Lu V Temi

Informações:

Sinopsis

Oddaja o ivljenju slepih in slabovidnih.

Episodios

 • Usherjev sindrom

  15/04/2024 Duración: 54min

  Usherjev sindrom je redka genska bolezen, ki prizadane obenem vid in sluh. Za kakšno bolezen gre, kako se pacienti z njo soočajo in kakšni so obeti zdravljenja? Z nami si bili: oftalmolog dr. Marko Hawlina, otorinolaringologinja dr. Saba Battelino in članice društva Svetloba.

 • Mateja Pineda

  11/03/2024 Duración: 42min

  Sonja Pungertnik je v studio povabila Matejo Pineda, ki jo je poklicna pot peljala v Mehiko, kjer si je ustvarila družino. Kot mlada mamica je popolnoma oslepela in se le z največjimi napori prebila skozi veliko stisko. Prav korona kriza pa ji je znova odprla vrata v svet poučevanja jezikov. 

 • dr. Tjaša M. Kos in Nastja Žlajpah

  12/02/2024 Duración: 49min

  Z dr. Tjašo M. Kos o njenem delu psihoterapevtke in z Nastjo Žlajpah oprogramih Zveze društev slepih in slabovidnih SlovenijeV Oddaji Luč v temi smo predstavili psihologinjo in psihoterapevtko dr.Tjašo M. Kos, z Nastjo Žlajpah, vodjo programov Zveze društev slepih inslabovidnih Slovenije pa smo se sprehodili po pestri ponudbi programovte invalidske organizacije.

 • Deliti svoje izkušnje pomeni, deliti samega sebe

  15/01/2024 Duración: 48min

  V oddaji smo gostili kresničke - to so slepi in slabovidni, ki sopripravljeni svoje dragocene življenjske izkušnje deliti in takopomagati drugim na poti soočanja z izzivi, ki jih prinaša delna alipopolna izguba vida. Z dr. Aksinjo Kermauner pa smo se spomnili na pomenin vlogo brajeve pisave.

 • Pedagogi, ki so slepim posvetili svoje življenje

  11/12/2023 Duración: 56min

  Tokratna oddaja Luč v temi je spominsko obarvana. Gostili smo sedempedagoških delavcev, upokojenih sodelavcev Zavoda za slepo in slabovidnomladino, ki so dali neizbrisen pečat izobraževanju slepih v Sloveniji.

 • Tanja Oranič peta na svetu v igri showdown

  13/11/2023 Duración: 27min

  Igra showdown je med slepimi in slabovidnimi zelo priljubljena. V oddaji Luč v temi smo gostili Tanjo Oranič, ki je v tem športu v samem svetovnem vrhu. Oddaja pa prinaša tudi prispevek o duhovnih vajah za slepe in slabovidne ter povabilo tistim, ki bi radi postali spremljevalci slepih.

 • Bele palice, slepi in slabovidni starši in še kaj...

  10/11/2023 Duración: 48min

  Drugi četrtek v oktobru obeležujemo svetovni dan vida, 15. oktobra pamednarodni dan bele palice.O belih palicah smo govorili v oddaji Luč v temi, v kateri ste, polegštevilnih drugih zanimivosti, lahko spoznali tudi učno in motorično potpri osnovni šoli na Cvenu ter skupino slepih in slabovidnih staršev.

 • Slepi planinci, zahvalni dan in pametna očala

  11/09/2023 Duración: 54min

  Slepi in slabovidni si pri delu in v življenju pomagajo znajrazličnejšimi pripomočki. V oddaji Luč v temi smo tokrat predstavilitako imenovana pametna očala, s katerimi lahko oseba bere besedila,prepoznava osebe ter okolico in še kaj. V oddaji pa tudi o 14. zahvalnemdnevu in o zaključku projekta Slepi in slabovidni planinci po Slovenskiplaninski poti. 

 • Tiflopedagog Peter Rot

  14/08/2023 Duración: 46min
 • Devetošolka Zala Smrtnik

  10/04/2023 Duración: 45min

  OPOZORILO: Celotni oddaji z glasbo prisluhnite prek te povezaveV oddaji Luč v temi smo gostili štirinajstletno Zaro Smrtnik in njenomamo. Zara je namreč zmagovalka natečaja Pesem vidi dlje in bo slepein slabovidne iz Slovenije zastopala na mednarodnem glasbenemtekmovanju. Zara in njena mama Tjaša Kampos sta z nami delili tudidruge dragocene izkušnje iz vsakdanjega življenja.

 • Marino Kačič

  13/03/2023 Duración: 43min

  Spoznali psihoterapevta in predavatelja dr. Marina Kačiča, ki s svojim življenjem in delom pričuje, kako pomembnoje, da se človek ne ustavi, ampak da nenehno raste in se razvija. Poklonili pa smo se tudi spominu na skladatelja Dušana Porento, ki seje 25. februarja poslovil od nas.

 • Gost Dušan Porenta - in memoriam

  02/03/2023 Duración: 59min

  Ob smrti Dušana Porente objavljamo arhivsko oddajo iz aprila leta 2004, ko smo ga obiskali na njegovem domu. Njegove skladbe so prepevala številna znana imena slovenske glasbe Berta Ambrož, Majda Sepe, Jožica Svete, Braco Koren, Meta Malus, Oto Pestner, Edvin Fliser in drugi. Skladba Trideset let, za katero je prispeval glasbo in besedilo, je leta 1971 na festivalu Slovenske popevke v pevski izvedbi Ota Pestnerja zasegla prvo mesto in se vpisala med klasike. Življenjsko pot glasbenika, skladatelja in aranžeraj zabavne glasbe Dušana Porente je najbolj zaznamovala izguba vida v zgodnjih najstniških letih. Tako se je zelo zgodaj spoznal z Zavodom za slepo in slabovidno mladino, kjer se je med drugim učil tudi glasbo. Ker si klavirja doma niso mogli privoščiti, se je zadovoljil s harmoniko, a mu učenje na začetku ni šlo zlahka. Porenta je pisal glasbo za radio in televizijo ter kot skladatelj sodeloval na različnih festivalih.

 • Osebna asistenca

  13/02/2023 Duración: 52min

  Poleg zanimivosti s področja življenja, dela, športa in kulture slepihin slabovidnih, ste v tokratni oddaji Luč v temi lahko prisluhniliprispevku o osebni asistenci, ki ga je v okviru projektne nalogepripravil dijak 2. letnika Škofijske klasične gimnazije, Damjan Vizjak.

 • Mednarodni dan brajice

  09/01/2023 Duración: 36min

  Oddaja Luč v temi prinaša poslanico Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ob mednarodnem dnevu brajice ter pogovor z dijakoma Damijanom Vizjakom in Mio Koritnik.

 • Glasbenik Franc Žerdoner

  12/12/2022 Duración: 35min

  OPOZORILO: Oddaji z glasbo prisluhnite prek te povezaveV oddaji Luč v temi ste tokrat prišli na svoj račun ljubitelji glasbe.Gostili smo Franca žerdonerja, ki je v svoji bogati glasbeni karieriustvaril preko 230 lastnih skladb, 32 let vodil ansambel Šaleški fantjein 10 let ansambelj Franc Žerdoner s prijatelji  ter sodeloval tudi vnekaterih drugih glasbenih zasedbah. In vse to kljub oviram, ki jihprinaša življenje z minimalnim ostankom vida.    

 • Zdravstveni program Svit in harmonikar Benjamin Škrab

  14/11/2022 Duración: 34min

  V oddaji ste slišali, kako je slepim in slabovidnim, pa tudi osebam z drugimi oviranostmi, dostopen preventivni zdravstveni program Svit. V drugem delu oddaje pa je bil naš gost harmonikar Benjamin Škrab.

 • Objektivne in subjektivne vidne zaznave.

  10/10/2022 Duración: 50min

  Kako vidijo slepi in slabovidni? Nadvse zanimive informacije o objektivnih insubjektivnih zaznavah vida so z nami delili člani društva Svetloba terstrokovnjaka: oftalmolog dr. Marko Hawlina in nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek. 

página 1 de 2