Kjønnsavdelingen

Informações:

Sinopsis

En podkast om kjønn og likestilling fra Kilden kjønnsforskning.no

Episodios

 • #30- Den internasjonale kvinnedagens historie: Kampen om 8. mars

  06/03/2024 Duración: 45min

  Kvinnedagen har både samlet og splittet kvinnebevegelsen. I dag er fortsatt 8. mars preget av stort engasjement, politiske konflikter og tidvis turbulent organisering. Parolene og toget på kvinnedagen er på mange måter det viktigste symbolet for kvinnebevegelsen, og kampen om kvinnedagen var - og er - en kamp om definisjonsmakt. I denne episoden av Kjønnsavdelingen tar vi deg med på en historisk reise gjennom kvinnedagsmarkeringer i Norge – fra den første markeringen på et internasjonalt fredsmøte i 1915, via det kommunistiske husmorlaget på Odda i mellomkrigstiden, til det rekordstore toget i Oslo i 2014. I studio sitter journalist og sovjethistoriker Hilde Danielsen, og historiker Trine Rogg Korsvik, fagansvarlig for kvinnehistorie.no. Du hører også Yngvild Sørbye. Journalist i Kildens nyhetsmagasin, Hanne Skogvang Stork, er programleder.Kjønnsavdelingen er en podkast fra Kilden kjønnsforskning.no. Den nye sesongen handler om kvinner som forandret Norge, og er støttet av Fritt Ord.Kilder:100 år med kvinneda

 • #29- Aasta Hansteen: – Alt, som er revolusjonært og synes umulig, er jeg med på

  27/02/2024 Duración: 48min

  Kunstner, feminist, opprører – Aasta Hansteen var blant de første kvinnene som tok malerutdanning. Hun ble kjøpt inn av Nasjonalgalleriet, og hun representerte Norge på verdensutstilling i Paris. Hun engasjerte seg i samfunnet langt utover forventningene man hadde til datidens kvinner, startet kvinneforeningen Nemesis. Men ble også karikert og latterliggjort. Hva gjør det med hvordan hun blir husket som kunstner? I episoden hører du kunsthistoriker Marit Paasche og Trine Rogg Korsvik, historiker og ansvarlig for kvinnehistorie.no. Programleder er Hanne Skogvang Stork. Les mer på kvinnehistorie.no. Kjønnsavdelingen er en podkast fra Kilden kjønnsforskning.no, og eier og drifter kvinnehistorie.no. Denne sesongen handler om kvinner som forandret Norge og er støttet av Fritt Ord. Kilder:Aasta Hansteen – Norges første feministiske aktivist. Artikkel på kvinnehistorie.no, skrevet av Trine Rogg Korsvik. Søvn og lykke. Norsk kunst og det moderne gjennombruddet, skrevet av Marit Paasche.Dagbladet 7.11.1894. Frøken Ast

 • #28 – Gaming: Et kjønnsdelt univers i endring

  15/06/2023 Duración: 23min

  Hvordan kan gamere bruke avatarer for å iscenesette en identitet? spør programlederne i denne episoden. De har intervjuet gamingforsker Khalid Azam, som forteller hvorfor dataspill gikk fra å være forbundet med voksne menn og maskulinitet på 1960-tallet, til å noen tiår senere bli markedsført mot barn og gutter. "Nå gamer jentene!" var et hurrarop man hørte for en ti års tid siden, men siden 2016 har stadig flere jenter forlatt de digitale spillplattformene. I episoden foklarer Khalid hvorfor gaming har blitt mindre populært blant jentene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #27 – Surrogati for et bærekraftig samfunn?

  08/06/2023 Duración: 33min

  Kan reproduktive teknologier bøte på problemer knyttet til fallende fødselsrater? Og bør staten ta større ansvar for å gjøre disse teknologiene tilgjengelige for hvermannsen? spør programlederne i denne episoden.Dagens gjest er forsker på reproduksjon, Kristin Engh Førde, som har skrevet doktorgrad om surrogati i India. Hør henne snakke om markedet for transnasjonal surrogati, og hennes nye prosjekt om nedfrysning av egg. I episoden forteller hun også hvordan feminister har forholdt seg til nye reproduktive teknologier som IVF og surrogati, og de sosiale og politiske mekanismene som bestemmer hvem som skal ha tilgang til disse teknologiene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #26 – Mannsutvalget

  31/05/2023 Duración: 28min

  Hvor trykker skoen for dagens menn? spør programlederne i den 26. episoden av Kjønnsavdelingen om Mannsutvalget, et offentlig utvalg utnevnt av regjeringen 26. august 2022. Hør utvalgsleder Klaus Jervel presentere utvalgets mandat, og forklare hvorfor han mener at vi trenger større fokus på menns likestillingsutfordringer i Norge. Deretter kommer et intervju med Liza Reisel. Som den eneste aktive forskeren i Mannsutvalget har hun forsket på kjønn, utdanning og overgangen til arbeidslivet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #25 – Jenteflukt: Derfor forlater de bygda

  16/05/2023 Duración: 27min

  Jo lenger ut på bygda du kommer, desto mer mistrives jentene. Hvorfor er det sånn? spør programlederne i denne episoden. Hør Ingunn Marie Eriksen og Patrick Lie Andersen, som har forsket på ungdomslivet på bygda, forklare hvorfor så mange jenter mistrives i distriktene. I sin rapport Ungdoms tilhørighet, trivsel og framtidsplaner i Distrikts-Norge som kom ut i 2021, går forskerne mot den vanlige antakelsen om at jenter først og fremst forlater bygda for å ta utdanning i byen. I intervjuet gir de sin forklaring på den skjeve kjønnsbalansen i distriktene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #24 – Arbeiderklassemannen: Svalestup eller comeback?

  11/05/2023 Duración: 24min

  Klasseforskning har gjort et comeback de siste årene, mener sosiolog Jørn Ljunggren ved Oslo MET. Han gjorde i 2016 og 2017 feltarbeid som elektriker på byggeplasser i Oslo og omegn og er ukas gjest i denne episoden av Kjønnsavdelingen, en podkast fra Kilden kjønnsforskning.no. Hvilke erfaringer gjorde Ljunggren i felten? Og hvordan har arbeiderklassen endret seg siden industrimannens gullalder i etterkigstiden? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #23 – Fra piskestraff til samtykkelov? Forebygging av voldtekt

  04/05/2023 Duración: 34min

  Piskestraff for voldtekt – eller samtykkeskjema på nattbordet? Hvordan kan voldtekt forebygges? Hør historiker Trine Rogg Korsvik fortelle om det omstridte lovforslaget som gjorde aktivisten Ragna Nilsen til en persona non grata i kvinnebevegelsen på 1890-tallet, før vi spoler frem til samtidens debatt om samtykkelov med forsker Anne Bitsch og professor i kriminologi May-Len Skilbrei. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #22 - Kjønn og likestilling etter #metoo: Hadde radikalfeminismen rett likevel?

  29/04/2020 Duración: 29min

  #22 - Kjønn og likestilling etter #metoo: Hadde radikalfeminismen rett likevel? by Kilden Kjønnsforskning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #21 - Kjønn og likestilling etter #metoo: Sexistisk humor i militæret

  21/04/2020 Duración: 28min

  #21 - Kjønn og likestilling etter #metoo: Sexistisk humor i militæret by Kilden Kjønnsforskning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bonus! Lik rett til makt? Kvinner i lokalpolitikken

  05/09/2019 Duración: 01h12min

  Flere kvinner enn menn stemmer, likevel er kvinneandelen under 40 prosent i kommunestyrene. Bare tre av ti av landets ordførere er kvinner. Betyr det at vi har et likestillingsproblem i lokaldemokratiet, eller er kvinner godt nok representert? Hør opptak fra lanseringen av Tidsskrift for kjønnsforsknings spesialutgave om Politikk, kjønn og likestilling. Marte Winsvold snakker om hvem lokalpolitikerne mener de representerer, Beatrice Halsaa om kvinnekupp i norsk politisk historie. Anette Trettebergstuen(Ap), Aase Marthe Horrigmo(H), Marian Hussein(SV) og valgforsker Johannes Bergh diskuterer likestillingsutfordringer og -løsninger for lokalpolitikken med Marie Simonsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #20 – Kjærlighet og sjekking: Likestilt frihet eller tradisjonelt kjønnsmarked?

  20/03/2019 Duración: 01h13min

  Statsministeren oppfordrer til at vi skal føde flere barn, samtidig lever mange alene. Hvordan finner menn og kvinner kjærligheten, og hvilken rolle spiller kjønn på markedet for kjærlighet? Hør kjønnsforsker Øystein Gullvåg Holter om åttitallets kjønnsmarked, psykolog Peder Kjøs om mennene som må skjerpe seg for å lykkes på et samlivsmarked med nye regler, og sosiologene Marit Haldar og Kristine Vaadal om hvordan idealene for kjærlighet, likestilling og individuell frihet former kvinners syn på det å velge familieliv og barn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #19 – Kjønnsforskjeller i skolen: Er gutter tapere og jenter vinnere?

  01/02/2019 Duración: 01h01min

  Er guttene skolens tapere? Og er skolen tilpasset jenter, eller blir de syke av skolestresset? Gutter presterer generelt sett dårligere enn jenter i grunnskolen. Men hva betyr det? I episode 19 snakker vi med ekspertutvalgsleder Camilla Stoltenberg og ungdomsforskerne Harriet Bjerrum Nielsen og Kristoffer Chelsom Vogt om hvordan gutter og jenter presterer på skolen, og hva som ligger bak tallene om ungdommens karakterer, frafall og psykisk helse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #18 – Feministisk sci-fi og kvinnefiendtlige dystopier

  23/01/2019 Duración: 01h01min

  Hvorfor er dystopiske fortellinger som Handmaid's tale så populære? I episode 18 spør vi om fremtidsvisjoner er stedet å lete etter feminisme, eller sexisme. Forskerne Ingvil Hellstrand og Janne Stigen Drangsholt diskuterer feministisk science fiction, populære dystopier og hvorfor Handmaid's tale treffer tidsånden så godt. Toril Moi går i dybden på filmen Blade Runner og utfordrer kvinnesynet som preger kultfilmen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bonus! Mühleisen og Vibe Skagen om mor-datter-forholdet i litteraturen

  14/01/2019 Duración: 15min

  Hvordan endrer forholdet mellom mor og datter seg når moren blir gammel og syk? Og er bøker av døtre som skriver om erfaringer med den syke og døende moren i ferd med å bli en egen sjanger? I dette klippet snakker litteraturforsker Margery Vibe Skagen og kjønnsforsker og forfatter Wencke Mühleisen om Mühleisens bok "Jeg skulle ha løftet deg varsomt over" og bøker av Simone de Beauvoir og Annie Ernaux. Klippet er fra et intervju i episode 17 "Overgangsalder, kjerringliv og alder­dommens likestillingsutfordringer". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #17 – Overgangsalder, kjerringliv og alderdommens likestillingsutfordringer

  10/01/2019 Duración: 57min

  Hva skjer med kjønnsrollene når vi blir eldre? I episode 17 av Kjønnsavdelingen snakker vi med forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen og litteraturforsker Margery Vibe Skagen om overgangsalderen og den eldre kvinnens plass i kulturen. Aldringsforsker Kirsten Thorsen forteller hvilke likestillingsutfordringer som preger alderdommen, og hvordan menn og kvinner møter alderdommen forskjellig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bonus! Kjønnsforskningen historie - Fra kvinneliv til kjønnstrøbbel

  27/11/2018 Duración: 48min

  Hvordan oppsto kjønnsforskningen som fagfelt i Norge? Nå kan du høre opptak fra Kilden kjønnsforskning.no sitt 20-årsjubileum, hvor tema var kjønnsforskningen historie – fra kvinneliv til kjønnstrøbbel. Beatrice Halsaa forteller om hvordan kvinneforskningen oppsto på 1970-tallet, og Øystein Gullvåg Holter om utviklingen av mannsforskningen. Agnes Bolsø ser tilbake på tiåret etter TV-programmet Hjernevask og tar tak i hva profilerte kritikere av kjønnsforskning baserer sine argumenter på. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bonus: A threat to academic freedom is a threat to women’s rights

  19/11/2018 Duración: 01h17min

  In Hungary, the authorities have recently banned gender studies. Globally, an increasing number of states attack democratic values such as academic freedom and freedom of expression. These regimes all want to restore conservative family ideologies, and consequently diminish women’s rights and the development towards gender equality. This podcast is the recording of a seminar on this issue, with Andrea Pető (CEU, Hungary), Benedicte Bull (UIO), Kristin Danielsen (Research Council Norway) and Gro Lindstad (FOKUS). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bonus! Transkjønnedes rettigheter - er kampen vunnet?

  08/06/2018 Duración: 01h29min

  Transpersoner i Norge har rett til å endre juridisk kjønn etter eget ønske, og noen får tilgang på medisinsk behandling. Slik har det ikke alltid vært. Hør om kampen for transkjønnedes rettigheter, og om hvilke utfordringer som gjenstår. Opptak fra arrangement på Litteraturhuset i Bergen 28. mai 2018, med Skeivt arkiv, historiker Sigrid Sandal, Arild Johan Myrberg fra Helsedirektoratet, aktivist Stein Wolff Frydenlund og forsker Randi Gressgård. Arr: Kilden kjønnsforskning.no og Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiB. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • #16 - Interseksjonalitet: Likestilling for alle?

  04/05/2018 Duración: 01h06min

  Interseksjonalitet har blitt et sentralt begrep i forskning, politikk og feministisk aktivisme. Det brukes for å forstå kompleks diskriminering, men hva betyr det egentlig? I episode 16 utforsker vi hva et interseksjonelt perspektiv innebærer. Kjønnsforsker Berit Gullikstad forklarer hvordan begrepet fant veien fra USA til norsk forskning og politikk. Queerforsker Janne Bromseth og aktivist og artist Nosizwe Baqwa diskuterer hvordan interseksjonell feminisme fungerer i praksis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 2