Strici Iz Tujine

Informações:

Sinopsis

Went to Munich, Germany, at 19 to study abroad ... it was the best decision I have ever made! Now I want to help you make your best decision ever!

Episodios

 • E28 | Ziga Avsec | Deep Mind Google

  19/03/2023 Duración: 55min

  Ziga je doktoriral iz Machine Learninga na TUMu v Münchnu. Po PhDju se je zaposlil v Deep Mindu v Googlu.

 • E28 | O programu VTIS Mentorstvo z Mentorji in Mentoriranci

  18/03/2021 Duración: 36min

  Strici x Društvo VTIS O programu VTIS Mentorstvo iz prve roke VTIS Mentorstvo je brezplačen program, namenjen članom Društva VTIS (ali tistim, ki bodo to še postali), ki iščejo smernice na poti do svojih ciljev in jim mentor/ica pri tem lahko pomaga. Prvi krog smo zaključili v mesecu februarju z 27 mentorskimi pari in prav toliko uspešnimi zgodbami. Naslednji rok za prijavo je konec meseca marca in sicer 31.3.2021. Program bo potekal 5 mesecev, od maja do septembra 2021. VTIS res ponuja raznolike mentorje, trenutno jih ima na voljo več kot 60 in več kot 80 mest za mentorirance. Nabor si lahko ogledate na naši spletni strani (https://www.drustvovtis.si/si/aktivnosti/mentorstvo). Govoril se s pobundico programo, dr. Aleksandro Pekošak, mentoriranci: - Urbanom Golobom (dijak Gimnazije Bežigrad), - Benjaminom Šafaričem (entrepreneur, ki vodi slaščičarno v Beogradu ter se ukvarja z Blockchainom), - Matejem Škerlepom (B.Sc. Finančna Matematika na FMF v Ljubljani, ki se odpravlja v tujino na M.Sc.), - Taro Zve

 • E27 | Jan Medvešek | Emotech | VTIS Inovator

  28/12/2020 Duración: 23min

  Od osebnega robota Ollya do umetne inteligence v izobraževanju Avtorja: Bojana Selinšek in Alek Pikl Naš prvi gost rubrike inovator je Jan Medvešek, soustanovitelj Londonskega start upa Emotech, kjer se ukvarjajo z umetno inteligenco. Emotech je večkrat nagrajeno podjetje, ki ga je med drugim TechCrunch leta 2015 izbral med 14 najboljših startupov v Evropi. Jan je pridobil magisterij na področju strojnega vida. Leta 2012 se je pridružil raziskovalni skupini za brezžična omrežja na University College London. Tam je razvil modele strojnega učenja in sisteme za izboljšanje lokalizacije v notranjih prostorih. Leta 2015 se je pridružil Emotechu in najprej pomagal razviti robota, znanega po imenu Olly, za katerega so prejeli 4 CES Innovation nagrade. Od leta 2018 se Emotech predvsem osredotoča na raziskave multimodalnih sistemov umetne inteligence ter sistemov, specializiranih na področji zvoka in govora. S tem lahko podpirajo različna industrijska področja, trenutno v osrčju njihovega osredotočanja pa je izobra

 • E26 | Julija Praprotnik - Atletinja s polno štipendijo za MSc v San Franciscu

  18/12/2020 Duración: 29min

  Danes sem se pogovarjal z Julijo Praprotnik. Opisala je svojo študijsko in športno pot v tujini, ki se je začela z Erasmus izmenjavo na Nizozemskem, potem pa jo je vodila na magisterij na University of San Francisco v Kaliforniji, kjer je dobila polno športno štipendijo. Vseskozi je bila namreč uspešna atletinja na 400m ovire. Predvsem me je zanimalo, kakšno je življenje športnika in študenta hkrati, kateri so bili glavni izzivi na tej poti in prednosti, ki jih prinese tujina. Za konec mi je Julija razkrila, kako je pandemija vplivala na spremembo njenih načrtov in kako se je soočila z spremembo življenjske poti in ciljev. Vabljeni k poslušanju!

 • E25 | Nina in dr. Jure Leskovec | Kroženje znanja | VTIS

  26/10/2020 Duración: 29min

  Pogovarjal sem se z Nino in dr. Juretom Leskovec. Nina je magistra kvantitativnih financ, sedaj zaposlena na podjetju ComCom, kjer se ukvarja s podatkovno analitiko ter direktorica ASEF Slovenije. Jure je profesor na univerzi Stanford v San Franciscu, glavni znanstvenik na podjetju Pinterest ter raziskovalec na inštitutu Chan Zuckerberg Biohub. Jure je leta 2014 soustanovil fundacijo ASEF. ASEF je ameriško-slovenska izobraževalna fundacija, ki spodbuja kroženje znanja in povezuje slovenske izobražence in profesorje po celem svetu, zakar so leta 2018 prejeli priznanje VTIS leta. V fundaciji je zbranih preko 50 svetovno priznanih slovenskih profesorjev, ki delujejo na najboljših univerzah po svetu. Preko fundacije sodelujejo s Slovenijo ter mlad in v Sloveniji omogočajo rast in razvoj. V teh letih je ASEF s štipendijami in programi pomagal preko 130 mladim.

 • Katarina Brlec | UCL London | PhD Computational Chemistry

  18/09/2020 Duración: 34min

  Katarina Brlec je doktorska študentka na področju Computational Chemistry na UCLu v Londonu. Pred tem je na isti univerzi opravila dodiplomski študij kemije. V tej epizodi sva se pogovarjala o celotni poti iz Slovenije do masterja in začetka doktorata. Zakaj se odločila za doktorat in ne za kariero pri Deloittu, kjer je imela ponujeno službo? Zakaj prav computational kemija? Kaj pravzaprav počne kot doktorska študentka? Prijetno poslušanje!

 • Jernej Finžgar | LMU Munich | MSc Physics

  26/08/2020 Duración: 27min

  Jernej študira fiziko na MSc programu na LMU v Münchnu. Dodiplomski študij je opravil na FMF v Ljubljani, prav tako iz fizike. V podcastu sva primerjala FMF z LMUjem, govorila o Jernejevih načrtih za PhD in na splošno malo podebatirala o njegovem masterju. Prijetno poslušanje!

 • Domen Bohte | Jazz | Groningen | NYC

  26/08/2020 Duración: 33min

  Born and raised in Novo mesto, Slovenia, he began his musical path at the age of 7, playing saxophone at the Marjana Kozine Music School. After 8 years of school, he decided to start playing bass, after visiting a Marcus Miller concert and feeling inspired by his virtuosity. For 4 years, he was playing both instruments, saxophone in the Big band Krško (playing in Montreux Jazz Festival) and doing various pop, rock, funk and R&B projects with bass. After finishing the Gymnasium, he decided to transfer his focus on bass only. He took lessons with a Slovenian bass player Robert Jukič for one year, applied at the Prins Claus Conservatorium in Groningen and is currently finishing his second year of bachelor studies there. He was exposed to every kind of music throughout his years and recorded with many different projects in Slovenia and the Netherlands. His main focus involves duo playing with the use of effects and playing contemporary genres of jazz with influences from hip hop, soul, afro-beat, drum’n’bass,

 • Metod Jazbec | ETH Zürich | Data Science

  26/08/2020 Duración: 34min

  Metod študira MSc Data Science na ETH v Zürichu. Pred tem je z odliko naredil BSc iz finančne matematike na Univerzi v Ljubljani. Zanima ga machine learning in finance. V prostem času rad igra košarko. Prijetno poslušanje!

 • Nik Gal Golob | Deloitte Canada | Od študija do joba v consultingu

  26/08/2020 Duración: 34min

  Career: Consulting @ Deloitte Canada Povratna epizoda z Nikom, konzulantom oz svetovalcem pri podjetju Deloitte v Kanadi. Z Nikom sem se že pogovarjal v 6ti epizodi - takrat sva predebatirala njegovo pot iz gimanzije do študija v Calgaryju, tokrat pa od študija do prve službe v svetovanju. Pri Niku je velikansko vlogo igralo njegovo sodelovanje na t.i. Case Competitionih, kjer je pridobil ogromno kontaktov, ki so mu pomagali pri iskanju službe. Kot konzultant pa pomaga tudi pri rectruitingu! Kaj točno Nik počne v službi? Kako jo je pridobil in kaj je bilo pri temu najbolj pomembno? Kaj on išče v CVjih mladih, ki se prijavljajo za službo pri Deloittu? Vse to in še več v današnji epizodi podcasta! Prijetno poslušanje!

 • Dr. Jernej Ule | Krozenje znanja | VTIS

  24/06/2020 Duración: 26min

  Pogovarjal sem se z doktorjem Jernejem Uletom, profesorjem molekularne nevroznanost na University College v Londonu. Njegov laboratorij se imenuje RNA networks lab in se ukvarja s posebno, za življenje nepogrešno molekulo: RNA (ribonukleinska kislina). Pri tem sodeluje z drugimi Slovenci po svetu in domovini ter za njegov prispevek k spodbujanju kroženja znanja je prejel priznanje VTIS leta 2019. Kot vodja raziskovalnega laboratorija na Univerzi Cambridge in nato na University College London so pri njem gostovali ali študirali številni mladi slovenski znanstveniki. Letos je ob podpori evropskega raziskovalnega sklada odprl podružnico svojega RNA networks lab-a na Kemijskem Inštitutu v Ljubljani. Danes sem se z Jernejem pogovarjal o kroženju znanja. 01:06: Povezava s kemijskim inštitutom v Ljubljani 08:04: Začetek in motivacija za povezovanje s Slovenci po svetu In domovini 13:10: Pomen Kroženja znanja 15:00: Prepreke in težave pri povezovanju 20:05: Želje za izboljšanje 22:27: Nasvet za tiste, ki želijo zač

 • C1: Andrej Črepinšek, CTO za srednjo in vzhodno Evropo pri IBM

  21/10/2019 Duración: 29min

  Careers je nov koncept Stricev iz tujine, ki bo predstavljal karierne poti ljudi z različnih področjih. Ukvarjali se bomo z vprašanji kot so: kako izgleda določena karierna pot, karierni nasveti, izbira študija s strani izkušenejših. Prva epizoda feature-a g. Andreja Črepinška, tehničnega direktorja za regijo srednje in vzhodne Evrope pri podjetju IBMu. Andrej je svojo pot začel kot študent elektrotehnike na univerzi v Ljubljani, kjer se je kot mladi raziskovalec ukvarjal z razvojem in dizajnom mikroelektronike. Sedaj je pri IBMu zadolžen za razvoj regije. Pravi, da se tehnologija zelo hitro spreminja, in da je za uspeh pomembna sposobnost analitičnega razmišljanja in reševanja problemov in ne znanje posamezne tehnologije. Prijetno poslušanje!

 • E16 | From USA over NYC to GB | CS & Arts & I.D.E. | Lea Marolt Sonnenschein

  06/03/2019 Duración: 32min

  Nov internacionalen podcast! E4 z Nacetom Zavrlom se je začela v Londonu in končala v Bostonu (https://soundcloud.com/striciiztujine/e4-usa-vs-gb-z-nacetom-zavrlom), tokrat pa sva z Leo štartala v Grinnellu (Kje je že to?), imela kratek postanek v NYCju pri startapu Rent The Runnway ter končala s sončnim zahodom v Londonu! Noro zanimiva zgodba, predvsem pa nenavadna. Lea je na pravi stopnji študirala računalništvo in umetnost, potem je nekaj let delala v NYCju, zdaj pa študira Innovation Design Engineering (I.D.E) v Londonu, kar je joint MSc program Imperial Collega in Royal College of Arts. Pa naj še kdo reče, da umetnost in računalništvo ne gresta skupaj! Timeline: 00:01: Start in intro 00:58: Predstavitev: Kako je našla program računalništva in umetnosti na Grinnellu 02:03: Sistem študija v ZDA - major/minor 03:10: O Education USA 05:52: Zakaj želi imeti Grinnell čim več mednarodnih študentov? 07:47: O štipendiranju in šolnini 08:37: Kaj je računalništvo in umetnost? 11:15: O začetku kariere takoj

 • E15 | Psychology in Holland | Groningen & Leiden | Sarah Kuhar & Maruša Mohar

  15/02/2019 Duración: 38min

  15ta epizoda se dogaja na Nizozemskem, poglabljali pa smo se v študij človeškega obnašanja in delovanja najbolj pomembnega organa - možganov. Danes imamo torej na meniju psihologijo, servirano po Nizozemsko. Z mano sta se pogovarjali kar 2 punci, Sarah in Maruša. Prva študira na univerzi v Groningenu, druga pa v Leidnu. Kakšne so razlike v obeh študijih? Katero mesto je bolj pisano na kožo tebi? Mesečni stroški na Nizozemskem? Kako je dejansko spakerati kufre in iti na študirati v tujino? Študij v tujine iz (danes dveh) prve roke! Timeline: 00:18: Intro 00:44: Predstavitev obeh 03:19: Kako si financirata študij? 04:26: Kakšni so mesečni stroški? 07:39: Obstajajo štipendije? 10:42: Stroški hrane in o kofetkanju, koliko stane burger 12:33: Predstavitev obeh programov 15:03: Kakšne so opcije za izmenjave? 16:21: Kako izgledajo predavanja in vaje? Obvezno? 17:50: Kakšna je mentaliteta ljudi? Ambiciozni / na chill? 19:00: O Nemcih 19:42: O Honors Collegu 20:18: Obvezno sodelovanje v raziskavah za študente

 • E14: BSc Electrical Engineering | TUM | Munich | Alek Pikl

  30/01/2019 Duración: 30min

  14sta epizoda podcasta je zunaj! Tokrat malo drugače: gost sem jaz, spraševala pa me je sestra Kristina. :D Po maturi sem odšel v München. Brez zagotovljene štupendije, le s prihranki v žepu. Ampak se je izšlo! Študiram na TUMu v Münchnu, kar je po moje ena najboljših destinacij za študij tehniških strok v Evropi. V podcastu: - Zakaj je TUM tako zanimiv za vse, ki ste v tehniških vodah? - Kako drago mesto je München in kako si ga financirati? - Nemščina in kako sem se soočil s študijem v tujem jeziku? - Kako dobiti prakso pri BMWju? - Ali je študentsko delo od študiju mogoče in koliko lahko zaslužiš? - O strukturi programa, profesorjih in izmenjavah. - Prehod na MSc na TUMu. Kakšne možnosti imam? - Težavnost v primerjavi z Ljubljano. - Entrepreneurship program CDTM. Timeline 00:52: Budget za življenje v Münchnu 01:24: Kje si našel to sobico? 02:05: Kdaj se lahko prijaviš za dom? 02:22: Žrebanje za sobo v študentskem domu 02:35: Kako si financiraš študij? 04:03: Prvi job 05:32: Koliko lahko delaš

 • E13.2: Physics | Imperial College London | Iza Veliscek | Pt. 2

  20/01/2019 Duración: 28min

  Podcast, posnet poleti 2018, še na čistem začetku Stricev in tetk iz tujine, je objavljen. V 2 delih, ker je precej dolg, a se mi je vse zdelo tako zanimivo, da nisem ven izrezal nič. Iza študira fiziko na Imperial-u v Londonu, fokusira se kot sama pravi na fiziko osnovnih delcev in je v tem duhu tudi opravljala prakso na Inštitutu v CERNu v Švici. In to ni kar tako. V 2. delu: 01:03: Kako Zgleda Tvoj Program? 03:40: Kok Časa Preživiš Na Faksu In Koliko Časa Delaš Sama? 05:06: O Projektu Programiranja Mikroprocesorja 05:51: Ti Projekt Dopušča Veliko Prostih Projektov? 06:47: Kaj Je Fokus Programa? 07:54: Kaj Je Prednost Tvojega Programa? 09:57: V Katero Smer Si Se Ti Odločila Iti In O Praksi V Cernu 10:40: Bi Ostala V Akademiji Ali Šla V Industrijo? 11:15: Vrnitev V Slovenijo? 11:34: Pogled Na Slovenijo Iz Tujine 14:52: Zanimiva Slovenska Podjetja 15:40: O Izkušnji Prakse Na Pospeševalniku V Cernu 18:27: Kakšno Je Vzdušje V Zernu? Kakšni So Ljudje? 19:36: Hrana je Najhujša Stvar v Londonu 21:12: Kako Pog

 • E13.1: Physics | Imperial College London | Iza Veliscek | Pt1

  08/01/2019 Duración: 39min

  Podcast, posnet poleti 2018, še na čistem začetku Stricev in tetk iz tujine, je objavljen. V 2 delih, ker je precej dolg, a se mi je vse zdelo tako zanimivo, da nisem ven izrezal nič. Iza študira fiziko na Imperial-u v Londonu, fokusira se kot sama pravi na fiziko osnovnih delcev in je v tem duhu tudi opravljala prakso na Inštitutu v CERNu v Švici. In to ni kar tako. V prvem delu se pogovarjava o njeni izbiri študija, kjer je po njenih besedah izbrala fiziko, ker jo je znala še najmanj (izmed drugih izbir), saj je študij prav za to, da se poglobiš v tebi še neznana področja. Pogumno. - Tudi o motivacijskem pismu in njeni izkušnji s prijavo. Razloži, kako se je sama lotila prijavnega postopka in kaj je najbolj pomembno. - O prihodu v London in zakaj nekega kulturnega šoka ni imela. - Ter o samem študijskem programu in za koga je ta primeren. - Stroški življenja v Londonu in primerjanje cen. Lajkite nas na FBju ter IGju, če so vam epizode všeč! Delite z nekom, ki mu bo to prišlo prav!

 • E12.2: Urbanizem | KTH | Medvedi in Losi | Oskar Cafuta | Pt2

  20/12/2018 Duración: 22min

  In še 2. del pogovora z Oskarjem o njegovem študiju na KTH Royal Institute of Technology v Stockholmu na Švedskem. - Ali je srečal medvede?! - Študentski projekti in interes občin za njihovo (študentsko delo). - Spoštovanje in priljubljenost poklica na Švedskem. - Možnosti po končanem študiju. - Izpiti in način dela med semestrom. - Kje je naredil največji napredek: radovednost! - Cenjenost poklica urbanista in primerjava z arhitekturo/gradbeno. Komentar na sodelovanje in trenja v Sloveniji. Super zaključek, super pogovora! Priporočam :D

 • E12.1: Urbanizem| KTH | Medvedi in Losi | Oskar Cafuta | Pt1

  11/12/2018 Duración: 23min

  Z Oskarjem predstavljava master program: Sustainable urban planning and design, na univerzi KTH Royal Institute of Technology. 1st part! Kaksno mesto je Stockholm? So Švedi res tako hladni? Medvedi in Losi sredi mesta?! O čem se gre program? Kako je Oskar pristal tam? To je prvi del! Drug teden sledi nova doza informative. Stay tuned. Yours truly, Alek Pikl

 • E11: Business and Management | Glasgow | Katja Basaj

  27/11/2018 Duración: 31min

  E11 s Katjo Basaj, ki študira Business in Management na University of Glasgow na Škotskem. Program je zelo fleksibilen, Katja pravi: "Glasgow ima tak flexible degree structure in trenutno v bistvu študiram biznis in digital media na lvl 2, plus politiko na level 1. V 3. letniku se osredotočiš samo na tvoj glavni predmet (v mojem primeru biznis), lahko pa zmeraj spremeniš major." V podcastu sva se dotaknila tako programa, kot tudi življenja v Glasgowu in na splošno v tujini. Prav tako je Katja projektni vodja TEDx dogodkov na njeni univerzi, o čemer sva se tudi pogovarjala. Katja je zelo sproščena in energetična, rada ima izive, in je težko pri miru. Presodite sami :)

página 1 de 2