Bobcast

Informações:

Sinopsis

Velkommen til BOBcast! Her kan du høre podkast fra Bergen Offentlige Bibliotek. Vi legger ut opptak fra noen av samtalene og foredragene i programmet vårt. Redaktør: Kjersti Eide Hatland

Episodios

 • Ludofilene – Cosplay

  02/04/2024 Duración: 42min

  Cosplay er en populær hobby for mange spillere, men noe som Spillteamet ikke har særlig kompetanse på. Vi har derfor dratt inn eksperthjelp, og stilt alle spørsmålene vi kunne komme på. Vet du heller ikke hva hobbyen går ut på, om det er noe for deg eller hvordan du eventuelt skulle ha startet med det? I denne samtalen møter Marius og Lene fra spillteamet med Elida fra Spillhuset. Hør våre tanker om cosplay og hvor viktig det er at kostymet er 100% perfekt, litt om livet og main character syndrome og en ørliten svipptur innom Baldur's Gate 3 mot slutten.

 • Barn& bøker: Krim med Jørn Lier Horst

  22/03/2024 Duración: 15min

  Våren 2024 produserer kulturjournalist Brit Aksnes tre episodar for Barn og bøker om sjanger og leselyst. Den fyrste episoden handlar om krim, ein sjanger som mange barn sluker fleire hyllemeter av når dei er i barneskulealder. For å få svar på korfor krim appellerer til så mange barn har ho intervjua vårt faste barnepanel og kongen av krim, Jørn Lier Horst.

 • Klasse, kultur og kapital - Hva ler du av?

  11/03/2024 Duración: 57min

  Hvorfor ler vi og hva gjør en vits morsom? Ler de av ulike ting på bygda og i byen? Hva gjør egentlig en person morsom? Ler arbeiderklassen, overklassen og middelklassen av ulike ting? Og er det knapt lov å tulle med noen ting som noen påstår? Vi inviterte Finn Tokvam, Eirik del Barco Soleglad og Sølvi Rolland til en samtale om humorens natur og premisser. Kristoffer Jul-Larsen ledet samtalen. Transkripsjon av samtalen finner du her: https://bergenbibliotek.no/transkripsjoner/hva-ler-du-av.pdf

 • Forfattersamtale med Danby Choi

  06/03/2024 Duración: 58min

  Subjekt-redaktør Danby Choi har lenge uttalt seg kritisk til woke-bevegelsen, og nå debuterer han som forfatter med boken “Kanseller meg hvis du kan - mitt oppgjør med woke.” Men hva er egentlig woke og anti-woke? Hvorfor er det så kontroversielt å forsvare ytringsfriheten? Og har ytringsfriheten grenser? Truer woke-og anti-woke-bevegelsene demokratiet? Litteraturformidler ved Laksevåg bibliotek Kjersti Egge tar praten med Danby Choi, og hun er ikke redd for høy temperatur. Les transkripsjon av podkasten her: https://bergenbibliotek.no/transkripsjoner/danby-choi.pdf

 • Månedens klassiker – Hamlet

  13/02/2024 Duración: 01h13min

  Det finnes enkelte verk i verdenslitteraturen som er såpass kjente at det kan være vanskelig å skjønne hva de egentlig handler om. Shakespeares Hamlet er et slikt verk. Hvordan kan vi egentlig forstå dette stykket? Hva har historien om den danske prinsen å si til oss i dag? Samtale mellom Juan Christian Pellicer, professor i engelsk litteratur ved UiO, og bibliotekets formidler Robin Van de Walle. Sitater ble lest inn av Camilla Grindheim Larsen, Erlend O. Nødtvedt og Joanna Pacula. Hardingfele og fløyte av Robin Van de Walle, lyddesign og produksjon av Lars Christian Bjørknes. Les transkripsjon av podkasten her: https://bergenbibliotek.no/transkripsjoner/manedens-klassiker-hamlet.pdf

 • Månedens klassiker - Mesteren og Margerita

  26/01/2024 Duración: 50min

  «Mesteren og Margarita» av Michail Bulgakov er en roman som ble utgitt rundt 25 år etter forfatterens død. Den beskrives ofte som en satire over sovjetisk virkelighet, men er mye mer enn det og kan blant annet leses som en universell fortelling om ondskapens natur, kjærlighet og frihet. På en varm, vårdag i Moskva avbryter en eksentrisk professor en samtale mellom to menn - redaktøren Berlioz og poeten med pseudonym Husløs. Professoren viser seg å være djevelen som dukker opp i Moskva for å gjøre livet til folk som ikke tror på ham, vanskelig fremover. I denne episoden har vi invitert Ingunn Lunde som er professor i russisk ved Universitet i Bergen. Hva vil egentlig djevelen i Moskva? Og hvorfor burde «Mesteren og Margarita» leses flere ganger? Vi snakker om det som gjør boken til en klassiker og løfter frem ulike aspekter av fortellingen. Episoden ledes av bibliotekets litteraturformidler Joanna Pacuła.

 • Stargate: Ingvild H. Risøy

  10/01/2024 Duración: 06min

  Alt i alt vil vi si at dette var en fantastisk bok.

 • Mer enn en klubb: Peder Samdal

  10/01/2024 Duración: 03min

  Lærerik bok, mest for fotballinteresserte.

 • League: Nina Borge

  10/01/2024 Duración: 08min

  En viktig bok.

 • Rigel - urettens ekko: Ida Larmo

  08/01/2024 Duración: 07min

  Det at det blir skrevet om ekte personer gjør at du får mer medfølelse for historien.

 • Ludofilene sin vri på hemmelig julevenn- spilltips til jul

  22/12/2023 Duración: 30min

  Har du ekstra tid i romjulen til spill og ikke så lang liste med spill du har tenkt å spille? Eller kanskje du har en gamer hjemme du ikke helt vet hva du skal gi til jul? I denne podcasten forsøker Lasse, Marius, Helle og Lene fra spillteamet å gi hverandre tips til spill vi tror de andre hadde likt. Kanskje vi liker samme typen spill som du gjør eller noen du er glad i gjør? Da kan du bare legge tipsene under det mentale juletreet, eller klikke de inn på ønskelisten på Steam.

 • Den hemmelige hyllen med Bjørn Hatterud: Ziener, Vinje og Knutsen

  21/12/2023 Duración: 47min

  I denne episoden av Den hemmelige hyllen snakker litteraturformidler Robin Van De Walle med Bjørn Hatterud, forfatter av "Blokka på Bjerke" og "Mjøsa rundt med mor", som ble tildelt Bibliotekets litteraturpris 2023. Hatterud presenterer sine skjulte skatter fra bokhyllen.

 • Film verden rundt - Årets beste filmer 2023

  20/12/2023 Duración: 27min

  I denne episoden av «Film verden rundt» får vi høre om årets beste filmer fra kinoåret 2023 med filmkritiker og kulturjournalist Britt Sørensen, i samtale med Hanne Rømsing Sæverås, formidler ved Bergen Offentlige Bibliotek. Hvilke filmer gjorde sterkest inntrykk i år, og hva kan vi glede oss til i 2024? Vi ser nærmere på fem filmer i stigende rekkefølge før kåringen av årets favoritt.

 • Den hemmelige hyllen med Selma M. Yonus: Victoria Kielland og Douglas Stuart

  18/12/2023 Duración: 39min

  I denne episoden av Den Hemmelige Hyllen snakker bibliotekets litteraturformidler Kjersti Egge med Selma M. Yonus som er lyriker, journalist og oversetter. Selma kom til Norge i 2009 gjennom en fribyordning. Forfatteren snakker om sin diktsamling «Vuggesang for liten kriger» og jobben med å oversette Brynjulf Jung Tjønns «Hvit, norsk mannn» til arabisk. Hør Selma snakke om sorg, frihet og hvorfor vi må lese mer poesi. På Selmas hemmelige hylle finner vi poetiske «Mine Menn» av Victoria Kielland og Douglas Suart sterke og vakre «Shuggie Bain».

 • Hagesalongen XIV – Kritikkens og litteraturens politiske potensial

  13/12/2023 Duración: 01h29min

  Jon Fosse har vunnet nobelprisen og en ny bok foreslår blant annet maskespill som løsningen på kritikkens utfordringer i vår tid. Vi spør hvilke ulike måter både litteraturkritikken og litteraturen kan være politisk på, og om litteraturen egentlig er noen god form for politiske budskap. Erik kårer også hvilke nordmenn som har vært nærmest å få nobelprisen i litteratur, uten å motta den. I Hagesalongen diskuterer Erlend Liisberg og Erik Bjerck Hagen tidens litteraturdebatter, aktuelle bøker og andre hendelser i landets litterære liv. Salonggjester er stortingspolitiker og Kafka-ekspert Sofie Marhaug og litteraturprofessor Eirik Vassenden.

 • Akademisk aften -Om Hanna Winsnes og Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdning

  12/12/2023 Duración: 48min

  Hanna Winsnes (1789–1872) er mest kjent for sin kokebok Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen – og for Arne Garborgs kritikk av denne kokebok – men i sin samtid var hun en populær romanforfatter, og hennes barnebok Aftnene paa Egelund (1852) kom ut i stadig nye utgaver langt inn på 1900-tallet. Til tross for at Winsnes var konservativ i både klasse- og kjønnsspørsmål, åpnet hun på flere vis for kvinnefrigjøring og løftet fram kvinners medborgerskap i sine to romaner, Grevens Datter (1841) og Det første Skridt (1844). Foredraget drøfter denne spenningen mellom konservative holdninger og kvinnefrigjøring. Anna Mariana Bohlin er førsteamanuensis i nordisk litteratur.Hege Mathilde Storheim har skrevet master om Winsnes.

 • Barn & bøker: Mangfaldige boktips

  11/12/2023 Duración: 20min

  Gjennom fleire episodar i haust har vi i Barn & bøker sett søkelyset på mangfald i barnelitteraturen. I denne podkasten har vi spurd ein av våre eminente formidlarar for barn, Elisabeth Skråmestø Wyller, om gode tips til kvalitetsbøker for ulike alderstrinn som kvar på sitt vis møter tematikken. Vær så god og les!

 • Se og les: Albert Åberg – Ragnfrid Trohaug og Gudny Ingebjørg Hagen

  08/12/2023 Duración: 43min

  Se og les: Albert Åberg – Ragnfrid Trohaug og Gudny Ingebjørg Hagen by Bergen Off. Bibliotek

 • Se og les: Å oversette takt og rytme

  08/12/2023 Duración: 39min

  Se og les: Å oversette takt og rytme by Bergen Off. Bibliotek

 • Se og les: Saklig tegneseriekunst for ungdom

  08/12/2023 Duración: 37min

  Se og les: Saklig tegneseriekunst for ungdom by Bergen Off. Bibliotek

página 1 de 24