Za Ivljenje

Informações:

Sinopsis

Za ivljenje, za danes in jutri je sklop svetovalnih in izobraevalnih oddaj, namenjenih starem, druinam in posameznikom, saj posegajo na vsa podroja ivljenja v druini in v ostalih skupnostih. Za druinsko svetovanje, svetovanje na podroju starevstva in vzgoje skrbita p. Christian Gostenik, vodja Franikanskega druinskega centra, in priznani specialni pedagog Marko Juhant, tudi avtor ve uspenih knjig na temo vzgoje. Oddaje, namenjene zakoncem in spodbujanju graditve dobrega zakonskega odnosa, pripravljamo v sodelovanju z druinskimi terapevti. Teolog in vzgojitelj dr. Karel Gran pa na prodoren in iskriv nain svetuje pri medosebnih odnosih vseh vrst. V oddajah imajo poslualci prilonost zastavljati vpraanja in dobiti odgovore na konkretne ivljenjske razmere. Vsako peto soboto v mesecu pa se nam pridrui p. dr. Tadej Strehovec, mag. aplikativne etike, asistent pri katedri za moralno teologijo in bioetik, ki odpira vpraanja s podroja evtanazije, medicinske in druinske etike ter druga.

Episodios

 • Kako vzgajati za čustveno rast?

  06/04/2024 Duración: 50min

  Tokrat smo vstopili v čustveni svet današnjih mladih in spregovorili o tem, da so slike, filmi in glasba, ki nas danes obkrožajo, pogosto povsem prežeti s spolnostjo. Ali se sploh še zavedamo čara hrepenenja in rasti, za katero je potreben čas? Z nami je bil klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

 • Čudeži, ki smo jih doživeli med Rožletovo boleznijo

  30/03/2024 Duración: 45min

  Mnogi po vsej Sloveniji in tudi širše so spremljali zgodba dečka Rožleta, ki se mu je kar trikrat ponovil tumor. Njegov pogreb je bil po besedah praznik nebes. Kako je živela ta čas in koliko Božjih dotikov je doživela, je Urška Valjavec pričevala v oddaji Za življenje. Rožle je bil po njenih besedah velikonočni otrok, saj se je tudi rodil na velikonočno jutro. Vabljeni k poslušanju!

 • Svetniki v današnjem času

  23/03/2024 Duración: 43min

  V oddaji Za življenje smo z dr. Katarino Kompan Erzar razmišljali o sv. Frančišku in sv. Klari, kako nas svetnika nagovarjata v današnjem času, zakaj in kako nas molitev umiri in na kakšne način poveže z Bogom.

 • Sanja Rozman o težavah v zakonskem odnosu

  16/03/2024 Duración: 52min

  Gostili smo zdravnico in terapevtko Sanjo Rozman, ki je napisala več knjig, zadnjo, z naslovom Ujetniki preteklosti, prav pred kratkim.

 • Otroci ne znajo več govoriti

  09/03/2024 Duración: 54min

  Marko Juhant, specialni pedagog, tudi avtor več knjig in predavatelj, je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev: Kako spodbuditi k odhodu v vrtec nekaj let starega dečka? Kako pomagamo deset mesecev stari deklici pri odvajanju od plenic? Deček po vrnitvi iz vrtca doma ustvarja hrup, s tem moti ostale in se težko umiri, kako mu lahko pomagamo? Kaj menite o vse več starših, ki svoje otroke in mladostnike pripeljejo skoraj do praga šolskih vrat? Odgovore na ta in podobna vprašanja slišite v oddaji. 

 • Čustva in post

  02/03/2024 Duración: 47min

  Naš sogovornik je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Kako lahko čustva povežemo s postnim časom in na kakšne izzive lahko naletimo na tem področju? To je bilo naše uvodno razmišljanje, oddajo pa so oblikovali tudi naši poslušalci.

 • Alenka Rebula: Kako povezati družino, ki ne najde več stika?

  24/02/2024 Duración: 48min

  Mnogi imamo jasne predstave o idealni družini, o realni ne. Obkrožajo pa nas – in iz takšnih izhajamo ter jih gradimo tudi sami - prav slednje: nepopolne. Prizadevanje za idealno družino se navadno začne z izhodiščem, polnim naših želja, sanj, nedoživetega in velikih pričakovanj. Ko ugotovimo nerealnost tega, se običajno začne vojna s seboj, z izgubljenimi sanjami in z drugim, ki je te sanje porušil. “Reševanje ljubezni in miru v družini, spet najti izgubljene vezi ter zgraditi porušene mostove, je ena najlepših stvari, ki jo lahko naredimo zase, za soljudi in za svet.” Josipa Prebeg je več desetletij delala z družinami, njeno delo je spremljala Alenka Rebula. Spoznanja iz konkretnih primerov so opisana v njuni zadnji knjigi »Otroci ljubezni, družina kot gnezdo«. O spoštovanju v družini smo se pogovarjali z Alenko Rebula. Bolj verjeti življenju »Bolečino in neuresničeno hrepenenje izražamo - ker mislimo, da druge poti ni - z napadom, siljenjem, prepričevanjem; na vsak način skušamo še vedno uveljavi

 • O pasteh vzgoje v digitalni dobi

  20/02/2024 Duración: 43min

  Ali ste vedeli, da ljudje, ki so zaposleni pri velikih podjetjih, ki ustvarjajo programe za pametne telefone, svoje otroke vpisujejo v šole, kjer pametni telefoni niso dovoljeni? O vzgoji, pasteh in o tem, kako stati inu obstati z najstnikom smo se pogovarjali z dr. Sebastjanom Kristovičem.

 • O vzgoji, pasteh in o tem, kako stati inu obstati z najstnikom

  17/02/2024 Duración: 45min

  Ali ste vedeli, da ljudje, ki so zaposleni pri velikih podjetjih, ki ustvarjajo programe za pametne telefone, svoje otroke vpisujejo v šole, kjer pametni telefoni niso dovoljeni? O vzgoji, pasteh in o tem, kako stati inu obstati z najstnikom s prof. Sebastjanom Kristovičem v tokratni oddaji.

 • O pasteh vzgoje v digitalni dobi

  17/02/2024 Duración: 44min

  Ali ste vedeli, da ljudje, ki so zaposleni pri velikih podjetjih, ki ustvarjajo programe za pametne telefone, svoje otroke vpisujejo v šole, kjer pametni telefoni niso dovoljeni? O vzgoji, pasteh in o tem, kako stati inu obstati z najstnikom smo se pogovarjali z dr. Sebastjanom Kristovičem.

 • Skupaj gradimo boljši svet

  10/02/2024 Duración: 48min

  V času Pustne sobotne iskrice, ko zbiramo sredstva za šolo v Ugandi, smo v oddaji Za življenje gostili dr. Andrejo Poljanec. Spregovorili smo o tem, kako pomembno je, da pomagamo graditi šole v Afriki, saj tako gradimo boljši svet za vse. Šola je temelj za razvoj posameznika in družbe in če lahko sami prispevamo košček v mozaik dobrote, bomo občutili veliko veselje v sebi in ob pogledu na majhne premike.

 • Kaj je v resnici moja poklicanost in kako naj to živim?

  03/02/2024 Duración: 49min

  Dan po svečnici smo se posvetili vedno aktualnemu vprašanju poklicanosti in poslanstva. Kje se v tem svetu danes lahko uresničim, kako lahko odkrijem svoje poslanstvo in v njem vztrajam? Ob teh vprašanjih je razmišljal klinični psiholog in frančiškan p. dr. Christian Gostečnik. Svoje so dodali poslušalci z zgodbami, ki jih piše življenje. Rdeča nit se je tokrat spletla okrog alkohola in njegovih posledic v celih rodovih. Vprašanje za gosta v prihodnji oddaji lahko vedno napišete na el. naslov: za.zivljenje@ognjisce.si 

 • Medvrstniško nasilje

  27/01/2024 Duración: 55min

  V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec, z njo smo se pogovarjali o medvrstniškem nasilju. Oddaja je potekala v živo, zato so v njej sodelovali tudi poslušalci.

 • Dr. Verena in dr. Andrej Perko o težavah pri vzgoji najstnikov

  20/01/2024 Duración: 51min

  Najstništvo je težko obdobje in zdi se, da je v časih, ko imajo mladi na voljo veliko tehnoloških naprav, vzgoja še težja. Kako mladim postaviti meje? Kako vzgajati z vrednotami in za vrednote?

 • Marko Juhant: Nezmožnost prilagajanja danes mnogim onemogoča partnerstvo

  13/01/2024 Duración: 55min

  Marko Juhant je specialni pedagog bogatih izkušenj, ki strokovno, a poljudno, za lažje razumevanje širše javnosti, s konkretnimi primeri in jasnimi namigi spodbuja k skupni rasti slehernega posameznika v družini in v ostalih skupnostih, del katerih smo. V drugi januarski soboti je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev s področij vzgoje mladih in medsebojnih odnosov, konkretneje o vzgoji predšolskih otrok, kako lahko prvorojenca pripravimo na prihod dojenčka, kako se odzvati na trmasto nasprotovanje triletnika, ob sklepu oddaje pa smo razmišljali o vlogi očeta in mame pri vzgoji, ki je različna, smo slednje premočne, zaviramo očete, da ti ne morejo odigrati svojega dela? Vloga očeta je pripraviti otroke na odraslost, samostojno pot in na vstop v svet. Mama pa vzgaja za dom, preprosto razloži Marko Juhant.    

 • Kje je zvezda našega življenja?

  06/01/2024 Duración: 43min

  V oddaji Za življenje ob 11.00 je bil z nami frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. O zvezdi našega življenje smo govorili in o tem, kje najti moč, da bi ji sledili.

 • Poti povezovanja med generacijami

  30/12/2023 Duración: 55min

  V sklepni oddaji Za življenje smo gostili dve generaciji Ramovševih. Jožeta in Ksenijo ter njuno hči, govorili smo o možnih poteh povezovanja med generacijami. Zakaj dobro medgeneracijsko sožitje lahko ublaži marsikatero stisko sodobnega človeka in do kakšnih nesoglasij sploh prihaja med različnimi generacijami ter zakaj? Vabljeni k poslušanju.

 • Kako se pripraviti na praznovanje, da bomo resnično doživeli mir in radost?

  23/12/2023 Duración: 52min

  Kako se pripraviti na praznovanje, da bomo resnično doživeli mir in radost? V oddaji Za življenje smo se to spraševali skupaj z našim gostom dr. Janezom Sečnikom, specialistom zakonske in družinske terapije, ki je trenutno zaposlen kot svetovalec znotraj projekta Gradimo mostove v Družinskem in mladinskem centru Cerklje. Dovolite si praznovati tako, kot čutite, da je prav. Ko boste v stiku s seboj, potem bodo tudi odnosi z drugimi pristni in iskreni.

 • Obdarovanje

  16/12/2023 Duración: 45min

  Tema tokratne oddaje Za življenje je obdarovanje; kaj v resnici pomenijo darila. Zakonca Perko sta skušala odgovoriti tudi na vprašanje, kako prenesti vero na otroke. Vabljeni k poslušanju.

 • O vzporednicah med adventom in veselim decembrom

  09/12/2023 Duración: 49min

  V oddaji Za življenje smo se srečali z Alenko Rebula. Uvodoma govorili o vzporednicah med adventom in veselim decembrom, kako preživeti ta čas čim bolj uglašeno s seboj in s svojimi hotenji. V nadaljevanju se posvetili družini, njej je namenjena knjiga, plod dolgoletnega raziskovanja in opazovanj družine ter ljubezni v njej, ki je nastajala leta, Josipe Prebeg v soavtorstvu z Alenko Rebula. Vabljeni k poslušanju.

página 1 de 3