Svetovalnica

Informações:

Sinopsis

Aktualni temi vsako jutro med tednom namenjamo 30 minut, pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslualci s svojimi vpraanji. Vsebinsko je nekaj tem doloenih, to so zdravstvena vpraanja, izzivi domaega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve.

Episodios

 • Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

  17/04/2024 Duración: 32min

  V studiu smo gostili odvetnico Matejo Maček, ki je poskušala odgovoriti na nekatera pravna vprašanja naših poslušalcev.

 • Turistična kmetija - kako začeti?

  16/04/2024 Duración: 22min

  V tokratni oddaji smo spregovorili o turizmu kot dopolnilni dejavnosti slovenskih kmetij. Kaj je potrebno, da začnemo to dejavnost, kakšna je podpora države in kako nam pomaga združenje slovenskih kmetij? V našem studiu je bila Renata Kosi, strokovna sodelavka združenja.

 • Ali je danes mogoče vzgajati ob navdihu, ki prihaja iz Svetega pisma?

  15/04/2024 Duración: 30min

  Gost Svetovalnice je bil Aleš Čerin, skupaj smo razmišljali o vzgoji. Ali je danes mogoče vzgajati ob navdihu, ki prihaja iz Svetega pisma? V čem zahtevajo današnji izzivi prihodnji rodov nove prijeme in kaj nas lahko nauči zgodba preroka Danijela in njegovih prijateljev?

 • Odprte hiše

  12/04/2024 Duración: 32min

  Eva Eržen, arhitektka, deluje v Zavodu za prostorsko inovativnost Afront, ki organizira tridnevni festival Odprte hiše Slovenije. Govorili smo o kakovostno oblikovanem prostoru, kako se laični posamezniki učimo prepoznavanja dobre trajnostne arhitekture, kako urejamo svoje bivalno okolje, se v prihodnje ob poznavanju primerov dobrih praks tudi bolje odločamo ter znamo tudi od odločevalcev zahtevati boljše rešitve pri urejanju javnih objektov in prostora. 

 • Bonton - Bojana Košnik Čuk

  11/04/2024 Duración: 35min

  O uporabi telefonov, vedenju mladine na avtobusih, o torbicah vseh izmer … ste slišali v današnji oddaji s strokovnjakinjo za kulturo vedenja.

 • Aktualna dela na vrtu v aprilu

  10/04/2024 Duración: 32min

  Gostili smo vrtnarja Davorja Špeharja, ki je med drugim svetoval, kako na vrtu izboljšati zemljo. Opozoril je na najbolj aktualne setve v aprilu in odgovarjal na številna vprašanja poslušalcev.

 • Likovna šola

  09/04/2024 Duración: 31min

  V tokratni oddaji je bil z nami Blaž Slapar, govorili pa smo o slikarski šoli. Kako osvajati različne tehnike, kako ravnati z različnimi materiali, kako hitro lahko postanemo mojstri in ali se lahko slikanja naučimo tudi v zrelih letih. 

 • Kuhajmo s sestro Nikolino

  08/04/2024 Duración: 30min

  Jedi iz pora, kremne rezine in tiramisu, domači polpeti, brezglutenska potica - izkušnja poslušalk ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

 • Kako krepimo zdravje

  05/04/2024 Duración: 30min

  Pred svetovnim dnevom zdravja smo gostili mag. Jožico Mesarič, profesorico zdravstvene vzgoje, tudi vodjo Centra za krepitev zdravja, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Ljubljana. Svetovala je o krepitvi in skrbi za zdravje, o pomenu presejalnih programov, o rednih meritvah in samo-pregledovanjih. 

 • Kaj pomeni okužba z bakterijo Helicobacter za zdravje želodca?

  04/04/2024 Duración: 35min

  Rak želodca je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu in peti najpogosteje diagnosticirani rak. Pravočasno odkritje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ki je glavni povzročitelj raka želodca, in zdravljenje bi zmanjšala pojavnost raka želodca do 63 %. Tokrat smo spregovorili o pilotnih presejalnih testih za omenjeno bakterijo. Z nami je bila prim. Tatjana Kofol Bric z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 • Prave zagate

  03/04/2024 Duración: 31min

  V studiu smo gostili odvetnico Matejo Maček, ki je poskušala odgovoriti na nekatera pravna vprašanja naših poslušalcev.

 • Od gline do keramike

  02/04/2024 Duración: 29min

  Nina Zupančič je spregovorila o ustvarjanju z glino. Gnetenje gline in proces izdelave izdelkov iz gline vplivajo na človeka blagodejno, hkrati pa ga učijo potrpežljivosti in vztrajnosti. Kako s pomočjo tovrstnega ustvarjanja tudi otroci izboljšujejo motorične sposobnosti je gostja, ki ustvarja pod imenom Ninka, spregovorila v tokratni oddaji.

 • Praznično jutro - velikonočni ponedeljek

  01/04/2024 Duración: 39min

  V prazničnem jutru sta bila z nami zborovodkinja Polona Stegu in docent pri katedri za pastoralno in oznanjevalno teologijo na Teološki fakulteti Tadej Stegu. Zanimalo nas je, kako biti danes velikonočni kristjani, kako in kaj oznanjati sodobnemu človeku ter kakšna je razlika med ideologijo in vero. 

 • Praznično jutro – veliki petek - stiški opat Maksimiljan File

  29/03/2024 Duración: 32min

  V prazničnem jutru smo razmišljali o trpljenju. O tem kako kot kristjani stopati po trnovi poti, ki naj postane pot zaupanja v Božji načrt. Kako v trpljenju videti zmago je povedal stiški opat Maksimiljan File.

 • Z velikim četrtkom vstopamo v sveto tridnevje

  28/03/2024 Duración: 20min

  Ob sklepu postnega časa in začetku velikonočnega tridnevja je o pomenu in simboliki velikega četrtka spregovoril župnik iz Vinice Anton Gnidovec.

 • Jagodičevje na naših vrtovih

  27/03/2024 Duración: 30min

  Danes smo gostili Alenko Caf, svetovalko specialistko za pridelavo jagodičevja in sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana. Ustavili smo se ob aktualnih opravilih saditve in vzgoje jagodičevja na naših vrtovih.

 • O posvojitvah

  26/03/2024 Duración: 32min

  Praznovanje materinskega dne v marsikaterem ženskem srcu prebudi bolečino in grenkobo, ker ji ni bilo dano, da bi postala mama. Zato smo odprli odprli vprašanje, kaj pomeni sprejeti otroka v posvojitev, kako pred tem predelati svoje bolečine in kako pomembno je, da proces posvojitve in otrokovo nadaljnjo pot spremlja resnica. Iz društva posvojiteljskih družin Deteljica smo gostili dr. Viktorijo Bevc in Marijo Podbevšek Kališnik.

 • Kuhajmo s sestro Nikolino

  25/03/2024 Duración: 32min

  Naravne barve za pirhe, kako preprečimo zgago pri potici, kuhanje velikonočne šunke, jogurtovo pecivo, začimbe za govedino ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

 • 6. dan: Misijonsko jutro - Matej Nastran: Ponižnost

  22/03/2024 Duración: 34min

  Matej Nastran, župnik v Škofji Loki, je v Misijonskem jutru razmišljal o moči molitve in spovedi, osrednja nit je bila misel na Marijino pot zaupanja in ponižnosti. Če živimo v strahu, se težko odpremo delovanju Svetega duha. Kako se lahko po Marijinem zgledu izročimo in se damo na voljo Božjemu delovanju v nas? 

 • 5. dan: Misijonsko jutro - br. Miha Sekolovnik

  21/03/2024 Duración: 34min

  Z nami je bil kapucin br. Miha Sekolovnik. Razmišljali smo o Božjem usmiljenju, ki je neskončno. Kaj pravzaprav to pomeni? Kaj je največji izraz Božjega usmiljenja, kako ga začutimo, komu je dano...?

página 1 de 13