Nove Glasbene Generacije

Informações:

Sinopsis

Oddaja je posveena mladim glasbenikom, in sicer v njej obiajno posluamo koncertne posnetke iz koncertnih ciklov Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Festivala Ljubljana ali Akademije za glasbo. Najvekrat v oddaji nastopajo razline komorne skupine ali veje zasedbe, ki jih sestavljajo tudenti in dijaki slovenskih pa tudi tujih glasbenih akademij in konservatorijev, vasih pa k sodelovanju povabimo mlade skladatelje, da nam predstavijo svoje ustvarjalne opuse. Poleg tega v oddaji vsake toliko predstavimo e ustanove, ki skrbijo za razvoj novih glasbenih generacij, kot so recimo glasbene ole ob njihovih jubilejih ali drugih sveanih prilonostih.Oddaja je na sporedu v ponedeljek ob 16.30, pripravlja jo Vesna Isteni.

Episodios

 • Beethoven in Grieg v interpretaciji Zale Vidic in Anžeta Rupnika

  15/04/2024 Duración: 53min

  V okviru cikla GM-oder, ki ga organizira Glasbena mladina Slovenije, sta novembra 2023 v Slovenski filharmoniji nastopila violončelistka Zala Vidic in pianist Anže Rupnik ter izvedla dve sonati: Beethovnovo Sonato za violončelo in klavir št. 5 v D-duru, op. 102 št. 2 in Sonato za violončelo in klavir v A-duru, op. 36 Edvarda Griega. Zala Vidic je violončelo študirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu Reinharda Latzka, nato pa vpisala še magistrski študij na Konservatoriju v Amsterdamu, kjer je bil njen mentor Pieter Wispelwey. Nejc Rupnik pa je z diplomo »summa cum laude« končal magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Tatjane Ognjanovič.

 • Harmonikarica Teja Udovič Kovačič in kitarist Jaka Škoberne

  08/04/2024 Duración: 53min

  Teja Udovič Kovačič in Jaka Škoberne se bosta najprej predstavila kot solista, potem pa še kot duo, in sicer sta sredi decembra v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije kot del cikla Tutti s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo izvedla Dvojni koncert Astorja Piazzolle. Kot solistka bo Teja Udovič Kovačič izvedla cikel Insomnia Mikhaila Bronnerja, Jaka Škoberne pa Sonato v C-duru, op. 15 Maura Giulianija.

 • Respighi in Dohnány v interpretaciji Komornega godalnega orkestra Akademije za glasbo

  01/04/2024 Duración: 48min

  Trinajstega decembra 2024 je v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije potekal koncert cikla Tutti, na katerem je nastopil Komorni godalni orkester Akademije za glasbo. Zasedba s svojimi koncerti nenehno potrjuje hitro umetniško rast in kaže močan ustvarjalni naboj. Študenti skupaj poustvarjajo nekajkrat na leto pod umetniškim vodstvom Janeza Podleska in samozavestno sprejemajo izzive najzahtevnejše glasbene literature. Za tokratni koncert je Podlesek izbral dve deli za orkester: Stari plesi in arije, Suita št. 3 Ottorina Respighija in Serenado v C-duru, op. 10 Erna von Dohnányja v priredbi Dmitrija Sitkoveckega.

 • Pianist Andrey Ilienko igra Liszta, Ginastero in Schumanna

  25/03/2024 Duración: 51min

  Sredi oktobra 2023 je bil v Dvorani glasbene šole Radovljica klavirski recital pianista Andreyaj Ilienka, in sicer kot del cikla Klasika, ki se vključuje v Slovenski mladi abonma (projekt smo v oddaji Nove glasbene generacije že predstavili). Andrey Ilienko je klavir začel študirati leta 2006 v Izoli pri Nini Molina pod okriljem Glasbene šole Koper. Svoje glasbeno izobraževanje je nadaljeval pri Selmi Chicco Hajdin in Denysu Masliuku na umetniški gimnaziji v Kopru, leta 2020 pa je bil sprejet na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Tam je najprej študiral pri Ayami Ikeba, trenutno pa se izpopolnjuje pri Zuzani Niederdorfer. Za študij v tujini se je odločil zaradi odličnih profesorjev, poleg tega je hotel razširiti svoja osebna in glasbena obzorja. V njegovi interpretaciji bomo slišali Paganinijevo etudo št. 3 v gis-molu, Zvonček Franza Liszta, Suito kreolskih plesov Alberta Ginastere in Davidsbündlertänze - Plese Davidove lige, op. 6 Roberta Schumanna.

 • Talita Sofija Komelj, Blaž Stajnko in Lan Meden na koncertu projekta Musit

  18/03/2024 Duración: 51min

  4. decembra je bil v Betettovi dvorani Kazinske palače v okviru cikla Tutti otvoritveni koncert projekta Musit, ki z glasbo povezuje Slovenijo in Italijo, na njem pa je nastopil Simfonični orkester Furlanije - Julijske krajine z dirigentom Paolom Paronijem in solisti, študenti ljubljanske akademije. Na koncertu so nastopili trije, in sicer sopranistka Talita Sofija Komelj, ki je izvedla dve ariji Violette iz opere Traviata Giuseppa Verdija, basbaritonist Blaž Stajnko, ki je za svoj nastop izbral glasbo iz opere Porgy in Bess Georga Gershwina ter Divji lovec Alberta Lortzinga, in saksofonist Lan Meden, ki je poustvaril Balado Franka Martina.

 • Simfonični orkester Furlanije-Julijske krajine izvaja Beethovnovo Eroico, Projekt Musit

  11/03/2024 Duración: 01h01min

  4. decembra je v Betettovi dvorani na Akademiji za glasbo nastopil Simfonični orkester Furlanije-Julijske krajine z dirigentom Paolom Paronijem in solisti – študenti ljubljanske Akademije. Koncert je bil del cikla Tutti ter hkrati uvodni koncert projekta Musit, ki z glasbo povezuje Slovenijo in Italijo. Kakšen projekt je to in kdo v njem sodeluje, bo povedal Matej Zupan, ki je odgovorna oseba Akademije za glasbo pri izvedbi tega projekta, ob pogovoru z njim pa bomo poslušali Simfonijo št. 3 v Es-duru, op. 55 – Eroico Ludwiga van Beethovna.

 • Kvartet 4phonium

  04/03/2024 Duración: 43min

  Januarja 2023 je bil Klubu Cankarjevega doma koncert iz cikla Mladi mladim, ki ga organizira Glasbena mladina ljubljanska. Na njem je nastopil kvartet evfonijev 4phonium, ki ga sestavljajo Luka Ovčjak, Sašo Nunar, Žan Pečenik in Emanuel Mikac. Ti so kot študenti ljubljanske Akademije za glasbo komorno zasedbo ustanovili oktobra 2021, njihov mentor je bil Nejc Merc. V njihovi interpretaciji nas čaka glasba Giovannija Gabrielija, Vivaldija v Bachovi priredbi, Rodneyja Newtona, Martina Vasleta in Ita Yasuhida.

 • Elgarjev kvintet v a-molu v interpretaciji kvinteta Astra

  26/02/2024 Duración: 40min

  Marca 2023 je v dvorani ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet potekal koncert cikla Glasbena ulica Glasbene mladine ljubljanske, na katerem je nastopil kvintet Astra. Sestavlja ga pet glasbenic, ki zase pravijo, da resnično uživajo v igranju komorne glasbe in skupnem muziciranju. To so violinistki Jelena Pejić in Neža Nahtigal, violistka Maja Zupin, violončelistka Tara Korica ter pianistka Rebeka Dobravec. Na koncertu so izvedle Klavirski kvintet v a-molu, op. 84 Edwarda Elgarja, ki ga je navdahnila legenda o brezbožnih španskih menihih, ki jih je zaradi bogokletnih obredov zadela strela ter spremenila v gozdiček suhih dreves v bližini koče.

 • Violinist Rok Zaletel Černoš

  19/02/2024 Duración: 58min

  Rok Zaletel Černoš se je junija lani kot prvi slovenski violinist udeležil tekmovanja Petra Iljiča Čajkovskega v Moskvi in se uvrstil v drugi krog – med 13 najboljših na svetu. Na tekmovanje se je sicer prijavilo 742 kandidatov z vsega sveta, Rok Zaletel Černoš pa je eden izmed 25-ih izvajalcev, ki so dobili povabilo, da se ga udeležijo. Prvo nagrado je osvojila Gyehee Kim iz Južne Koreje. Violino se je Rok Zaletel Černoš sicer začel učiti s šestimi leti, nato je opravil šolanje na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, že pri 16-ih pa je bil sprejet na akademijo za glasbo, na kateri je njegov mentor Vasilij Meljnikov. Sicer rad sodeluje v orkestru (z Dunajskimi simfoniki se marca odpravlja na turnejo po Aziji), vendar si želi tudi solistično kariero. Na kakšno violino igra, kje bi rad še študiral in kako izbira tekmovanja, ki se jih bo udeležil, bo povedal ob spremljavi šeste sonate Eugèna Ysaÿeja in Koncerta za violino in orkester v D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskega.

 • Pesem ptice

  12/02/2024 Duración: 58min

  Glasbena mladina ljubljanska vsako leto septembra organizira Jesenske serenade. Gre za cikel koncertov, ki potekajo po vsej Sloveniji, vsak izmed štirih programov pa se ponovi po petkrat. Tokrat poslušamo koncert z naslovom Pesem ptice, na katerem sta zaigrali flavtistka Metka Črnugelj in kitaristka Maja Kralj, in sicer 12. septembra v Mestnem muzeju v Ljubljani. Z njima je nastopil recitator Dejan Pevčević, ki je interpretiral poezijo po lastnem izboru. Händel: Sonata št. 2 v g-molu, op. 1, HWV 360 William Stanley Merwin, prevedel Miha Avanzo: Beli Zapis Mozart: Fantazija v d-molu, KV 397 Kahlil Gibran, prevedel Žiga Valetič: Travna bilka je rekla Tedesco: Sonatina, op. 205 Varlam Šaramov, prevod Tone Pavček, Drago Bajt: Ves čas in stalno mislim samo na to… Villa Lobos: Bachianas brasileiras št. 5 Niko Grafenauer: Svoboda Piazzolla: Zgodovina tanga (Bordel, Cafe)

 • Popotovanje, Jesenske serenade GML

  05/02/2024 Duración: 55min

  Septembra 2023 je v okviru koncertov Jesenske serenade Glasbene mladine ljubljanske potekal tudi koncert z naslovom Popotovanje na katerem so nastopili klarinetistka Julija Vrabec, violinista Janez Podlesek in Ana Julija Mlejnik Železnik, violist Nejc Mikolič in violončelistka Tamara Gombač. Izvedli so Kvintet za klarinet in godala v A-duru, KV 581 Wolfganga Amadeusa Mozarta, z njimi pa je kot recitator nastopil še Kristijan Koželj, ki je interpretiral odlomke iz Popotnih dnevnikov Paola Santonina (prevod Primož Simoniti) in odlomke iz romana Gargantua in Pantagruel Françoisa Rabelaisa (prevod Branko Madžarevič).

 • Classical With Attitude

  29/01/2024 Duración: 55min

  Na koncertu Slovenskega mladega abonmaja je 12. novembra v Dvorani Glasbene šole Radovljica nastopil trio Classical with attitude, ki ga sestavljajo pianist Naor Shani, sopranistka Adna Cinac in violinistka Laura Bartelj. Sopranistka Adna Cinac se je po maturi vpisala na študij na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu, kjer je dodiplomski študij pri Antoniusu Solu zaključila odliko, zdaj pa pri njem nadaljuje svojo pot tudi na podiplomski stopnji. Pianist Naor Shani deluje tudi kot dirigent in kot eno svojih osrednjih aktivnosti izpostavlja spremljanje pevcev v Izraelski operi, udejstvuje pa se tudi kot učitelj. Trenutno živi v Gradcu in deluje kot pianist in asistent v tamkajšnji operi. Violinistka Laura Bartelj pa je študirala na Dunaju pri Teodori Sorokowi, kasneje pa je dodiplomski študij sklenila na Univerzi za glasbo in uprizarjajoče umetnosti v Gradcu pri Anke Schittenhelm. Trenutno na isti univerzi obiskuje obiskuje magistrski študij v razredu Giovannija Guzza. GABRIEL FAURÉ / ROMAIN

 • Camerata Laibach II: Sara Čano, Nikola Pajanović in Patricija Malovrh Mlačnik

  22/01/2024 Duración: 59min

  Že v prejšnji oddaji smo poslušali koncert, na katerem je prvega oktobra 2023 v Viteški dvorani ljubljanskih Križank v okviru cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana nastopil ansambel Camerta Laibach in že takrat smo povedali, da bomo danes poslušali še preostanek tega koncerta. Potem ko je ansambel prejšnji teden zaigral sam, nas tokrat čakata dva solistična nastopa z orkestrom, ki ju bodo izvedli trije glasbeniki. Violončelistka Sara Čano je za svoj nastop izbrala Variacije na rokokojsko temo Čajkovskega, violinist Nikola Pajanović in violistka Patricija Malovrh Mlačnik pa Koncertantno simfonijo za violino, violo in orkester v Es-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta.

 • Camerata Laibach, 1. del

  15/01/2024 Duración: 58min

  Prvega oktobra je bil v Viteški dvorani ljubljanskih Križank v okviru cikla Mladi virtuozi izveden koncert Komornega godalnega orkestra Camerata Laibach. Gre za mlad ansambel, tako z vidika ustvarjalnega staža kot tudi z vidika mladosti članov. Orkester namreč sestavljajo dijaki in študentje glasbe, ki pod umetniškim vodstvom Aleksandre Čano Muharemović sodelujejo od leta 2018 oziroma so januarja takrat izvedli svoj prvi koncert. Vse od takrat uspešno delujejo v sklopu Društva akademskih glasbenikov. Program orkestra je raznovrsten in obsega različna glasbena obdobja, od baroka, klasicizma in romantike, do del sodobnih skladateljev, ki jih še posebej podpirajo in zato tudi z veseljem izvajajo nova dela mladih slovenskih avtorjev. O tem, kako izbirajo program, kako usklajujejo svoje izvedbe, kako so sploh ustanovili orkester in kdo je izbral njegovo ime, v pogovoru z umetniškim vodjo orkestra, Aleksandro Čano Muharemović. JEAN SIBELIUS: IMPROMPTU, ŠT. 5, OP. 5 TILEN SLAKAN: STRINGENDO ZA GODALNI ORKESTER B

 • Trio TRN

  08/01/2024 Duración: 54min

  18. oktobra 2023 je v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma nastopil trio TRN, ki ga sestavljajo violinistka Neža Nahtigal, violončelistka Tara Korica in pianistka Rebeka Dobravec. Izvedel je "Madžarski" klavirski trio Josepha Haynda, skladbo Under your skin Klare Mlakar in Andante con moto v c-molu Edvarda Griega. Poslušali pa bomo še Elegični trio Sergeja Rahmaninova, ki pa so ga glasbenice izvedle že leta 2022 na koncertu cikla GM oder.

 • Big band Akademije za glasbo in Matej Hotko

  01/01/2024 Duración: 59min

  Od letošnjega študijskega leta naprej je na Akademiji za glasbo mogoče formalno študirati džez, in sicer kot univerzitetni študijski program I. stopnje GLASBENA UMETNOST, smer JAZZ. Prej so se džezovski navdušenci na akademiji zbirali v okviru katedre za džez, vendar le v okviru izbirnih predmetov. Na tak način je deloval tudi Big band, in sicer od študijskega leta 2011/2012. Zasedba že od samega začetka deluje pod vodstvom Mateja Hotka, njen tonski mojster je Danilo Ženko. Marca 2017 so študentu nastopil v dvorani Grand hotela Union in na koncertu izvedel več džezovskih standardov, kot so Down By The Riverside, Humbug, Low Down, To darn, Cubauza in Isn't she lovely.

 • C'est La Vie in Mendelssohnov Godalni kvartet v a-molu

  25/12/2023 Duración: 38min

  Godalni kvartet C'est La Vie je 26. maja nastopil v dvorani Julija Betetta na ljubljanski Akademiji za glasbo, in sicer kot del akademijskega komornega koncertnega cikla Solo e da camera. Zasedbo sestavljajo študentke Akademije za glasbo: violinistki Ana Ločniškar in Sara Mivšek, violistka Anastazija Krenn in violončelistka Kim Kozlevčar. Prijateljice povezujeta navdušenje nad glasbo in želja po skupnem muziciranju, zato so se leta 2021 odločile ustanoviti godalni kvartet pod mentorstvom violista Nejca Mikoliča. Za svoj nastop so izbrale Godalni kvartet v a-molu, op. 13 Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki je Mendelssohnov 2. godalni kvartet, zanj pa lahko rečemo, da je skladba o zaljubljenosti, saj temelji na samospevu, ki ga je napisal ko se je (takrat 18-letni skladatelj) na novo zaljubil.

 • Mala mlada glasba II

  18/12/2023 Duración: 44min

  Prejšnji teden smo v oddaji Nove glasbene generacije poslušali polovico koncerta Mala mlada glasba, ta teden pa nas čaka še preostanek. Potekal je konec maja v Baročni dvorani Radovljiške graščine, na njem pa so nastopili flavtistka Ajda Mori, oboist Tevž Kupljenik, klarinetist Luka Vovk, fagotistka Eva Fritz, hornist Gašper Okorn, violinist Timotej Willewaldt, violončelistka Nuša Planinc, kontrabasist Petja Pogačnik ter pianistki Lara Oprešnik in Neža Tovšak. Ta teden bomo poslušali skladbe Message – Sporočilo, zapisano v Morsejevi abecedi Lana Podletnika Ašiča, Vrtiljak Blaža Pirnata, drugi stavek skladbe Modrina Lare Oprešnik in dve deli Lucia Žganca: Brez miru za pihalni kvintet in Klavirski trio za violino, violončelo in klavir.

 • Mala mlada glasba I

  11/12/2023 Duración: 59min

  Mala mlada glasba je naslov koncerta, ki je bil izveden 28. maja v Baročni dvorani Radovljiške graščine. Gre za več koncertov v okviru iniciative Glasba mladih, ki smo jo podrobno predstavili v eni izmed prejšnjih oddaj Nove glasbene generacije, ko smo tudi poslušali posnetke z različnih koncertov, izvedenih v okviru te iniciative. Tokrat se bomo posvetili enemu, torej koncertu Mala mlada glasba, ki so ga pripravili mladi glasbeniki in na njem tudi nastopili ter izvajali dela mladih skladateljev – tistih, ki se na naših koncertnih odrih po večini šele uveljavljajo. Nastopajoči so bili: flavtistka Ajda Mori, oboist Tevž Kupljenik, klarinetist Luka Vovk, fagotistka Eva Fritz, hornist Gašper Okorn, violinist Timotej Willewaldt, violončelistka Nuša Planinc, kontrabasist Petja Pogačnik ter pianistki Lara Oprešnik in Neža Tovšak. Danes bomo poslušali dela Tilna Slakana, Matica Petka, Jurija Mušiča in Leona Firšta, prihodnji teden pa nas čaka še glasba Blaža Pirnata, Lucia Žganca, Lare Oprešnik in Lana Podletnika Aš

 • Kitarist Leon Ravnikar

  04/12/2023 Duración: 53min

  Decembra lani je v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije zvenel koncert iz cikla GM-Oder Glasbene mladine Slovenije, na katerem je nastopil kitarist Leon Ravnikar. Predstavil je pisan spored; program se je začel v baroku in končal s sodobno glasbo. Leon Ravnikar se je izobraževal na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet pod mentorstvom Eve Hren, potem pa se je vpisal na Univerzo za glasbo in uprizarjajoče umetnosti na Dunaju, na kateri je njegov profesor Nejc Kuhar. Kitaro je sicer začel igrati v glasbeni šoli Škofja Loka leta 2009 ob mentorju Denisu Kokalju in se potem pri njem izobraževal osem let. Kmalu je dosegel izjemne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je uspešen tudi kot študent, poleg tega pa je še prejemnik Škerjančeve nagrade ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet. Johann Sebastian Bach: Sonatina za violino solo št. 3, BWV 1005, Largo Joaquin Rodrig: Trije španski plesi, Fandango Giulio Regondi: Introdukcija in caprice, op. 23 Miguel Llobet: Amelijin

página 1 de 5