Pogovarja Se Franci Kapler

Informações:

Sinopsis

V dialogu z misleimi, umetniki, drugimi, robnimi, v dialogu s svetom,kolikor ga utim kot breme ali prilonost in monost. Dialog omogoadihanje, utenje pa tudi preseneenje. Zatorej podcast POGOVARJA SE FRANCI KAPLER.

Episodios

  • Gal Furlan

    11/10/2020 Duración: 51min

    Gal Furlan je objavil že večje število plošč (zgoščenk ), ob eni od njih pa dobite tudi njegovo prvo knjigo poezije Tišina je spregovorila. Je skrajno delikaten umetnik, ki se striktno drži lastne izkušnje in nenarejenosti. Preseneča, celo šokira, njegova slikarska dela so mračna, njegovo igranje pa v izbruhih in odbiti drugačnosti. Njegove plošče, ki jih je izdal pri založbi Klopotec, so po kvaliteti posnetkov, tudi poslastica za avdiofile. Gal Furlan ima pred sabo še pravo morje ustvarjanja. Pokrovitelj podcasta Pogovarja se Franci Kapler je Založba Klopotec.

  • 013. Udo Preiss

    02/07/2018 Duración: 58min

    Zadnji trije festivali jazza, ki sem jih obiskal, so bili izredno samosvoji. Posebej obetaven pa je bil prav FREE FORMS Preddvor 2018, ki je potekal 15. in 16. junija. Ustanovil ga je skladatelj Boštjan Perovšek, v pomoč pa mu je bil avtor festivalske ideje Udo Preis. Udo je karizmatičen človek, ki je v življenju počel ogromno stvari povezanih z duhovnostjo, bil je terapevt, pa z družbenimi vprašanji, ves čas je aktivist in predvsem z glasbo, organizira veliko različnih koncertov in festivalov. Je eden tistih, ki lahko na svojo kmetijo pripelje poslušalce in glasbenike, nastop je pa ob skednju. V Sloveniji že imamo koncerte po stanovanjih, na kmetijah jih pa ravno ni. Je levičar in demokrat po duši, kar je v Sloveniji tudi redkost. Njegova točka komunikacije s svetom je LIMMITATIONES, poglejte na medmrežju. Sicer se je pa tako imenoval časopis študentov filozofije, kjer je je sodeloval. Sploh ga je obdobje študija filozofije zaznamovalo. Razvil je idejo o glasbenikih, ki sodelujejo v improvizaciji na odr

  • 012. Boštjan Perovšek

    13/06/2018 Duración: 28min

    Free Forms Preddvor 2018 je mednarodni festival, ki bo ta konec tedna sejal in vkopaval mlade korenine novega poskusa srečevanje glasbenikov, ki ne zmorejo bili del zabetoniranega sistema. Je poskus nove mreže, ki se ji pridružuje tudi del slovenskih glasbenikov. Koncerti free forms niso finančno tveganje, ker denarja skoraj ni. So pa glasbeno in človeško tveganje. Tudi lociranje tišine, narave, pokrajine, prostora, vode; vse kar morda lahko da tudi Preddvor. Tudi do najbolj očitnih stvari ljudje ne pridemo zlahka. O cilju bomo odločali mi, ki se bomo podali pod Storžič poslušat kopico glasbenikov iz različnih koncev Evrope. Festival free forms sicer že pripravljajo v nekaterih mestih stare celine, zasluga Boštjana Perovška pa je, da je sedaj na zemljevidu tudi Preddvor. Z njim sem se pogovarjal Franci Kapler. Pokrovitelj podcasta Pogovarja se Franci Kapler je Založba Klopotec. Ergo – naročite se.

  • 011. Franc Novinc

    28/05/2018 Duración: 01h17min

    Franc Novinc je akademski slikar, ki je učil risanje na Akademiji. To pomeni, da je imel velik vpliv na študente Akademije, ki so se tudi z njim učili osnove obrti slikarstva in kiparstva. Med slikarsko srenjo velja za izvrstnega, če ne najboljšega kolorista pri nas. Sploh je vtis, da ga še posebej cenijo ravno slikarski kolegi. Skozi različna slikarska obdobja je imel poudarke, izlete v različne trenutne trende. Vendar gledano nazaj ; pop art, risba, akt in kar je še bilo različnih novosti, vse to ni pravi Novinc. Ko človek vidi množico najnovejših slik, ali v Kranja, kjer trenutno razstavlja v dveh galerijah, ali pa v njegovem ateljeju, ve, da je prav zadnje obdobje slikarjevega ustvarjanja najbolj plodno, naravnost barvno eksplozivno. Franc Novinc je predvsem krajinar, pokrajina je pa Sorško polje in Škofjeloško pogorje. To je njegova domačija, to so njegovi ljudje in njihova, njegova kultura. Od tod žabarji, kmetje, , grape, močvirja, ajda, žareči štori, predvsem pa travniki in polja. Njegove slike

  • 010. Jure Tori

    03/03/2018 Duración: 44min

    Jure Tori igra harmoniko, klaviature in tudi na veselje, melanholijo in zaverovanost igra. Plošče izdaja že kar nekaj let kot svoje, samostojne projekte. Se pravi, da igra kar hoče, drugi ob njem pa tudi. Je topel in miren človek, pa hkrati ne spregleda bestialnosti družbe v kateri živimo. Ampak lepota, navdušenje nad dobro hrano ter glasba, vse to ga odpelje na oni kraj. In če utegnemo, ga prav tam lahko poslušamo. V katalogih so vse plošče razumljene kot nekakšne posebne izdaje, še najraje imam tiste iz Založbe Klopotec. Sicer pa Tori tango – Za en dotik, Čas je ( z Bogdano Herman),Tisti – zares samo on, Wine Cafe – tudi Ewald Oberleitner z dvojnim basom je tu, pa kitarist Eduardo Contizanetti in še kar nekaj drugih plošč. Z malo truda je do njih še možno priti, koncerti so pa sploh doživetje. Morda bi si upal priporočiti tudi pogovor z njim, nekako seže vate. V tokratnem podcastu POGOVARJA SE FRANCI KAPLER je torej gost Jure Tori. In če se vam bo zahotelo, lahko tudi kliknete na naročnino, dobro dene.

  • 009. Béla Szomi

    13/03/2017 Duración: 01h02min

    Béla Szomi je glasbenik, pedagog, prevajalec, pesnik, ukvarja pa se tudi z astronomijo in šahom. Je vodja skupine Kontrabant, ki premore izredno bero plošč in nastopov. Kontrabant so za mnoge zaznamovali t.i. etno glasbo v Sloveniji. Prvi mož zasedbe je Béla Szomi, ki igra harmoniko in poje skozi barvo besed poezije, magičnega. Njegova nenarejenost in ranljivost ga delata mojstra. Mislim, da ravno izrednost njegovega glasu dela Kontrabant za alternativno glasbeno skupino. Posledično jih tudi v medijih ni. Po drugi strani pa ravno tale podcast dokazuje kako izreden sogovornik je Béla Szomi. Priporočam vse plošče Kontrabanta, tudi najnovejšo Najboukše prešvercano. Poplava besed s katerimi se obdaja dokazuje kako dobro se zaveda kaj v resnici daje in kje išče odmeve. Šola, poezija, glasba, vesolje; kar dovolj za eno življenje. Podcast Pogovarja se Franci Kapler podpira založba Klopotec.

  • 008. Andrej Medved

    14/09/2016 Duración: 01h02s

    Andrej Medved je pesnik in velik poznavalec slikarstva. V svoji zlati dobi je pripravil celo serijo razstav izvrstnih slikarjev iz različnih koncev sveta, v Slovenijo je pripeljal tudi Georga Baselitza. Sicer pa zelo priporočam pesniški zbirki Kočijaž smrti in Deviški vrelec. Briljanten je tudi njegov esej o Gabrielu Stupici, ki ga je objavil v katalogu Pilonove galerije. Je nekoliko nagajiv, povsem sproščen karakter z briljantno inteligenco, ki je naravnost absurdno samosvoja. Če bi ta človek imel proste roke, bi Slovenija živela življenje bogatih likovnih razstav, ki bi jih bili veseli vsaj turisti. Predlagam, da kupite kakšno od njegovih pesniških zbirk in jo berete, rišete, barvate, pa še podarite jo lahko. Sam sem tako Kočijaža smrti podaril Valentinu Omanu. Sploh predlagam Andreja Medveda. Pokrovitelj podcasta Pogovarja se Franci Kapler je Založba Klopotec.

  • 007. Valentin Oman

    02/08/2016 Duración: 01h15min

    Valentin Oman je umetnik, predvsem slikar. Doma je v Bekštanju blizu Baškega jezera na Koroškem. Tam preživi velik del poletja, hišo in atelje si je namreč postavil le malo naprej od rojstne hiše. Valentin Oman ima več kot osemdeset let, veliko priznanj in izreden umetniški ugled. Predvsem je pa dober človek, deluje kot nekakšen guru, duhovni učitelj. Ko smo ga obiskali , je bil napravljen v bele hlače in belo srajco, bos in očitno sredi dela. V ateljeju pa nas je pozdravila tudi velika črno bela grafika. Retrospektivno razstavo je že imel v Celovcu, pa na Dunaja , trenutno je še na ogled v Kostanjevici na Krki. Sicer pa je zadnje čase izredno iskan in željen, tako so nove razstave že napovedane. Če poenostavim, Valentin Oman je vrhunski slikar. Slikarska dela predstavlja pod različnimi imeni, najmočnejši se zdi v Križevem potu ter seriji slik Ecce homo. Je ribič, ribari na Soči, popotnik, velikokrat gre tudi v Italijo. V Benetkah si kupuje barve, uporablja švicarsko lepilo in sploh ima razvit praktičen

  • 006. Kaja Draksler

    03/07/2016 Duración: 40min

    Kaja Draksler ima kakšnih 30 let, vsaj zadnjih deset let pa živi v tujini kot jazz glasbenica. To pomeni da živi od glasbe, glasba je njen način preživljanja in preživetja. Med ploščami, ki jih je posnela, je najbolj odmeven njen solo projekt The lives of many others za založbo Clean Feed. Ob njej je dobila izredno pozitivne ocene v kar nekaj ključnih medijih po svetu, še posebej zapis v New York Timesu je bil pomemben. Pogovor za podcast Pogovarja se Franci Kapler sva naredila še pred njenim prvim letošnjim nastopom na Jazz festivalu Ljubljana, zvečer je namreč v klubu igrala v ad hoc triu Hamid Drake, Kaja Draksler, Ned Rothenberg trio. Bila je utrujena, vendar hkrati sproščena, povsem preprosta. V pogovoru ni bilo nobenega nastopaštva, kot tudi zvečer na koncertu ne. Skratka, ima mero in stil. Njen talent je velika dragocenost, ki bo še prinesla dobre plošče, koncerte. Se mi je zdelo, da tudi sama polaga še velike upe v prihodnje projekte. Tudi o njih prav v podcastu Pogovarja se Franci Kapler.

  • 005. Metka Krašovec

    22/06/2016 Duración: 44min

    V tej deželi je veliko mrtvih pesnikov in malo Don Kihotov. Prve se pozablja tako rekoč sproti, druge pa spravlja v v norost. Vendarle se najdejo ustvarjalni ljudje, ki so se izognili Blatnemu dolu, ki žarijo skozi svojo umetnost in čudenje svetu naokoli. Med njimi je slikarka Metka Krašovec, njen mož je bil Tomaž Šalamun, njen poklic pa na Akademiji za likovno umetnost. Mislim, da je sploh najbolj priljubljena slikarka pri nas. To je pokazala tudi velika retrospektiva njenih del leta 2012 v Moderni galeriji, ki je privabila neobičajno veliko obiskovalcev. Metka Krašovec je dobila kar nekaj nagrad, med njimi tudi nagrado Prešernovega sklada.Tako je pred kratkim svoja nova dela razstavljala tudi v Kranju, v Galeriji Prešernovih nagrajencev. Česa lepšega, v mistično zagledanega in večnega Kranj še ni videl. Zatorej je bila Metka Krašovec gostja v podcastu Pogovarja se Franci Kapler. Pokrovitelj pa je tudi tokrat Založba Klopotec.

  • 004. Iztok Osojnik

    18/05/2016 Duración: 55min

    Iztok Osojnik je avtor nekaj deset knjig, večinoma gre za zbirke poezije. Kot poet je bil že večkrat nagrajen, njegovi intelektualni nastopi v slovenski javnosti pa so praviloma zelo odmevni. Je človek, ki je delal diplomo pri Dušanu Pirjevcu, njegov doktorat pa je prispevek h kulturnemu boju na Slovenskem. Ja, tudi Iztok Osojnik polarizira. Hkrati pa je intelektualec, ki dokazuje, da bedaki ne morejo nikoli postati veliki pesniki. Prav zato so odlični pesniki prejšnjih generacij, kot je on, danes toliko bolj pomembni. Se mi pa zdi, da je Iztok Osojnik pesnik, ki ga bodo prihodnje generacije vzele še veliko bolj zase. Iztok Osojnik ima še eno krasno lastnost, nikoli ni bil del sistema. Včasih je bila takšna drža še bolj usodna kot dandanes. In kot je bil takrat časten človek, je tudi danes. Tudi zato je bil povabljen v podcast Pogovarja se Franci Kapler. Pokrovitelj podcasta pa je Založba Klopotec.

  • 003. Zlatko Kaučič

    26/04/2016 Duración: 01h03min

    Zlatko Kaučič je eden od slovenskih glasbenikov, ki so dobili Prešernovo nagrado. Natančneje, dobil je nagrado Prešernovega sklada. To je pomembno. V svojem življenju je za bobni preigral ogromno glasbe z različnimi glasbeniki in tudi v različnih stilih. Verjetno bi rekel, da je bilo tudi to pomembno. Toda, razlog za gostovanje v podcastu POGOVARJA SE FRANCI KAPLER, je njegova sposobnost ustvariti umetniške projekte, ki presegajo zgolj igranje, pa čeprav jazz glasbe. Tako je ustvaril ZLATI ČOLN in tudi TOLMINSKI PUNT ter kar zajetno število zgoščenk za različne založbe, nazadnje za založbo Klopotec kjer je pravkar izdal album Second round , na katerem z njim igra skladatelj in multi inštrumentalist Milko Lazar. Zlatko Kaučič hodi na pijačo v Kings bar v Gorici, natančneje, v njen novi del. No in v tem lokalu sva se dobila in se pogovorila. Nekaj malega je tudi hrupno v tem baru, da so imele besede nekakšno podlago v zvoku. Pokrovitelj tokratne izvedbe podcasta POGOVARJA SE FRANCI KAPLER je Založba Klop

  • 002. Glasba je moja neodvisnost

    22/03/2016 Duración: 01h06min

    Roman Pavlin je človek, pri katerem lahko kupite izborne LPje. Dušan Hedl je eden ključnih mož neodvisnega založništva, tudi eden prvih. Janez Dovč je glasbenik, pa tudi umetniški vodja Celinke. Luka Prinčič ima založbo Kamizdat in izdaja plošče, ki so umetniški izdelki, zaznamovani z našo minljivostjo. Toda, ali je glasba minljiva ? Ne, tega pa mojih gostov nisem vprašal. Sicer pa sem z njimi govoril v Kinu Šiška, kjer je bil prejšnji teden sejem neodvisnih glasbenih založb, 7. Tresk. Bilo je hrupno in preobilno, sogovorniki pa v darilo vsem nam. Podcast se imenuje POGOVARJA SE FRANCI KAPLER, tokrat pa ga je omogočila založba Klopotec.

  • 001. Zala Vidali

    01/03/2016 Duración: 42min

    O tem kako majhno srednjeevropsko mestece kot je Kranj, počasi oživlja. Ena od avtoric tega presenetljivega dogajanja je Zala Vidali, ki dela v Hiši Layer. Se spomnite filma sexting, kjer ljubica želi ženi v 10 minutnem monologu povedati kaj vse čuti in misli o njenem možu in sploh razmerju. No, pogovor je na vrtu neke restavracije in prav tak vrt imajo v Hiši Layer. Zato na tem vrtu začenjam svoj podcast, ki ga imenujem POGOVARJA SE ,FRANCI KAPLER. Gostja pa je Zala Vidali. Snemal je Aljaž Pengov Bitenc, podcast pa sta omogočila Radio Kaos in Založba Klopotec.