Historietimen

Informações:

Sinopsis

Historien er full av store hendelser vi har lært på skolen, lest i en bok, eller sett på film. Dette er stedet for alle de små historiene som druknet i mengden - Om oppdageren som kun oppdaget at det ikke var noe å oppdage, om en helgen som fikk generasjoner av jenter til å bli anorektiske, og den grufulle historien bak et helt passe koselig bilde.

Episodios

 • Nika! Nika! Nika!

  28/12/2023 Duración: 20min

  I år 532 evt. ble halvparten av den gigantiske metropolen Konstantinopel satt fyr på, rasert og ødelagt. Over 30 000 mennesker døde, og alt startet på grunn av hooligans... Skrevet, produsert og innlest av Christian Konglund.Musikk og lyd fra Soundly og Christian Konglund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • BONUS: OL i St. Louis 1904 - med en gjest

  29/12/2022 Duración: 48min

  I denne episoden forteller Christian denne historien til sin venn Helge Svendsen, som ikke har koll på andre OL enn Lillehammer 1994 - som åpenbart tidenes beste. Men OL i St. Louis kan vel kalles alt annet enn forferdelig. Helge skal bli vitne til håpløse idrettsgrener, storstilt juksing, et maraton uten sidestykke, og OL-historiens første tilfelle av doping..OBS: Dette opptaket ble gjort før den "originale" og her kommer noen rettelser: Norge fikk "tilbake" gull-medaljene i bryting, tyrefekting var ikke en OL-gren, men ble satt opp samtidig.Skrevet og produsert av Christian Konglund.Gjest var Helge Svendsen.Musikk og lyd fra Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Julebonus: Den store tyske latrinekatastrofen og russisk vodka

  28/12/2022 Duración: 09min

  Her får dere en kort liten julebonus, og vi skal høre om et katastrofalt møte i tysk middelalder og da Russland tvang sin befolkning til å drikke vodka.. Skrevet, innlest og produsert av Christian Konglund. Lyd og musikk av Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • OL i St. Louis 1904 - Rottegift og raseforskning

  27/12/2022 Duración: 24min

  Verdenshistoriens tredje OL skulle gå samtidig som Verdensutstillingen, i St. Louis midt i USA. Dette ble gjennomført under særdeles tvilsom dømmekraft, i håpløse forhold og med fullstendig fraværende planlegging. I løpet av de 7 månedene (!) skulle de som så på bli vitne til håpløse idrettsgrener, storstilt juksing, et maraton uten sidestykke, og OL-historiens første tilfelle av doping. Hva kunne gå galt? Skrevet, produsert og innlest av Christian Konglund. Musikk og lyd fra Soundly Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ludwig Wittgenstein - Det tragiske livet til et geni

  02/11/2021 Duración: 35min

  Hadde han hatt en LinkedIn-profil, så hadde ingen trodd på den: Ingeniør, designer, oppfinner, botaniker, skulptør, offiser, musiker, arkitekt, lærer, professor, forfatter, samt å være en av de mest leste filosofene i moderne tid. I tillegg var han født inn i en av Europas mest velstående familier - en familie av eksentriske multitalenter og universalgenier. Men baksiden var at familien også var tynget av indre demoner, dyp depresjon og angst. Kilder: The House of Wittgenstein - Alexander Waugh https://snl.no/Ludwig_Wittgenstein https://www.newyorker.com/magazine/2009/04/06/a-nervous-splendor https://www.alws.at/alws/wp-content/uploads/2018/06/maedchenkopf.pdf  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Fru Mortimers bitre guide til verden

  26/05/2021 Duración: 18min

  Tenk at en person skrev noe som omhandlet veldig mange andre. Ikke bare mennesker, men folkegrupper, byer og hele land. Men ikke sitt eget land, eller sitt eget "folk". Hva om dette ble veldig populært, ble lest av store deler av befolkningen i landet, og det som stod etterhvert ble ansett som fakta? Hva om det beviselig bare var tøv - men underbygde det alle leserne "visste" fra før av? Og ga dem en solid plattform? Dette kunne vært fra i dag, eller fra Tyskland i 1933. Men det er faktisk fra England - 84 år før. Kilder: The Countries of Europe described, Favell Lee Mortimer. The Clumsiest People in Europe, Todd Pruzan.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Fimbulvinteren

  27/02/2021 Duración: 15min

  I nordisk mytologi kan man lese om Fimbulvinteren - den forferdelige vinteren som er startskuddet på verdens undergang og menneskehetens bane. Hele menneskeheten unntatt to, Liv og Livtrase, dør. Men.. er det bare en gammel fortelling? Et eventyr? Eller ligger det noe i det? Kilder: Arne Stamnes (med flere) - The Agrarian Life of the North 2000 BC-AD 1000: Studies in Rural Settlement and Farming in Norway: https://press.nordicopenaccess.no/index.php/noasp/catalog/book/13  Ingar M. Gundersen - The Fimbulwinter theory and the 6th century crisis in the light of Norwegian archaeology: Towards a human-environmental approach: https://journals.uio.no/PT/article/view/7538/6848 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Skjelettmusikk

  11/01/2021 Duración: 19min

  Hva hadde du gjort hvis musikken du hørte på hver dag en dag ble ulovlig? Hvis staten plutselig la ned regler for hva du skulle høre på og hva du absolutt ikke kunne høre på? I Sovjetunionen skulle man få se hvor langt noen var villige til å gå for å holde kunsten fri. Kilder: Coates, Stephen - The strange story of Soviet music on the bone Yurchak, Alexei - Gagarin and the Rave Kids  Musikk: Polyushko-polye - Gusev/Knipper Internationalen - Eugène Pottier Farewell of Slavianka - Victor Fedorov Kalinka - Larionov Alt annet - Christian Konglund Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Den åttende landeplage

  14/09/2020 Duración: 15min

  I det Gamle Testamentet står det at "etter haggel så skulle gresshoppene komme og spise alt de kom over. Og etter dem ville mørke senke seg over Egypt". Eller USA i 1874, alt ettersom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vidocq - Verdens første detektiv

  25/08/2020 Duración: 34min

  Vi kjenner alle til Sherlock Holmes og Poirot. Mesterdetektivene med sine snodige vaner, umiskjennelige  intelligens, samt unike måte å løse kriminelle gåter på. Tenk om en sånn person faktisk hadde fantes! Hadde ikke det vært gøy? Vel.. det gjorde det - originalen. En kriminell som syntes politiet var så dårlige at han måtte gjøre deres jobb, bare bedre: Eugéne Francois Vidocq. Disclaimer: Det er verdt å nevne at det er mange ulike historiske skriverier om Vidocq, og at ikke alt er sant. Man har både det han selv har skrevet i sine memoarer og i ulike intervjuer, og så har man det andre har skrevet om han i hans samtid. Vidocq ønsket å glorifisere seg selv, mens en del i hans samtid ønsket å svartmale det, dog langt fra alle. Flere forfattere, som Victor Hugo, Honoré de Balzac, og Alexandre Dumas, skrev om han og ble godt kjent med han. Så sannheten er nok et sted midt i mellom, en linje jeg har prøvd å følge i denne historien. Jeg har også prøvd å uttale franske navn her, beklager, for det er nok

 • BONUS: Mitt skip er lastet med - en gjest!

  10/08/2020 Duración: 01h09min

  Her forteller jeg historien om admiral Rozhestvensky og hans erkefiende - båten Kamtchatka - til en gjest. Denne gjesten heter Helge Svendsen. Han liker caps, katter, og Se ilden lyse av Sissel Kyrkjebø. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Men det viktigste er at han aldri har hørt historien før. Hans rolle er å være en slags kommentator til hva som utspiller seg i historien, så man kan trygt si at både latter, fjas og oppgitthet sitter løst her. Velkommen til Historietimen - med gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Mitt skip er lastet med - uflaks

  03/08/2020 Duración: 33min

  Du vet de feel-good filmene som handler om en gruppe folk uten peiling som prøver på noe helt umulig? Og som de, mot alle odds, får til? Dette er ikke akkurat en slik historie.. Heller historien om en uheldig russisk admiral og tidenes kjipeste båttur. Bilder:  Finnes på Facebook og Instagram under Historietimen og @historietimen_podcast Kilder: Denne historien er for det meste hentet fra to ulike kilder, som muligens stammer fra samme person: Den ene er en marinehistoriker på YouTube ved nicket Drachinifel. Jeg har virkelig prøvd å finne ut hva han heter, men har dessverre kommet til kort der. Hvis noen savner mer info om båtene, ting jeg av tidshensyn måtte kutte ut, og generelt mer teknisk innsikt så anbefales han på det varmeste. Det er verdt å nevne at han er 100% båt-sentrert. Hvis du er mer glad i båter enn meg, eller er interessert i sjøslag etc., så er han et levende leksikon. Ellers er det en også en nettside fra den engelske byen Hull ved navn www.Hullwebs.co.uk - hvor de har hovedfokus

 • Aprilsnarr!

  01/04/2020 Duración: 08min

  Hvorfor i skal vi absolutt lure andre på en gitt dato hvert år? Som regel er det helt harmløst, men hva skjer når en despot får det for seg å lure en hel befolkning på første april?   Bilde: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Peter den Store og hans små hjelpere

  19/03/2020 Duración: 15min

  Peter den Store er blant historikere annerkjent som en av de viktigste og mest fremtredende regentene i Europa i opplysningstiden. Og det er jo fint det. Men her skal vi isteden se på hans forkjærlighet for vodka, avkappede hoder, kortvokste, og hvor inderlig mye han hatet skjegg.   Kilder: Peter the Great, A Biography - Lindsey Hughes Peter the Great: His Life and World - Robert Massie  Bilder: Som vanlig: Hvis bildene ikke dukker opp, sjekk http://historietimen.libsyn.com/ Spørsmål/ris/ros kan sendes til cakonglund@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Året uten sommer

  09/01/2020 Duración: 11min

  Hva hadde du gjort hvis du gikk ut en sommerdag og det plutselig var minusgrader? Hvor mye vet vi egentlig om vulkaner? Og hvis det skjer et kjempeutbrudd - hva i alle dager gjør vi?     Kilder og videres lesning: “The Year without Summer” av William B. og Nicholas P. Klingaman “At Home” av Bill Bryson https://scied.ucar.edu/shortcontent/mount-tambora-and-year-without-summer  http://www.newenglandhistoricalsociety.com/1816-year-without-a-summer/ https://boomspeaker.com/noise-level-chart-db-level-chart/  http://nautil.us/blog/the-sound-so-loud-that-it-circled-the-earth-four-times  https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/temperature-anomaly https://www.thoughtco.com/the-year-without-a-summer-1773771  https://www.mentalfloss.com/article/73585/15-facts-about-year-without-summer  https://www.thevintagenews.com/2018/08/16/year-without-summer-1816/    Bilder: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • The Great Binge

  01/11/2019 Duración: 14min

  Viktoria-tiden: Kjent for klasseskiller, moralisme, korsett og gudfryktighet. Og narkotika. Store, store mengder narkotika.     Bilder:                   Kilder og tips til videre lesning: - Steven B. Karsch - A Brief History of Cocaine  - Clayton J. Mosher, Scott M. Atkins - Drugs and Drug Policy: The Control of Consciousness Alteration - Tim Bryars og Tom Harper - A History of the Twentieth Century in 100 Maps https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62234-0/fulltext https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/drugs https://mentalfloss.com/article/89268/lure-laudanum-victorians-favorite-drug https://www.britannica.com/event/Victorian-era https://allthatsinteresting.com/opium-den https://io9.gizmodo.com/when-opium-was-for-newborns-and-bayer-sold-heroin-5896669 http://blogs.bu.edu/guidedhistory/moderneurope/tao-he/ https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/Opium-in-Victorian-Britain/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Darien - den skotske kolonien

  15/10/2019 Duración: 12min

  Kan du se for deg Skotland som en kolonimakt? Ikke jeg heller. Her har du historien om et desperat land, en mann med en Olsenbanden-plan, og konsekvenser som fortsatt merkes i dag - mange hundre år senere.     Kilder: https://universityofglasgowlibrary.wordpress.com/2013/01/24/scotlands-failed-colony-the-darien-scheme/  https://www.historytoday.com/archive/founding-darien-colony  https://www.historicmysteries.com/darien-scheme/ http://www.vaguelyinteresting.co.uk/a-wonderful-paradise-on-the-isthmus-of-panama/  https://www.outsideonline.com/2098801/skull-stake-darien-gap  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Fotballkrigen

  09/07/2019 Duración: 09min

  Hvordan i alle dager kunne en fotballkamp utløse en krig og mange tiår med hat?     Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Kriger som kunne ha vært en epost

  28/03/2019 Duración: 12min

  De færreste av oss liker møter som lett kunne ha vært en epost. De færreste av oss liker krig. Dette er kriger som er så teite at de kunne, og burde, vært en epost. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Da det ble for hett selv for Satan

  31/01/2019 Duración: 04min

  Hvordan bli svartelistet av geistligheten i Belgia? På 1800-tallet hjalp det visst å være en veldig flink skulptør..     Bilder:  L'ange du mal:   La génie du mal: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 2