Komentar Tednika Druina

Informações:

Sinopsis

Katoliki tednik Druina nam vsak etrtek pripravi komentar s cerkvenega ali politinega podroja.

Episodios

 • Romana Bider: Trideset svetih maš za slovenske mučence

  04/04/2024 Duración: 05min

  Pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani bo na trideset zaporednih prvih petkov darovanih trideset maš za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo.

 • Pavel Kodelja: Njegov križ je izhod

  28/03/2024 Duración: 05min

  Avtor se ustavi pri velikonočnih skrivnostih in svetih dnevih, ki so veliki četrtek, veliki petek, velika sobota, velika noč … Podčrta, da smo vsi vpeti v velikonočno dogajanje.  In da križu velikega petka nihče od nas ne bo ubežal. Rešitev za vse nas je Njegov križ, ki je 2000 let zasajen v zemljo, da nam kaže pot rešitve. Celotni komentar si preberite na spletni strani Družine. 

 • Bogomir Štefanič: 250.000 : 12.500 = 20

  21/03/2024 Duración: 05min

  Ena izmed poti plemenitega upora je prav podpora - tudi gmotna - tistim pobudam in ljudem, ki vsemu navkljub vztrajno premikajo stvari na bolje. 

 • Tadeja Petrovčič Jerina: Ženske in svet v barvah

  14/03/2024 Duración: 05min

  Prazniki, ki so v času, ko se v naravi v vsej raznobarvnosti začne znova prebujati življenje, namenjeni ženskam in materam, me navdajajo z mešanimi občutki. 

 • dr. Marko Noč: Med življenjem in smrtjo

  07/03/2024 Duración: 06min

  Kot strela z jasnega ena glavnih družbenih tem postane evtanazija. Promovirajo jo ljudje, ki prave medicine nikoli niso spoznali, in ljudje, ki poznajo zgolj družboslovje. Sedaj naj bi življenje, za katero se borim vso svojo medicinsko kariero, hote ugašal in s tem »odreševal« hudo bolne …

 • Rok Blažič: Okolje ali gospodarstvo?

  29/02/2024 Duración: 05min

  Citat: Cerkev je odgovorna za stvarstvo in mora to odgovornost uveljavljati tudi javno.

 • Milan Knep: Kaj ima Slovenija z Borussio?

  22/02/2024 Duración: 06min

  »Ljudje pa se hranijo s sledenjem umetno ustvarjenemu kaosu na površini, pod katero vse poteka po zakonitostih mafijske logike.

 • s. Magda Burger: »Pa saj nima nič na sebi!«

  15/02/2024 Duración: 05min

  Letošnji katehetski simpozij z naslovom Človekova identiteta, sodobna družba in kateheza zaokroža sklop izobraževanj s področja ideologije teorije spola. Slednja tako kot sleparja današnjemu človeku obljublja raj na zemlji, če bo le sledil idejam hitre rešitve iz krize iskanja odgovorov na temeljna vprašanja človekovega bivanja.

 • Spoštuj očeta in mater

  08/02/2024 Duración: 06min

  Trenutni pristopi k urejanju skrbi za starejše in drugih ranljivih oseb naše družbe so pomanjkljivi in s tem nezadostni. Kot družba moramo za to področje prispevati več. 

 • Janez Šamperl: Žari

  01/02/2024 Duración: 06min

  Zelo težko je premagoval stopnice, a njegov obraz je odseval neko osrečujočo mistično veselje in radost. Njegove besede so bile tako preproste, da so segale v srce. Slišati je bilo, kot da govori samo enemu, poslušalo pa ga nas je več kot dvesto. 

 • Jurij Paljk: Ne smemo se bati napisati, da imamo Cerkev radi; (str. 5)

  25/01/2024 Duración: 05min

  Bodimo iskreni in tudi povejmo, da nismo svetniki, a se trudimo slediti evangeliju. 

 • Jožica Ličen: »Naj poklic rablja ne obstaja več«

  11/01/2024 Duración: 05min

  Kot najstnica si nisem mogla predstavljati, da bi imela očeta ali fanta, ki bi v zvezi s tem počel karkoli, pa čeprav bi samo priključil električni stol.

 • Čisto majhen, kajne?

  28/12/2023 Duración: 06min

  Ko sem imel za majhne otroke verouk, sem jim želel približati tudi evharistično skrivnost, zato sem z njimi obhajal mašno daritev. Seveda so bili otroci veseli, da so se znova skupaj sestali, in svoje razigranosti niso mogli skriti. Hotel pa sem, da se v nekem trenutku malce umirijo, zato sem jim pred posvetilnimi besedami dejal: »Sedaj pa bomo čisto tiho, kajti Jezus bo prišel sem, v ta kruh, ki je na oltarju.« Prekinila me je punčka Aleksandra in dejala: »Ampak, pater, naredil se bo čisto majhnega, kajne?«

 • Edvard Kovač: »Čisto majhen, kajne?«

  21/12/2023 Duración: 05min

  Kljub temu pa se Odrešenik znova rojeva v bombardiranih hišah Ukrajine, prestreljenih naselbinah judovskih kibucev in v iznakaženih bolnišnicah Gaze.

 • Aleš Čerin: Navlaka

  14/12/2023 Duración: 04min

  Težko se je upreti tej evforiji, da se pa, tudi zato, ker smo bogu-podobna bitja; lahko razmislimo in se odločimo drugače.

 • Jurij Dobravec: Kaj naj s tem podnebjem

  07/12/2023 Duración: 04min

  Od svetovnih voditeljev pričakujemo, da nam podnebni cirkus že vendar enkrat rešijo. S stikalom, brez dialoga.

 • Peter Tomažič: Upanje in pravičnost

  30/11/2023 Duración: 06min

  Še tako majhna možna izbira na bolje v temi bolečine, strahu, samote, revščine in občutka brezizhodnosti lahko človeku da neverjetno moč.

 • Klemen Matk: Sanjajo o sistemu, ki je propadel

  23/11/2023 Duración: 06min

  V katoliškem tedniku Družina je Klemen Matk kritiziral zakon o zaščiti živali v Sloveniji. Izpostavil je, da zakon daje preveliko moč nekaterim društvom in politično favoriziranje. Matk tudi izraža pomisleke glede vpliva multinacionalk in apologetov kolektivizacije. Predlaga obnovo človekovih pravic in ozaveščanje državljanov o pomenu države.

página 1 de 3