Forskerpodden

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 28:50:52
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

Forskerpodden lages av NTNU Samfunnsforskning i Trondheim. Forskerne svarer. Programleder Vegard Smevoll stiller spørsmålene.

Episodios

  • Solveig glemmer ikke sykepleieren som aldri ga seg. Hva betyr relasjoner for vår psykiske helse?

    20/12/2023 Duración: 36min

    Forsker Marit Helene Hem og lege og psykiater Trond Fjetland Aarre har vært redaktører for «Relasjonens betydning – om fundamentet i psykisk helse – og rusarbeid». I boka tar de sammen med flere klinikere og forskere et oppgjør med den tradisjonelle medisinske modellen i psykisk helse- og rusarbeid. Hvorfor det? I årets siste episode av Forskerpodden forteller Solveig Kjus hvordan sykepleieren hjalp henne med å ta bedre vare på seg selv. Og hva relasjoner og samtaler kan bety for helsa til folk med psykiske utfordringer. Programleder er som vanlig Vegard Y. Smevoll.

  • 14-åringene kan mindre om demokrati enn før. Hvordan påvirkes de av verden rundt dem?

    28/11/2023 Duración: 55min

    I en fersk skoleundersøkelse scorer norske 14-åringer markant dårligere på kunnskaper om demokrati enn i 2016. Resultatet overrasker forskerne. Norge har den største nedgangen av alle land som deltar i den internasjonale studien, ICCS. Hvordan påvirker samfunnet livet til ungdommene våre? Sammen med NTNU har NTNU Samfunnsforskning AS nå gjennomført en ny runde av den internasjonale ICCS-studien. Fra 2009 til 2016 gikk norske 14-åringers kunnskaper om og forståelse for demokrati og medborgerskap opp. Nå viser tallene en betydelig nedgang. Skoleforskerne Christian Wendelborg (NTNU Samfunnsforskning) og Oddveig Storstad (Institutt for lærerutdanning, NTNU) prøver å forklare. Melina Røe (NTNU Samfunnsforskning) forteller hvilket arbeid som står bak den omfattende rapporten. Vegard Y. Smevoll er programleder.

  • 1 av 4 slutter å game. Hvor går grensa mellom trash talk og trakassering?

    11/10/2023 Duración: 57min

    Kvinner som gamer på nett slutter å bruke mikrofon, later som de er menn og slutter til slutt å spille med andre for å unngå trakassering. Hvorfor forsker NTNU Samfunnsforskning AS på «toxic adferd» i gaming? - Folk er støgge, sier spillentusiast Marte Gundersen (26) som har gamet siden hun var barn. Marte er med i Forskerpodden-studio sammen med Ida Törnqvist, tekstforfatter i kommunikasjonsbyrået Y Story, som har laget mange holdningskampanjer for å bekjempe trakassering i gaming. Det er selvsagt også NTNU Samfunnsforsknings egen gamingforsker Beate Hygen. Programleder er Vegard Y. Smevoll. Merk: Episoden inneholder et lydklipp med en del ord og uttrykk som kan virke støtende. Vi anbefaler at du hører på denne episoden uten små barn til stede.

  • Alle som trenger det har krav på tolk. Får de det?

    16/06/2023 Duración: 50min

    Klarer du å se for deg at de ansatte på skolen til barnet ditt, NAV-saksbehandleren eller fastlegen din snakker et helt annet språk enn deg? Sånn er hverdagen for mange nordmenn. Da kan de vel bare bruke tolk, tenker du kanskje? NTNU Samfunnsforsknings forskning på minoritetsspråkliges erfaringer med tolking i det offentlige Norge, viser at det ikke er så enkelt. Det er fortsatt altfor mange krevende hverdagsbarrierer for de som snakker samisk, tegnspråk eller et annet minoritetsspråk. Seniorforsker Berit Berg er med i Forskerpodden. Programleder er Vegard Y. Smevoll.

  • Er bruk av tvang i psykiatrien bra eller dårlig?

    26/05/2023 Duración: 33min

    Bruk av tvang i psykiatrien kan i noen tilfeller være med på å redde liv. Men går bruken av tvang på menneskerettighetene løs? Irene Wormdahl forsker på hvordan vi kan få ned antallet tvangsinnleggelser og annen bruk av tvang i psykisk helsevern. I denne episoden forteller hun om hvorfor tvang noen ganger er nødvendig, men hvorfor det likevel er viktig å forebygge mer bruk av tvang enn det som er helt nødvendig. Programleder i Forskerpodden er Vegard Y. Smevoll.

  • Ett drap er ett for mye – hvordan kan vi forebygge?

    12/05/2023 Duración: 25min

    Hvert tredje drap og drapsforsøk mellom 2014 og 2021 ble begått av personer med alvorlige psykiske lidelser. Nå forsker doktorgradsstudent og forsker Naska Xas i NTNU Samfunnsforskning på hva som går galt. Programleder i Forskerpodden er Vegard Y. Smevoll.

  • Det er valg i høst! Hvilke kommuner bruker pengene våre mest effektivt?

    05/05/2023 Duración: 32min

    NTNU Samfunnsforskning og SØF, Senter for økonomisk forskning, har analysert hvor effektive norske kommuner er, i over ti år. Nå har de fått oppdraget fra kommunal- og distriktsdepartementet nok en gang. Forsker Mads Fjeld Wold avslører hvem som tyner mest ut av pengene. Og minst. Programleder er som vanlig Vegard Y. Smevoll

  • Hva skjer i Ukraina nå? Og hva betyr det for Norge?

    23/12/2022 Duración: 26min

    Hva tenkte Forskerpodden-programleder Vegard Y. Smevoll da Russland invaderte Ukraina? Og hvordan skiller de følelsene seg fra det statsviter Susanne Therese Hansen tenkte 24. februar? Hva skjer i Ukraina nå? Og hvordan kan Russland ramme Norge? Hør siste episode av NTNU Samfunnsforsknings årsoppsummering i Forskerpodden overalt hvor du hører podkast. GOD JUL!

  • Strømsjokk, rentesjokk og prissjokk. Har vi nådd toppen snart?

    22/12/2022 Duración: 29min

    Lana Krehic er forsker i SØF, Senter for økonomisk forskning. Etter et heseblesende år for økonomien, trenger vi å spørre en ekspert om alt vi lurer på. Hør svarene i Forskerpoddens årsoppsummering og episode 4! Programleder er Vegard Y. Smevoll.

  • Studentene har vært igjennom pandemi, krig og økonomisk krise. Hvordan går det med dem?

    21/12/2022 Duración: 15min

    «Coronakullet» gikk rett fra russetid i kohorter til forelesninger på Teams i en ny by. Så ble det krig, høyere priser og på toppen klimakrise. Hvordan går det med ungdommene våre? Sosiolog Marius Vigen har skrevet masteroppgave om fadderuka, og har møtt studenter igjennom hele 2022. Programleder er Vegard Y. Smevoll.

  • Kommer vi oss snart til Månen? Og hva betyr det for NTNU Samfunnsforskning?

    20/12/2022 Duración: 27min

    NTNU Samfunnsforsknings romforskeravdeling CIRiS lager utstyr og utvikler løsninger for bemannet romfart. Når kommer vi oss til månen igjen, og på hvordan måte er CIRiS og Trondheim med på laget? Øyvind Mejdell Jakobsen er med på Forskerpoddens årsoppsummering. Programleder er Vegard Y. Smevoll.

  • Barn som trenger hjelp fra velferdstjenestene får ikke god nok hjelp. Hvorfor er det blitt sånn?

    19/12/2022 Duración: 15min

    Akkurat nå evaluerer vi endringene i velferdstjenestelovgivningen. Endringene kommer fordi barn og foreldre som har behov for hjelp fra flere instanser samtidig, som spesialundervisning, ulike helsetjenester, barnevern eller PPT, har erfart at de ulike instansene ikke snakker godt nok med hverandre. Forsker Ingrid Holmedahl Hermstad forteller om hvor langt arbeidet er kommet. Og hva skal avdelingen Mangfold og inkludering holde på med neste år? Programleder er Vegard Y. Smevoll.

  • Susanne og Espen var på klimatoppmøtet i Egypt. Hva fikk de ut av det?

    16/12/2022 Duración: 38min

    NTNU Samfunnsforsknings Susanne Therese Hansen var nylig på FNs 27. årlige klimatoppmøte, COP27, i Sharm-el-Sheikh i Egypt. Med på turen var også NTNU-professor Espen Moe. Hva fikk en nordlending og trønder ut av en gigantisk klimakonferanse? Hva skjedde da de traff Venezuelas president Nicolás Maduro? Og hva tror de om fremtiden for kloden? Programleder i Forskerpodden er Vegard Y. Smevoll.

  • Hvordan jobber lokal beredskap mot det store smellet?

    23/09/2022 Duración: 37min

    Vi topper laget med forsker i samfunnssikkerhet Stian Antonsen fra NTNU Samfunnsforskning, fylkesberedskapssjef hos Statsforvalteren i Trøndelag Dag Otto Skar og daglig leder i Trondheim Røde Kors Marita Hoel Fossen. Alle er involvert når en lang rekke institusjoner arrangerer De regionale sikkerhetsdagene på Scandic Nidelven i Trondheim 16. og 17. november. Programleder for sesongpremieren av Forskerpodden er Vegard Y. Smevoll.

  • Har intervjuet heltene under 22. juli-terroren. Hva forteller de?

    01/07/2022 Duración: 29min

    - Hvordan vi ser ut når vi blir kastet ut i ekstreme situasjoner, sier mye om et samfunn, mener samfunnssikkerhetsforsker Stian Antonsen. I forskningen om 22. juli har de frivilliges innsats vært mer eller mindre oversett. Til nå. NTNU Samfunnsforskning har nylig vært i Hole kommune og intervjuet fastboende, hyttefolk og feriegjester som gjorde en uvurderlig innsats under terroren på Utøya i 2011. Hva forteller de? Hva kan denne kunnskapen brukes til? Og hvorfor har ikke dette blitt sett på av forskere før? Stian Antonsen intervjues av programleder Vegard Y. Smevoll. NB: Episoden ble tatt opp torsdag 23. juni. Dagen før masseskytingen utenfor flere utesteder i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022.

  • Forsker: - Agnes Waades historie kunne også skjedd i dag

    06/04/2022 Duración: 39min

    - Å si at historien til Agnes Waade ikke kunne skjedd i dag, er overdrevet optimistisk, mener forsker Patrick Kermit. Barn som blir født med dårligere ører, har en lang og kronglete vei for å få et godt og tilpasset tilbud i dagens samfunn, mener han. Kermit er med i Forskerpodden sammen med dokumentarfilmskaper og programleder Tore Strømøy. Hvorfor måtte han fortelle Agnes Waades historie? Programleder er som vanlig Vegard Y. Smevoll.

  • 10-12-åringene blir raskere ungdom enn før. Hva skjer på mellomtrinnet?

    04/03/2022 Duración: 23min

    NTNU Samfunnsforskning-forsker Christian Wendelborg har jobbet med Elevundersøkelsen i 12 år. Den nyeste rapporten analyserer resultatene fra undersøkelsen i skoleåret 2020/21, med spesielt vekt på mobbing og arbeidsro i skolen. Den bekrefter tendensen Wendelborg og kollegene har sett siden 2016: Elever på mellomtrinnet scorer dårligere på de fleste læringsmiljøindikatorene i skolen, som trivsel, motivasjon og mobbing. De vet ikke helt hvorfor, men Wendelborg presenterer en del hypoteser sammen med programleder Vegard Y. Smevoll.

  • NAPHA-konferansen 1. og 2. mars: Hva betyr en meningsfull hverdag?

    24/02/2022 Duración: 33min

    Hun jobber med opplæring i utendørsterapi og er nominert til årets villmarking. Han er daglig leder i byens nest største fotballklubb og er like opptatt av det som skjer utenfor banen på Ranheim. Både Sigrid Rohde og Frank Lidahl står på scenen under NAPHA-konferansen 1. og 2. mars, men er først innom sesongpremieren av Forskerpodden sammen med konferansier Stian Reinertsen og programleder Vegard Y. Smevoll.

  • Vi oppsummerer 2021. Hva har vi lært i år?

    17/12/2021 Duración: 54min

    Hvorfor etablerer NTNU Samfunnsforskning et nytt senter for forskning på samfunnssikkerhet? Hva var de viktigste samfunnssikerhetshendelsene i 2021? Forsker Stian Antonsen blir også konfrontert med hva han sa under gjenåpningsepisoden i september. Hvordan har utviklingshemmede det hjemme? Jan Tøssebro kommer med nedslående nyheter i en helt ny rapport. I studio kommer også Marit Helene Hem, som er forskningssjef for NTNU Samfunnsforsknings nye satsing på forskning på psykisk helsearbeid. Programleder Vegard Y. Smevoll oppsummerer forskningsåret 2021 og ser fremover mot neste år.

  • Hvordan fungerer skjermbruken for barn og unge i barnevernet?

    08/10/2021 Duración: 27min

    Barnevernsbarn har glede og nytte av telefonen, men strever med svakt nett, de kastes ut når de gamer og kan bli utsatt for nettmobbing og utpressing. Skjermbruken i barnevernet gir de ansatte hodebry. De ønsker å legge til rette for stor frihet, men skal også beskytte ekstra sårbare ungdommer. Programleder Vegard Y. Smevoll intervjuer forsker og gamingekspert Beate Hygen om NTNU Samfunnsforsknings nye rapport «Det er mye trygghet i den telefonen». Den er laget sammen med Gro Ulset.

página 1 de 3