Bernhard Ellefsen, bokansvarlig i Morgenbladet, snakker med Åste Dokka om egen lesing og hvorfor han trenger bøker for å leve. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Lars Laird Iversen: Er du lykkelig?

  08/05/2023 Duración: 01h34s

  Er du lykkelig? Hvis svaret er nei, er det mulig å gjøre noe med det? Lykkeforskningen har svar. Lars Laird Iversen har skrevet boka «Lykkeforskning», og er gjest i denne episoden av Dokka. Lars Laird Iversen er sosiolog og førsteamanuensis ved MF vitenskapelig høyskole.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Marit Bunkholt: Sjelesorg som livshjelp

  24/04/2023 Duración: 54min

  Hvis du går til en sjelesørger og forteller at du er ensom, hva er da sjelesørgerens oppgave? Å hjelpe til endring eller å hjelpe til å holde ut? Temaet for denne episoden er sjelesorg. Marit Bunkholt er prost i Østre Aker prosti i Oslo, tidligere lærer i sjelesorg på praktikum på Teologisk fakultet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Joel Halldorf: Kristendommen blir mer synlig i Sverige. Hva skjer?

  10/04/2023 Duración: 47min

  Kristendommen er mer synlig i svensk offentlighet enn på lenge. Men hva er effekten av det? Og hva kan kristendommen tilføre samfunnet i dag? Det er Åste Dokka som spør og Joel Halldorf som svarer. Han er professor i kirkehistorie ved Enskilda Högskolan Stockholm (EHS), forfatter og samfunnsdebattant. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Eivor Andersen Oftestad: Bør kirka være motkultur, eller ikke?

  27/03/2023 Duración: 47min

  I en verden som fjerner seg fra det kristelige, bør kirka prøve å være motkultur, eller er det en avsporing? Vårt Lands Åste Dokka spør Eivor Andersen Oftestad, som er forfatter, samfunnsdebattant og professor i kristendomshistorie. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Aud Irene Svartvasmo: Sorgen over kirkas nedgang

  13/03/2023 Duración: 52min

  «Men når menneskesønnen kommer, vil han da finne troen på jorden?» spør Jesus i Lukas-evangeliet. Alle tall peker nedover for Den norske kirke. Hva skal folkekirka tenke om seg selv og sin egen betydning når folket ikke kommer?  Aud Irene Svartvasmo er ledende sykehusprest på Diakonhjemmet sykehus i Oslo og spaltist i Vårt Land.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ragnar Misje Bergem: Hva skal vi med teologi?

  13/02/2023 Duración: 57min

  Ingen kommer til Gud via teologisk embedseksamen. Så trenger vi egentlig teologi? Og hva skal vi i tilfelle bruke den til? Dagens gjest er Ragnar Misje Bergem, teolog, forfatter og førsteamanuensis ved MF. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bjørn Hatterud: Kan vi velge hvor vi skal høre til?

  30/01/2023 Duración: 56min

  Vi mennesker har behov for å høre til. Før hørte vi til en slekt, et sted, en klasse og en familie. I dag kan vi velge selv hvor vi vil høre til. Eller kan vi det?Gjest Bjørn Hatterud og vert Åste Dokka snakker om tilhørighet. Utgangspunktet er Hatteruds bok «Mjøsa rundt med mor», som kom i 2020. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Gunnar Haaland: Kan kristendommen fri seg fra sin anti-jødiske teologi?

  16/01/2023 Duración: 58min

  Det kristne Europa har en historie med århundrelange jødeforfølgelser og et holocaust, blant annet på grunn av Bibel og teologisk arv. Kan kristendommen fri seg fra sin anti-jødiske tenkning? Åste Dokka i samtale med gjest Gunnar Haaland. Haaland er professor i KRLE ved NLA høgskolen, og er blant dem i Norge som har fordypet seg mest i relasjonen mellom jødedom og kristendom.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Hilde Brekke Møller: Hva kan vi egentlig vite om den historiske Jesus?

  28/11/2022 Duración: 56min

  Kan vi egentlig vite noe særlig om hvem den historiske Jesus var? Noen ganger kan man bli usikker på om den vi eventuelt finner er en å like. Og kan vi egentlig være sikre på at Jesus har levd? Åste Dokka i samtale med phd og studiesjef Hilde Brekke Møller. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 5