Iz Ivljenja Vesoljne Cerkve

Informações:

Sinopsis

Poslanstvo oddaje je obveanje naih poslualcev o tem, kaj dela pape, Sveti sede, kaj se dogaja v Vesoljni Cerkvi in kranski skupnosti nasploh. V njej predstavljamo tudi druge aktualne dogodke s kulturnega, politinega in gospodarskega ivljenja, ki zadevajo kristjane oziroma lovetvo v celoti. Dinamika vere je namre zelo pomembna za dananje razumevanje sveta.

Episodios

 • Vatikan obsodil vse kršitve človeškega dostojanstva

  14/04/2024 Duración: 32min

  V oddaji ste slišali kratek povzetek vatikanskega dokumenta, ki je obsodil vse vrste kršitev človeškega dostojanstva, vključno s splavom, nadomestnim materinstvom in evtanazijo. Evropski parlament pa je medtem izglasoval vključitev t.i. pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah; Je to zaton naše Zahodne družbe? V oddaji ste lahko slišali tudi, kaj papež pravi o kreposti srčnosti, ki nam pomaga, da se borimo proti zlu v svetu, o čem so se pogovarjali delegati več kot 200 škofovskih konferenc iz Italije, med katerimi je bil predsednik Slovenske Karitas nadškof Alojzij Cvikl, pa tudi, kako pet let po požaru poteka obnova Cerkve Notre Dame.

 • Velikonočno dogajanje v Vatikanu

  07/04/2024 Duración: 28min

  V tokratni oddaji smo povzeli velikonočno dogajanje v Vatikanu in druge novice iz življenja Cerkve po svetu.

 • Jeruzalemski izziv

  31/03/2024 Duración: 41min

  Na velikonočni dan, ko iz praznega groba, v katerega je bilo položeno Jezusovo telo, sije luč, smo še posebej povezani s Sveto deželo. Zato smo tem krajem posvetili tudi današnjo oddajo. V njej smo namreč spregovorili o knjigi z naslovom: Jeruzalemski izziv. Kakšno besedilo nastane, ko Sveti sedež pošlje znanega francoskega pisatelja na romanje v Sveto deželo? Éric-Emmanuel Schmitt je eden najbolj branih in prevajanih sodobnih francoskih pisateljev. Knjigo sta predstavila novinar, diplomat in fotograf Milko Dolinšek in vodja Komisariata za Sveto deželo p. Peter Lavrih.

 • Nekaj odlomkov iz avtobiografije papeža Frančiška Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini

  24/03/2024 Duración: 29min

  V oddaji ste slišali nekaj odlomkov iz avtobiografije papeža Frančiška z naslovom »Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini«. V več državah je izšla 19. marca, ob 11. obletnici uradnega začetka njegovega pontifikata. Prisluhnili pa ste lahko tudi razmišljanju portala Vatican News ob smrti Paula Alexandra, ki je 72 let preživel v železnih pljučih. 

 • Evropski škofje nas vabijo na volitve

  17/03/2024 Duración: 24min

  V oddaji ste lahko slišali, da je sveti oče začel nov niz katehez o krepostih, da je praznoval 11. obletnico izvolitve na Petrov sedež, pa tudi, kaj je mislil s svojim povabilom k pogajalski mizi vsem vpletenim v vojno v Ukrajini. Oddaja pa je bila tudi mladostno obarvana, saj sta nam dva udeleženca Lifeteen usposabljanja, ki je potekalo v Španiji, posredovala svoje navdušenje nad življenjem z najstniki. Namen omenjenega gibanja, ki se je začelo v ZDA, je namreč mlade voditi do srečanja s Kristusom.

 • Nace Volčič o pomoči skupnosti Barka v Hondurasu

  10/03/2024 Duración: 26min

  Pred časom smo v oddaji predstavili akcijo Društva Operando, ki je želelo polepšati božič 800 otrokom v perujskem Tarapotu. Pri laiškem misijonarju Nacetu Volčiči smo preverili, kako je akcija uspela. Z njim pa smo spregovorili tudi o novi akciji, saj sta z ženo Silvo že na novi misiji. Zdaj pomagata v skupnosti Barka v Hondurasu. 

 • Ukrajina - trpljenje in priložnost za junaška dejanja ljubezni

  03/03/2024 Duración: 42min

  V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve smo gostili s. Jožico in s. Barbaro, ki že vrsto let delujeta v Ukrajini. Z nami sta delili junaške zgodbe, ki jih živita vsak dan, ko se odzivata na prošnje za pomoč. Urša Cankar Soares pa je pojasnila, zakaj si francoski predsednik Macron prizadeva, da bi pravico do splava zapisal v ustavo.

 • Martin Zlobko o trajni formaciji duhovnikov

  25/02/2024 Duración: 25min

  V tokratni oddaji ste slišali nekaj aktualnih novic iz Cerkve po svetu in pogovor z duhovnikom Martinom Zlobkom, ki se je nedavno v Rimu udeležil seminarja o trajni formaciji duhovnikov. 

 • Sinodalna pot - predavanje Jureta Sojča

  18/02/2024 Duración: 40min

  Smo v letu zadnje faze sinodalne poti. Zato smo v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve slišali ozadje tega dogajanja v Cerkvi, ki želi odrešenjsko sporočilo podariti vsem ljudem sveta. Na Srečanju Treh Slovenij v Tinjah je o zgodovinskem ozadju drugega vatikanskega koncila in sinode spregovoril duhovnik mariborske nadškofije Jure Sojč. V luči sinode je opozoril, da se danes več ne slišimo med seboj ter dodal, da nam je sinoda odprla pot za poslušanje drug drugega. 

 • Papeževa poslanica za svetovni dan bolnikov

  11/02/2024 Duración: 29min

  V oddaji smo se o papeževi poslanici za svetovni dan bolnikov pogovarjali z odgovornim za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci, Mirom Šlibarjem.

 • Več kot 100 tisoč ljudi na Pohodu za življenje v ZDA

  04/02/2024 Duración: 28min

  Sredi januarja so v 16 ameriških zveznih državah ZDA pripravili pohode za življenje. Osrednjega dogodka v Washingtonu so se udeležili tudi predstavniki iz Slovenije. Voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares je za naš radio dejala, da je nekaj izjemnega doživeti, ko si več kot 100 tisoč ljudi, večinoma mladih, prizadeva za zaščito življenja. Poleg nje sta bila gosta v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve tudi Petra Burnik in Jakob Praznik, ki predstavljata mlade za življenje. 

 • Tradicionalno srečanje Treh Slovenij

  28/01/2024 Duración: 28min

  V tokratni oddaji ste izvedeli, v katerem kraju blizu nas se bo poleti mudil papež, povzeli smo tudi dogajanje v tednu ekumenske osmine, slišali pa ste tudi nekaj poudarkov s tradicionalnega srečanja Treh Slovenij, ki je nedavno potekalo v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah.

 • Ponovitev: Ekumenizem v vsakdanjem življenju

  21/01/2024 Duración: 34min

  V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve smo gostili fokolarina Silvestra Gaberščka, ki si že vrsto let prizadeva za edinost med cerkvami. Smo namreč v tednu molitve za edinost. Nedavno se je udeležil srečanja predstavnikov več kot 300 krščanskih gibanj in skupnosti iz Evrope, ki si prizadevajo skupaj stari celini povrniti njeno dušo. Vprašali smo ga k čemu so se zavezali in o čem so pričevali. Za vas pa smo pripravili tudi pregled drugih novic iz življenja Cerkve po svetu. Vabljeni k poslušanju!

 • Dr. Gabriel Kavčič o blagoslovih istospolnih parov, Franc But o sprejemu diplomatov pri papežu

  14/01/2024 Duración: 35min

  V oddaji ste lahko prisluhnili moralnemu teologu dr. Gabrielu Kavčiču, ki je komentiral vatikanski dokument o blagoslovu istospolnih parov, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Franc But pa je spregovoril o ponovoletnem srečanju diplomatskega zbora s papežem. 

 • Odmev na novoletno taizejsko srečanje mladih

  07/01/2024 Duración: 39min

  V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve je bil z nami Tilen Čebulj iz Katoliške mladine, ki je več mesecev skupaj s taizejskimi brati pripravljal novoletno srečanje mladih v Ljubljani. Povedal nam je, da so k nam prišli mladi s skoraj vseh celin sveta, kaj so pri nas doživeli, kako so Slovenijo doživeli taizejski bratje in pa tudi, zakaj mlade tako privlači njihova karizma.Izvedeli ste tudi, kako na sinodo gleda misijonar Pedro Opeka, kakšne načrte imajo organizatorji Pohoda za življenje v tem letu in pa, zakaj je Pohod za mir na Silvestrovo potekal v Gorici in Novi gorici.

 • Pregled dogodkov v Vatikanu v letu 2023 s Karlom Bolčino

  31/12/2023 Duración: 38min

  V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve ste poleg nekaj aktualnih novic slišali prevod intervjuja z nekdanjim osebnim tajnikom papeža Benedikta XVI., ki je spomine nanj ob prvi obletnici njegove smrti delil za nemški Tagespost. Dogodke, ki so v Vatikanu izstopali v letu 2023, pa je komentiral Karlo Bolčina.

 • O taizéjski skupnosti in bratu Rogerju

  24/12/2023 Duración: 42min

  V studiu smo gostili duhovnika Milana Knepa, Davida Movrina in Meto Skok, ki so razvoj in življenje taizéjske skupnosti spremljali od blizu.

 • Kje bi rad bil pokopan papež Frančišek?

  17/12/2023 Duración: 25min

  V oddaji ste slišali, kje bi rad bil pokopan papež Frančišek, o čem govori tokratna njegova poslanica za svetovni dan miru in kaj so škofje iz Evrope na nedavnem zasedanju izpostavili kot glavni izziv Cerkve na stari celini.

 • Papež Mariji podaril zlato vrtnico

  10/12/2023 Duración: 31min

  V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve ste slišali, zakaj je papež Mariji podaril zlato vrtnico, kakšne so trenutne razmere v Ukrajini, o čem se je Franc But pogovarjala s svetim očetom in zakaj se je sestra umorjenega duhovnika Jacquesa Hamela srečala z materjo njegovega morilca. Vabljeni k poslušanju!

 • Obisk Marijinih svetišč po Evropi in prava svetišč na jubilej 2025

  03/12/2023 Duración: 34min

  Komisija za etiko škofovskih konferenc Evropske unije je kritična do genetsko spremenjenih organizmov. O tem smo govorili v tokratni oddaji Iz življenja vesoljne cerkve. V njej pa tudi o obiskih Marijinih svetišč po Evropi in pripravi svetišč na jubilejno leto 2025.

página 1 de 3