Rørsla

Informações:

Sinopsis

Historier fra grasrota i arbeidslivet.

Episodios

 • Linn ble trua på livet av en hun skulle hjelpe

  03/04/2024 Duración: 20min

  Hvordan er det egentlig å bli trua på livet når jobben din er å redde liv? I 2019 er Linn Aslaksen Neset fra Grimstad en helt fersk ambulansearbeider på 21 år, og det er bare et par måneder siden hun ble ferdig med lærlingtida og tok fagbrevet. På en av hennes første vakter i Arendal retter en suicidal mann et gevær mot henne.Musikk: Royalty-free music by Slip.stream https://slip.stream  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Mange veterinærer sliter. Er det fordi de må avlive kjæledyr?

  14/03/2024 Duración: 25min

  Dyrleger er ofte utsatt for stress og høyt arbeidspress, og må i mange tilfeller stå med ansvaret for både kjæledyr og produksjonsdyr helt alene. Faktisk ligger veterinærer høyest på selvmordsstatistikken i Norge. En av årsakene til dette, kan være at veterinærer som ofte må avlive dyr, har høyere risiko for selvmordstanker. Det viser det nyeste studiet fra NORVET-prosjektet ved forsker og veterinær Helene Seljenes Dalum.Caroline Holtet jobber som veterinær på Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge – landets første gratis dyreklinikk for økonomisk vanskeligstilte eiere. Her opplever hun å måtte avlive hunder og katter mange ganger i uka. Ifølge Caroline føles det også litt godt å være den som kan gjøre slutt på lidelsene.Hvordan er det for Caroline å ha en jobb hvor liv og død går hånd i hånd? Og hva slags forventninger har studentene fra NMBU Veterinærhøgskolen til dette yrket?Musikk: Royalty-free music by Slip.stream https://slip.stream---Er du veterinær og har behov for å snakke med noen? Da kan du kontakte

 • Trailer: Liv og død

  11/03/2024 Duración: 59s

  Hvordan er det å jobbe med å avlive dyr? Eller å stelle døde mennesker før de skal i jorda? Hvordan er det å bli trua på livet når jobben din er å redde liv? Eller å se livsfarlige situasjoner hver dag på jobb? Og hvordan er det å hjelpe med å bringe liv til verden? Hør hvordan det er å jobbe med liv og død i Rørsla – der du lytter til podkaster. Denne sesongen av Rørsla er laget av Maud Lervik. Det er Tore Ryssdalsnes som er ansvarlig redaktør. Kjenningsmelodien vår er komponert av David Ashok Ramani og Hans Christen Hyrve. Og du ser sikkert at vi har pussa opp litt? De nye, flotte illustrasjonene våre er tegnet av Kjersti Synneva Moen. Vi høres!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Monikas sjef er en app: – Jeg føler meg fri

  10/01/2024 Duración: 23min

  Monika (27) elsker å reise, noe hun ofte får tid til som frilanser i en app. Fleksibiliteten og fritiden er kanskje det hun liker best ved jobben som vaskehjelp. Men hvordan er det egentlig å ha en app som sjef? De siste årene har det blitt mer populært å jobbe via digitale plattformer som Uber og Foodora. Elin Ørjasæter og Julie Lødrup er skeptiske til hvordan denne måten å jobbe på utfordrer de norske arbeidsrettighetene. Musikk: Royalty-free music by Slip.stream https://slip.stream Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Kan du nok om pensjonen din?

  11/10/2023 Duración: 17min

  Før du trykker deg ut, fordi du tenker pensjon er kjedelig, for komplisert, eller ikke angår deg enda – så vent litt – og lytt. For det kan hende at nettopp denne episoden vil få mye å si for din fremtid. Med pensjonsekspert Alexandra Plahte i Formue rådgivning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Mens de andre bygget CV, gikk Caroline på cellegift

  06/09/2023 Duración: 26min

  I slutten av tenårene får Caroline Thahn Tran følelsen av at noe er galt. Det dukker plutselig opp små røde sår flere steder på kroppen. Sårene skal vise seg å være den sjeldne, kreftlignende diagnosen langerhans celle-histiocytose, og Caroline må få cellegiftbehandling. Nesten to år går tapt til sykehusbesøk og medisinering. Nå skal hun tilbake til hverdagen og søker en jobb. Det har vist seg å være mye vanskeligere enn hun hadde trodd. Musikk i denne episoden er hentet fra Erokia/Jordan Powell og Skylar Minalid fra Freesound.org (https://freesound.org/people/skylar.mianlind/sounds/640680//https://freesound.org/people/Erokia/sounds/424026//https://freesound.org/people/Erokia/sounds/591665/ /NonCommercial 4.0 License.) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Kan jeg gjøre noe feil? Dette må du vite om valget

  29/08/2023 Duración: 17min

  Det er mye å forholde seg til når det skal være valg i 356 kommuner. Noen går kanskje i surr –hva har egentlig fylkestinget med dette valget å gjøre, og hvordan var det med disse listene igjen? I dag stemmer kun halvparten av 18-24-åringene. Kan det skyldes at valget er vanskelig, eller at folk rett og slett er redde for å gjøre noe feil? Coverfoto: Mina Minaje, orførerkandidat for SV i Ringerike kommune. Musikk brukt i denne episoden er hentet fra: https://freesound.org/people/Setuniman/sounds/154907/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Stjeler kunstig intelligens jobben min?

  07/08/2023 Duración: 17min

  Vi bruker kunstig intelligens hver eneste dag, ofte helt uten å tenke over det. Men nå finner mer kunstig intelligens veien inn i arbeidshverdagen vår. Vil robotene på sikt erstatte oss? Hør hvordan jobbene våre blir påvirka. Coverfoto: Midjourny/Leif Martin Kirknes Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Sommerhilsen fra redaksjonen

  03/07/2023 Duración: 04min

  Rørsla er tilbake i august - i mellomtiden gir vi deg tips til hva du kan ha i ørene denne ferien. God sommer! Har du innspill eller tips til saker vi bør kikke nærmere på? Send gjerne en e-post til podkast@lomedia.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Hva er egentlig en vanlig lønn?

  21/06/2023 Duración: 15min

  Hvor mye er det vanlig å få inn på konto fra jobben hver måned? Og i en tid der nesten alt har blitt betraktelig dyrere - har alle i jobb en lønn de kan leve av? Vi dykker ned i talla og gir deg forklaringen på hva de egentlig kan fortelle oss om arbeidsfolk og lønna deres. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Da barnevernet flyttet inn hos babyen

  05/06/2023 Duración: 25min

  Hva skjer når barnevernet bestemmer at et nyfødt barn ikke lenger kan være hos sine egne foreldre? Rørsla forteller historien om en baby det hastet å finne hjelp til, om foreldre som så gjerne ville, men ikke kunne, og et forslag som skulle komme til å endre alt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Nora er en quiet quitter: – Jeg er ikke lat

  22/05/2023 Duración: 15min

  Trenden som tok helt av på sosiale medier for et år sida, går ut på at du skal gjøre kun det som forventes av deg på jobb - ikke mer enn det som står i stillingsbeskrivelsen din. Nå er det stadig flere som omfavner «quiet quitting»-trenden i Norge. Betyr det at norske, unge arbeidstakere er litt late, eller er dette fenomenet et symptom på noe større? Og passer quiet quitting i det hele tatt inn her? Klipp i denne episoden er hentet fra NRK. Musikk foruten kjenningsmelodi: Kammerin Hunt + memz Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I fengsel for å starte arbeiderforening: Historien om Marcus Thrane

  27/04/2023 Duración: 28min

  Marcus Thrane ble spionert på, dømt for opprør og til og med stempla som mislykka av arbeiderne selv. Men så - 60 år etter sin død, blir levningene hans frakta fra USA til Norge av Arbeiderparti-regjeringa. Han blir hylla som en helt for norsk arbeiderbevegelse. Hva skjedde?  Bli med inn i denne ofte glemte delen av norsk historie. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Hvorfor ble det streik?

  17/04/2023 Duración: 16min

  Arbeidsfolk sier de er forbanna, LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier de er i klassekamp og beskylder NHO for løgn, mens NHO på den andre sida mener at LO burde ha vært fornøyde med forslaget de la på bordet, som for øvrig ble lekket til media. Hva handler dette om? Hvorfor er partene så uenige? Få hele forklaringa her i Rørsla, med journalist Torgny Hasås i studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • – Jeg er Martine, 37 år og midt i puberteten

  03/04/2023 Duración: 20min

  Boredekksarbeider Martine Green kjente allerede i 8-årsalderen at det var noe som ikke stemte. Når hun kikka ned på kroppen sin, så passa den ikke med slik hun følte seg. 37 år gammel stod hun fram som kvinne på jobb. Rørsla var med henne ut på plattformen, seks måneder etter at hun starta på kjønnsbekreftende behandling. – Hvis dette kan hjelpe en person til å leve som sitt autentiske jeg, så er det verdt det, forteller Martine. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Restaurantkjøkkenet som sjokkerte: – De utnytta kokkene smiler jo (2:2)

  22/03/2023 Duración: 27min

  Rett før jul i 2014 får Arbeidstilsynet i Stavanger et tips som skal lede dem til den populære restauranten Yummy India - tipset utløste en samla politiaksjon mot restauranten, hvor det blir avdekka arbeidsforhold som av erfarne kontrollører blir beskrevet som de verste de har sett. Innehaverne av restauranten - et indisk ektepar, pågripes og blir tiltalt for tvangsarbeid og menneskehandel av fire indiske kokker. Men rettsrundene som følger skal by på overraskelser. Andre del av historien om Yummy India-saken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Restaurantkjøkkenet som sjokkerte: – Taket var bare 1.60 (1:2)

  22/03/2023 Duración: 25min

  Rett før jul i 2014 får Arbeidstilsynet i Stavanger et tips som skal lede dem til en populær indisk restaurant i sentrum. Tipset utløste en samla politiaksjon mot restauranten, hvor det blir avdekka arbeidsforhold som av erfarne kontrollører blir beskrevet som de verste de har sett. Kokkene stod krumbøyde og lagde mat i opptil 12 timer i strekk, hver eneste dag. Dette er første del av historien om Yummy India-saken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Rune har venta 13 år på millionerstatning

  21/02/2023 Duración: 23min

  Alt startet med ulykken. Rune Sundmoen skader seg for livet, da han i 2010 faller ned fra et stillas. Han tror yrkesskadeforsikringen skal redde ham. Men så kommer det et brev fra Danmark: Forsikringsselskapet er konkurs. Over 300 nordmenn står utenfor alle sikkerhetsordninger på grunn av et stort hull i norsk lov, som ikke fanger dem opp. Til sammen har de erstatningskrav på mange millioner, men får ikke en krone. Dette er historien om Alpha-saken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Etter sabotasjen: Er det trygt å jobbe med gass?

  07/02/2023 Duración: 13min

  Rørledningene som frakter gass langs havbunnen er laget for å tåle alt. Da Nord Stream, den største av dem, eksploderte i fjor høst, gikk alarmen. 50 meter av rørledninga var sprengt bort, trolig utsatt for sabotasje fra Russland. Samtidig ble ukjente droner observert nærmere og nærmere anlegg på norsk sokkel. Norsk gass var plutselig en del av et storpolitisk spill, med krigen i Europa som bakteppe. I dag er norsk gassvirksomhet fortsatt et mål for sabotasje, ifølge sikkerhetseksperter. Hvor trygt er det å jobbe med gass nå? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Nå slåss lageransatte mot giganten Amazon

  18/01/2023 Duración: 19min

  I løpet av de siste åra har flere Amazon-ansatte stått fram og fortalt at de tisser på flasker for å ikke bruke opp pausen sin for å gå på do. Nå leder Chris Smalls, som ble sparka da han prøvde å organisere ansatte, en kamp mot et av verdens mektigste selskap. Hvorfor er det så vanskelig å organisere seg i USA? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 7