Schloß Schönbrunn - A (o

Informações:

Sinopsis

17. , 1683. . , (orig. Johann Fischer von Erlach) . (orig. Johann Fischer von Erlach) . , 1500 . . , , 68- . , . , . . . , .

Episodios

 • 01 - Соба гарде

  22/07/2010 Duración: 01min

  У овој просторији се налазила лична гарда Франца Јосефа, која је стражарила пред улазом у приватни апартман цара. На Вашој десној страни се налази керамичка пећ која је као и све остале пећи у дворцу, грејана на дрво из топловодног ходника који се налазио иза просторија, да се царска породица не би ометала и да се просторије не би прљале. Парно грејање уведено је у 19. веку, које од 1992. године више није у употреби. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 02 - Соба за билијар

  22/07/2010 Duración: 54s

  Ова просторија је служила као чекаоница за аудијенције код Франца Јосефа, који је давао аудијенције два пута недељно. Сто за билијар, који је припадао деди Франца Јосефа, цару Францу II/I, је служио за разоноду војсци. На зидовима видите три велике уметничке слике: средња представља прву доделу Ордена Марије Терезије године 1758. Ово одликовање, које је Марија Терезија увела, је први орден за заслуге монархији и једно је од највиших одликовања царске куће. Слике лево и десно подсећају на прославу стогодишњице оснивања ордена. Франц Јосеф је том приликом приредио свечану вечеру у великој галерији дворца и пријем у парку дворца. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 03 - Соба од ораховине

  22/07/2010 Duración: 55s

  Име ове собе се односи на раскошно тапациране зидове ораховином, који заједно са позлаћеним украсима и конзолама припадају оригиналном рококо намештају из времена Марије Терезије. Лустер потиче из 19. века. Овде је Франц Јосеф примао у аудијенцију. Људи су се обраћали цару у знак захвале за одликовање, у сврху изношења молбе или у случају да су добили царску службу, да му се представе. Франц Јосеф је знао да прими и по стотине људи за само једно преподне, а његово изузетно памћење имена и особа било је познато - никада није заборављао имена за која је једном чуо или лица која је видео. Аудијенције би трајале по пар минута, а завршавале би када цар лагано кимне главом. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 04 - Писаћа соба Франца Јозефа

  22/07/2010 Duración: 57s

  Франц Јосеф је већ са 18 година ступио на аустријско престоље. Дневно је обављао огроман радни пензум: радни дан би му почињао већ у 5 сати ујутро и цео дан је проводио за радним столом којег видите на Вашој десној страни. Овде је студирао акте, овде му је сервиран доручак и ручак. Његов животни и радни век се дакле углавном одвијао за овим столом. Цар није полагао много значаја на намештај у својим приватним просторијама. Довољне су му биле приватне, уметничке слике, породичне фотографије и поклони од унука и праунука. На једној од слика видите портрет Франца Јосефа у 33. години, а на другој његову супругу Елизабету, царицу која је под надимком Сиси постала мит. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 05 - Спаваћа соба Франца Јозефа

  22/07/2010 Duración: 02min

  Царев радни дан је почињао у његовој спаваћој соби и протицао је по строго одређеном временском програму: устајао је већ у 4 сати ујутро и обављао јутарњу тоалету хладном водом, након чега би као строги католик обавио јутарњу молитву на столичици коју видите поред кревета. Гвоздени кревет на веома дојмљив начин указује на спартански и једноставни животни стил аустријског монарха. Цар је у овом кревету преминуо у својој 86. години након 68 година владавине у 1916. години, док је Први светски рат био у пуном јеку. Слика на постољу показује цара на самртној постељи. Цар је током свог живота доживео многе породичне несреће: прва кћерка Софи је умрла у 2. Години живота, брата Максимилијана, цара Мексика, погубили су револуционари, након тога следи трагично самоубиство његовог јединог сина Рудолфа и убиство царице Елизабете од стране талијанског анархисте. На излазу из собе, лево иза врата се налази царски нучник. Тај нучник у енглеском стилу је ту уграђен 1899. године за Франца Јосефа. Следеће три мале собе су

 • 09 - Заједничка спаваћа соба

  22/07/2010 Duración: 01min

  Франц Јосеф је 1854. године оженио своју рођаку Елизабету, која је тада имала тек 16 година. У поводу венчања ова просторија је уређена као заједничка спаваћа соба. Франц Јосеф је читав свој чивот обожавао своју супругу, а остало је недоречено да ли је та љубав истом мером узвраћена. Елизабета је од самог почетка одбијала крути живот на двору и развила се у току следећих година у једну независну и самосталну жену. Водила је независан живот, одлазила на дуга путовања и врло ретко пребивала у Бечу. Италијански анархиста Луиђи Лућени (orig. Luigi Lucheni) , је у Женеви септембра 1898. године турпијом смртно озледио царицу у њеној 61. години чивота. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 10 - Царицин салон

  22/07/2010 Duración: 57s

  Атмосферу у салону за пријеме царице Елизабете одрећују бело-златни рамови за тапете, светле свилене тапете и раскошни намештај. Бројчаник у часовнику пред огледалом је постављен обрнуто, како би се време могло очитати и у огледалу. Пастелни портрети из 18. века захтевају Вашу посебну пажњу. Они представљају децу Марије Терезије а насликана су од стране чувених сликара као што је женевски сликар Лиотард (orig. Liotard), кога је царица много поштовала. Слика лево од пећи показује најмлађу кћерку Марије Терезије, Мари-Антоанет (orig. Marie- Antoinette) у ловачкој одећи. Године 1770. удата је за каснијег краља Француске Луја XVI, како би се старом ривалству између Бурбона и Хабзбурговаца стало на крај. Погубљена је на гиљотини године 1793., у току Француске револуције. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 11 - Соба Марије Антоанете

  22/07/2010 Duración: 01min

  Ова просторија је служила за породичне обеде. Породичне вечере су се одвијале по строгом, дворском церемонијалу - трпеза је увек свечано украшавана, у средини су се налазиле позлаћене украсне посуде декорисане цвећем, воћем и конфектом. При званичним вечерама служена су француска јела, а за породичне обеде Франц Јосеф је давао предност типичнним јелима бечке кухиње као што су бечка шницла, говеђи гулаш, кувана говедина такозвани тафелшпиц или познате царске мрвице такозвани кајзершмарн. Да би се јела сервирала топла и свежа, транспортована су из кухиње у угрејаним корпама и у непосредној просторији подгрејавана на угљу а касније на плинским решоима. Цар је седео на средини трпезе а супротно њему царица, уколико је уопште била присутна. С обзиром на то да је Елизабета врло често гладовала да би одржала своју витку линију, врло ретко је присуствовала заједничким обедима. Породичне вечере су обично почињале у 6 часова увече и састајале су се од 3 до 6 јела. Сервис на овој оригинално постављеној трпези је поз

 • 12 - Дечја соба

  22/07/2010 Duración: 01min

  Дечја соба је украшена портретима кћерки Марије Терезије. Већина њених 11 кћерки су још као девојчице удате из политичких разлога. Уз сама врата са леве стране видите портрет Мари-Кристине, кћерке миљенице Марије Терезије. Једино њој је било дозвољено да се уда из љубави и то за Алберта од Саске-Тешина (orig. Albert von Sachsen-Teschen), оснивача Албертине. Одавде можете да видите купатило које је 1917. Године уградила задња хабзбуршка царица Цита (orig. Zita). Пред улазом у следећу просторију, можете бацити још један поглед у кабинет за доручак. Елизабета Кристина (orig. Elisabeth Christine), мајка Марије Терезије, је својеручно израдила апликационе радове у медаљонима, који красе зидове. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 14 - Жути салон

  22/07/2010 Duración: 35s

  Са жутим салоном почињу апартмани на баштенској страни дворца. Овде се посебно истичу пастели женевског сликара Лиотарда, који на изразито реалистичан начин представљају грађанску децу. Они се врло јасно разликују од типично дворских портрета деце Марије Терезије, које можете да видите у следећој просторији. Тамо се налази и портрет Марије Терезије као мађарске краљице од дворског сликара Мартина фан Мејтенса (orig. Martin van Meytens). www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 16 - Дворана огледала

  22/07/2010 Duración: 37s

  Дворана огледала је Марији Терезији служила као просторија за свечаности у породичном кругу, између осталог и за мање концерте. У овој просторији је 1762. године тек шестогодишњи Волфганг Амадеус Моцарт одржао свој први концерт пред царицом. Како пише поносни отац В. А. Моцарта, Волферл (како му је био надимак - прим. прев.) је након концерта скочио на крило царици, загрлио је и како ред налаже, изљубио. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 17 - Роса собе

  22/07/2010 Duración: 01min

  Ова соба, као и две следеће, су добиле име по Јозефу Роси (orig. Joseph Rosa), пејзажном сликару. Први пејзаж одмах лево поред врата представља место Хабихтсбург (orig. Habichtsburg) у швајцарском кантону Аргау (orig. Aargau), породично седиште Хабзбурговаца. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 21 - Велика и мала галерија

  22/07/2010 Duración: 02min

  Царска породица користила је велику галерију, која уједно представља и средиште дворца, у сврху одржавања балова, пријема и гала-вечера. Велика галерија са својом дужином од 40 метара и ширином од скоро 10 метара пружала је идеалан амбијенат за дворске приредбе. Опремљена са кристалним огледалима, позлаћеним штук-декорацијама и плафонским фрескама она је пример општег уметничког дела из доба рококоа. Фреске су хвалоспев на владарство Марије Терезије и потичу од италијанског сликара Грегорија Гуљиелмија (orig. Gregorio Guglielmi). На средњем фреску видите Франца Стефана и Марију Терезију на престолу у окружењу персонифицираних врлина владара као и алегорије Крунских земаља монархије. Два велика изрезбарена и позлаћена лустера била су сваки осветљен са 70 свећа пре него што је у дворац уведена електрична енергија у 1901. години. Од укидања монархије велика галерија је исто тако служила у сврху одржавања концертних приредби; 1961. године овде се одржао и легендарни сусрет председника Кенедија и Хрушчова. У сле

 • 23 - Кинеcки округли и овални кабинет

  22/07/2010 Duración: 46s

  Са обе стране мале галерије видите кинески кабинет: с лева овални, а с десна округли. Марија Терезија је била склона кинеској и јапанској уметности која је у то доба била у великој моди. У оба кабинета, уграђене у беле дрвене зидне облоге, налазе се најскупоценије кинеске лакиране плоче из чијих се позлаћених оквира настављају мале конзоле на којима стоји плаво-бели порцелан. Вредни спомена су такође паркетни подови са својим уметничким дрвеним мозаиком. Та два кабинета су служила као конференцијске собе али као и простор за игру. У округлом кинеском кабинету одрчавале су се тајне конференције и састанци Марије Терезије са њеним дрчавним канцеларом књазом Кауницом (orig. Kaunitz). www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 25 - Карусел соба

  22/07/2010 Duración: 51s

  Карусел соба дугује свој назив левој од две велике слике на којој је приказан карусел за даме који је Марија Терезија 1743. године приредила у зимској школи јахања при градском дворцу Хофбург како би се прославило поновно прикључење града Прага након Аустријског наследног рата. У тој зимској школи јахања - данашњој Шпанској дворској школи јахања (orig. Spanische Hofreitschule) – још и дан-данас се одржавају познате представе липицанера: у средини слике Марија Терезија као прва испред својих дворских дама јаше на липицанеру. Лево видите портрет Карла VI, оца царице, у раскошној шпанској мантил-хаљини. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 26 - Свечана дворана

  22/07/2010 Duración: 01min

  За време Марије Терезије у свечаној дворани су се одржавале мање церемонијске свечаности у повод крштења или свадба. Серија уметничких слика које украшавају ову просторију приказује свадбене свечаности поводом венчања најстаријег сина и престолонаследника Марије Терезије, наиме Јосифа (orig. Joseph) са бурбонском принцезом Изабелом од Парме (orig. Isabella von Parma). Овај циклус слика садржи један од најпознатијих портрета владарке, приказујући је као "прву даму Европе" у скупоценој хаљини од брабантске керане чипке. Највећа слика са леве стране приказује Изабелину поворку у пратњи 98 кочија - сви присутни гости припадају високом племству Европе а препознатљиви су по породичним грбовима на својим кочијама. Овде се завршава Империјални обилазак ("Империал тоур"). Обишли сте последњу просторију Вашег обиласка. Захваљујемо се на Вашој посети. Радовало би нас да Вас такође дочекамо у Депоу дворског намештаја.Музеј намештаја Беч (orig. Hofmobiliendepot.Möbel Museum Wien) где се налази велика збирка царског ст

 • 28 - Плави кинески салон

  22/07/2010 Duración: 52s

  Плави кинески салон са својим данашњим изгледом украπен је почетком 19. века ручним декорацијама на папирним тапетама од пиринчане сламе које потичу из 18. века. Налазите се, иначе, на тлу од посебног историјског значаја: у овој просторији одржани су преговори који су довели до тога, да је 11. новембра 1918. године последњи владајући цар Карло I пранећак Франца Јосефа, приморан да се одрекне права на власт. Дан након тога, прокламована је Република Аустрија и са тиме обележен крај шестогодишње владавине Хабзбурговаца. Међутим, Карло није хтео да одустане и од престола тако да је заједно са својом породицом на крају морао да оде у егзил. У 1922. години умро је на португалском острву Мадејри у 35. години живота; његова супруга Цита умрла је 1989. године и као задња аустријска царица сахрањена је у царској гробници (orig. Kaisergruft) у Бечу. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

 • 29 - Вје-лак соба

  22/07/2010 Duración: 01min

  Марија Терезија је након изненадне смрти свог вољеног мужа Франца Стефана у 1765. години Вје лак собу (orig. Vieux-Laque) преуредила у спомен собу. Црне лакиране плоче, пореклом из Пекинга, уметнуте су у постојеће зидне облоге од ораховине и украшене позлаћеним оквиром. Након смрти њеног мужа Франца Стефана, Марија Терезија никада више није скинула удовичку одећу. Након њене смрти, у њеном молитвенику пронађена је хартија на којој је она до у танчине забележила сретна времена њеног брака. За ту спомен собу у налог је дала три уметничке слике: у средини видите Франца I Стефана од сликара Помпеја Батонија (orig. Pompeo Batoni), а од истог уметника је настао и двојни портрет Јосифа II и његовог брата Леополда у Риму 1769. године. Јосиф стоји десно уз сто на коме се налази књига Монтескјеа под насловом О духу закона (orig. Esprit de loi) која представља једно од ремек дела доба Просвећености а чије су идеје и мишљења прожимала све радње младог цара. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schl

 • 30 - Наполеонова соба

  22/07/2010 Duración: 02min

  Наполеонова соба треба да подсети на цара Француске који је овде - у некадашњој спаваћој соби Марије Терезије - боравио за време његове две окупације Беча 1805. и 1809. године. Веридбом Наполеона са Маријом Луизом, кђерком цара Франца II/I унука Марије Терезије, 1810. године обележио се мир између та два моћника. Након Наполеоновог пада, Марија Луиза заједно са својим сином привремено се враћа на Бечки двор. У склопу Бечког конгреса 1814./15. године коначно јој се додељује војводина Парма али под условом да њен син, војвода од Рајхштата (orig. Reichstadt), остане у Бечу. Мали "принц Франци", како су га звали на двору, по вољи европских сила требао је као Наполеонов син да остане без политичког значаја и да у изолацији одрасте у окриљу свога деде. Следећи породичну традицију, он је као и сви мушки Хабзбурговци изучио занатску струку па је тако на једној од слика и портретисан као мали вртлар: птица на конзоли, шева крунчица, била је његова омиљена животиња. Војвода је умро 1832. године од плућне болести у

 • 32 - Милионска соба

  22/07/2010 Duración: 50s

  Налазите се у једној од најдрагоценијих просторија дворца у такозваној милијонској соби. Свој назив ова соба дугује веома скупоценом зидном поплочењу од доста ретке врсте ружиног дрвета у које су урађене индо-перзијске минијатуре. Те минијатуре, које су од чланова царевске породице исецкане и наново укомпоноване у виду колажа, приказују сцене личног и дворског живота индијских могула у 16. и 17. веку. На обе стране просторије висе кристална огледала која се међусобно рефлектирају и на тај начин побуђују илузију о неограниченом простору. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

página 1 de 2