Vinmonopolets Podcast

Informações:

Sinopsis

Vinmonopolets eksperter snakker om mat og drikke, lærer bort smarte tips og triks, og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no eller ta kontakt med Vinmonopolet på Facebook eller Twitter.

Episodios

 • 359 Sider med stil

  09/04/2024 Duración: 41min

  Synes du siderhylla begynner å bli skremmende stor og uoversiktlig? La oss forenkle den for deg. Da blir mangfoldet av sider lettere å forstå og bruke. Det er ulike måter vi kan sortere sider på. I butikkhyllene og i nettbutikken vår sorterer vi på opprinnelsesland og underområder. Eplesorter eller produksjonsmetode er andre måter å sortere på. Vi har delt sideren inn i sensoriske forskjeller, først og fremst de aromatiske forskjellene. En slik inndeling er spesielt nyttig når vi skal finne riktig sider til ulike matretter. Polkokken Andreas har laget retter til tre av stilene, mens Anne og Niclas har smakt ulike sidere til.Les mer om siderstilene: https://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-sider-sake-mjod/siderstilerOppskrifter:Krabberøre med ramsløk, eple og friterte potetkurver'Klippfisksalat med potetSvinenakke av ullgris med sidersaus, kål, eple og hasselnøtter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 358 Urettferdig blindings - Bingolotto og moden frukt

  26/03/2024 Duración: 22min

  Vinkelner Nikolai Haram Svorte besøker oss i studio igjen og stiller sporty opp på blindings. Tom har skjenket i svaret glass og vi drar til Middelhavet med salt sjø og varmende sol, men er det riktig? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 357 Påskelam, kje og påskehare

  12/03/2024 Duración: 32min

  Påskelamtradisjonen vår er på alder med Sophie Elise, og var egentlig et PR-stunt for å tømme fulle fryselagre. I bærekraftens navn burde vi kanskje heller spise påskekje, eller hva med påskehare? Polkokken Andreas besøker studio og inspirer oss med varianter av påskelammet, Anne og Niclas setter drikke til. Oppskriftene vi referer til finner du her:https://www.vinmonopolet.no/content/drikke-til-mat/drikke-til-lam-og-kje Vi beklager at lyden ikke er helt topp i denne episoden! --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 356 Luft og kjærlighet i svarte glass

  27/02/2024 Duración: 13min

  Niclas har besøk av to ekspertsmakere som blindsmaker av svarte glass. Niclas er blitt inspirert av sosiale medier og har tuklet med vinen, hva har han gjort? Og blir den bedre? --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 355 Stjernemøte: Geir Skeie greier ut om skrei og Bocuse d'Or

  13/02/2024 Duración: 01h03min

  Mesterkokken Geir Skeie er tidligere verdensmester og nå president for kokkekonkurransen Bocuse d'Or Europe. Han besøker oss i studio og vi diskuterer skreien, Lofotens cassanova, som nå er i sesong og råvare i årets konkurranse. Geir snakker om da han løp hjem fra fotballtrening for å se på fjernsynskjøkkenet, for senere sette seg som mål om å bli verdens beste kokk!--Og vil du helst ha rødvin til skreien? Geir gir deg om råd hvilket tilbehør som egner seg best. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 354 Sider, sorg og liberalisering - Vinmonopolets historie del 28

  30/01/2024 Duración: 01h22min

  Vi har kommet til årene 2015 og 2016. Jens tar oss gjennom grønnkledde skoger med verdens største elgstatue, Vinmonopolet satser på kompetanseheving og åpner øl-butikker. I de politiske kulissene åpnes det for salg av sider på gårdsutsalg og vi har åpent på valgdagen for første gang.Vår administrerende direktør taper kampen mot sykdommen noe som preger bedriften i stor grad.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 353 Vinkonkurranser og vanskelig portvinstang

  16/01/2024 Duración: 01h06min

  Vinkelner Nikolai Haram Svorte besøker oss i studio og drar oss igjennom et klassisk scenario på en vinkelnerkonkurranse. Her blir det små og store flasker, blindsmaking av svarte glass og en veldig vanskelig portvinstang.Nikolai jobber til daglig på Speilsalen på Hotel Britannia i Trondheim og har en imponerende merittliste når det gjelder vinkonkurranser.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 352 Blindings - Dyrisk fast håndtrykk

  02/01/2024 Duración: 20min

  Vi blindsmaker og denne gangen er det noe som er tydelig som også gjør det litt vanskelig. Stikkord er frekk fransk ost, men ingen mus, en hest vrinsker i det fjerne. Ja, hva kan dette være?--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 351 Stjernemøtet: Jancis Robinson

  19/12/2023 Duración: 01h11min

  Jancis Robinson er nok verdens viktigste vinskribent. Hun er ansvarlig for noen av de største referanseverkene i vinfaget. I september 2023 var hun i Norge for å promotere den 5. utgaven av «Oxford Companion to Wine». I de få øyeblikkene hun hadde fri mellom promo-oppdragene hadde hun et ønske: Å besøke Vinmonopolet – verdens beste vinbutikk! Vi var så heldige å få en prat med henne da hun var her.Hva spør man en legende om? Vi ville blant annet snakke med henne om begeistring. Etter over 50 år med daglige vinsmakinger, og etter å ha smakt alle verdens troféviner, må vel vinsmaking bli ren rutine, eller?--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 350 Drikke til verdens beste ost

  12/12/2023 Duración: 18min

  Bonusespisode: Anne og Niclas har vært i Trondheim på World Cheese Awards og hadde med seg vinneren i kofferten. De har fått tips av noen av våre butikkansatte om å prøve en noe utradisjonell drikke til.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 349 Den gamle vinen fra Madeira

  05/12/2023 Duración: 54min

  Langt ute i Atlanterhavet ligger Madeira, en øy kjent for verdens mest holdbare sterkviner. Vi har fått besøk av produktsjef Tone Veseth Furuholmen som tar oss med på en liten reise om sterkvinens historie, de ulike stilene og hvordan den produseres. Tone har tidligere besøkt oss og snakket om stillevin fra Madeira, i podkast 336 Den nye vinen fra Madeirahttps://soundcloud.com/vinmonopolet/336-den-nye-vinen-fra-madeira Les mer om madeira på våre nettsiderhttps://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/vintyper/madeira-sterkvin--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • GJENHØR: 213 Drikke til lutefisk

  30/11/2023 Duración: 08min

  Gjenhør av julespesial: Anne og Niclas gir deg råd om hva som kan passe til julens rissende fiskerett med søtt og salt følge. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • GJENHØR: 224 Drikke til pinnekjøtt

  29/11/2023 Duración: 09min

  Gjenhør av julespesial: Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens pinnekjøtt.Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • GJENHØR: 220 Drikke til ribbe

  28/11/2023 Duración: 12min

  Gjenhør av julespesial: Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan drikke til juleribba.Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 348 Den nye julematen

  21/11/2023 Duración: 30min

  Selv om de aller fleste er tro mot tradisjonene i jula, er det en økende trend å velge bort kjøtt og fisk - også til julefesten. De nye veganske julerettene er fremdeles ukjente for mange, og da er det ikke så lett å vite hvilken drikke som passer best til. Derfor har vi smakt for deg!---Variasjoner av de klassiske rettene er også blitt nye tradisjon for mange. Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan drikke til ribbe med asiatiske smaker.Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat Bli inspirert av en annen ribbe-variant, nemlig ribbe fra Shanghai:https://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/hong-shao-rou-ribbe --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more i

 • 347 Bli kjent med Cabernet Sauvignon

  16/11/2023 Duración: 45min

  En av verdens mest dyrkede og smakte druer heter Cabernet Sauvignon. Vi tar for oss denne blå druen og forteller litt om hvor den kommer fra, hvor den dyrkes og hva den smaker. Vi avslører også hvordan vin fra Bordeaux klarer seg i blindsmakinger mot andre cabernet-viner fra andre land. --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • GJENHØR: 159 Beaujolais Nouveau

  14/11/2023 Duración: 25min

  Gjenhør: Den tredje torsdagen i november blir årets beaujolais nouveau sluppet. Vi har fått med oss Cathinca Dege i studio. Hun har både peiling på vin og fenomenet beaujolais nouveau.Hør hun fortelle om hvordan den nye vinen kom til Norge tidlig på åtti-tallet, kappløpet om å få vinen raskest mulig hjem, og om fester med ballonger, buffet, beaujolais og fugledans.Du får også lære om hva beaujolais noveau er og hvordan den smaker.---Les mer på våre nettsider:https://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/vintyper/hva-er-beaujolais-nouveau Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • GJENHØR: 154 Vin til vilt

  31/10/2023 Duración: 29min

  Gjenhør: Slik velger du riktig vin til viltmiddagen. Anne, Tom og Anders har nettopp smakt vilt til forskjellige viner og deler av sine erfaringer. De snakker om det klassiske valget og om noen overraskende og kanskje provoserende alternativer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 346 Vin til ost

  24/10/2023 Duración: 36min

  Når vi snakker om ost sorterer vi gjerne i kategorier eller ostefamilier der ostens konsistens, overflatebehandling og melketype er avgjørende for inndelingen. Vinmonopolet har gjort en inndeling som er mer grovmasket og er først og fremst basert på konsistens, og mindre på aroma: hard ost, myk ost og blå ost. Anne og Niclas gir deg de beste drikketipsene til ost.---Mer om ost på våre nettsiderhttps://www.vinmonopolet.no/content/drikke-til-mat/drikke-til-tre-typer-ost---Vår ostebrosjyre:https://www.vinmonopolet.no/medias/sys_master/images/images/hfe/h0d/9762586492958/drikke-til-ost-vinmonopolet-brosjyre-bm-compressed.pdf?attachment=true---Podcast om ost og vin i Jura :https://soundcloud.com/vinmonopolet/vin-til-comte-og-annen-ost-jura-del-1-av-3--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva d

 • 345 Øl, taxfree og nedleggelse - Vinmonopolets historie del 27

  10/10/2023 Duración: 01h15min

  Vi har kommet til 2014 og strategien blir revidert. Anne får modne rieslingdruer i Kristiansand, det bygges øl-kompetanse i butikkene med øl og pølser. Vi legger ned en butikk for første gang i moderne tid. Forslag om endring i innreisekvote på taxfree slår ned som en bombe og flere aktører tar til orde for at Vinmonopolet skal ta over taxfreeordningen. Mens taxfreesalget går til himmels får vi et nytt sjokk i Vinmonopolet; Administrerende direktør blir alvorlig syk.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 19