Nord & Francke

Informações:

Sinopsis

Om läppstift, böcker, feminism, mat, livet och döden, flärd och trams och annat angeläget av Kristin Nord och Maria G Francke. Från Sydsvenskan i Malmö.

Episodios

 • Avsnitt 83: Det var kul så länge det varade

  Avsnitt 83: Det var kul så länge det varade

  08/01/2020 Duración: 49min

  Det navelskådande sista avsnittet, i vilket vi högst rapsodiskt rekapitulerar vår tid tillsammans bakom mikrofonerna och tangentborden.

 • Avsnitt 82: Vår bästa tid är nu

  Avsnitt 82: Vår bästa tid är nu

  11/12/2019 Duración: 54min

  Vi gör ett svep över Nobelfesten 2019 (Victorias klänning!), samtidigt som Francke tar oss med till samma fest 2007, då hon var på plats i Stadshuset i långklänning. Och så lackar det mot jul, kära lyssnare. Vi bjussar därför på våra bästa boktips, böcker att lägga under granen eller att sluka under julledigheten. Dessutom har vi närstuderat SVT-serien ”Vår tid är nu” för att förstå varför tredje säsongen känns så svajig jämfört med de första två. Och så satte Nord nästan fyr på huset.

 • Avsnitt 81: 2 x att ta itu med en smutsig byk

  Avsnitt 81: 2 x att ta itu med en smutsig byk

  27/11/2019 Duración: 52min

  Avsnitt 81: 2 x att ta itu med en smutsig byk by Sydsvenskans Kristin Nord och Maria G Francke.

 • Avsnitt 80: Plötsligt låg handen på hans skrev

  Avsnitt 80: Plötsligt låg handen på hans skrev

  13/11/2019 Duración: 46min

  Vi letar efter pinsamheter, i våra egna liv såväl som i kulturen. Känner sekundärskam när vi tittar på SVT-serierna ”Kurs i självutplåning” och ”Filip och Mona”, när vi läser Maria Maunsbachs ”Hit men inte längre” och ser Persbrandts och Endres magnifika skådespel i ”Dödsdansen”.

 • Avsnitt 79: Någon ordning får det väl ändå vara

  Avsnitt 79: Någon ordning får det väl ändå vara

  30/10/2019 Duración: 50min

  Det är tjugo år sedan den feministiska antologin ”Fittstim” gavs ut och vi ser tillbaka på en annan tid, och på vilka vi var då. Linda Skugge var en av initiativtagarna till ”Fittstim” och sedan dess har hon gett ut en lång rad böcker. Vi har läst den senaste, ”Ordentliga människor”. En slags självhjälpsbok – eller? Sedan har Nord dykt in i ännu en säsong av ”Bachelor” och vi undrar: är dokusåpan på väg att bli lite mindre könsnormativ?

 • Avsnitt 78: Kulturtantsaktivism och sidenkatedraler

  Avsnitt 78: Kulturtantsaktivism och sidenkatedraler

  16/10/2019 Duración: 44min

  Allt vi inte minns från vår barndom. Om minnets psykologi. Och så minns vi förstås Sara Danius. Francke ägnar sig åt bästa sortens kulturtantsaktivism.

 • Avsnitt 77: Latexhandskar och glidmedel

  Avsnitt 77: Latexhandskar och glidmedel

  02/10/2019 Duración: 41min

  Brittiska Kate Davies har skrivit en roman med självbiografiska inslag om en kvinna som kommer ut som lesbisk vid 26 års ålder. Hon ville skriva om ”allt fantastiskt som kvinnor kan göra med varandra”. Vi har läst och visst lär vi oss ett och annat av de många och explicita sexscenerna men berörs egentligen mer av bokens mörka stråk. Ett mörker finns det också i berättelsen om tv-personligheten Lennart Hyland. I dagarna är det hundra år sedan han föddes och det uppmärksammas med en dokumentärfilm som finns på SVT Play. Vi vill veta mer om hustru Tuss – och fascineras av Hylands oförmåga att vara nöjd med sitt värv. Foto: Idil Sukan.

 • Avsnitt 76: Bokmässan 2019

  Avsnitt 76: Bokmässan 2019

  27/09/2019 Duración: 55min

  Vi har jagat sanningen på mässgolvet, lyssnat på diskussion om ljudböcker och köat för att få en liten glimt av prinsessan Madeleine. Vi varvar som vanligt det höglitterära med det folkliga, flamset med djupaste allvar.

 • Avsnitt 75: Kvinnorna som får jobbet gjort

  Avsnitt 75: Kvinnorna som får jobbet gjort

  18/09/2019 Duración: 01h58s

  Vi har slukat tv-serien ”Unbelievable”, som skildrar våldtäkt ur andra perspektiv än vad tittare är vana vid – och som har ett tydligt ärende. Våldtäktstemat går igen i Monika Fagerholms senaste roman. Dessutom: Glid ur de tomma samtalen! Ingalill Mosander och andra märkvärdiga kvinnor!

 • Avsnitt 74: Fint fult

  Avsnitt 74: Fint & fult

  04/09/2019 Duración: 56min

  Det är hårt att vara privilegierad kulturtant, konstaterar vi när vi tar ett steg tillbaka och betraktar triptyken Rodebjer, Odd Molly och Gudrun Sjödén. Och sedan kastar vi oss in i ett resonemang på temat fult och fint med David Lagercrantz och Per Gessle som referenspunkter, samt bokaktuella influencern Margaux Dietz och hennes nio nycklar till livet. Mellan varven underhåller Nord med lite högläsning ur Husmodern och Femina från 1947.

 • Avsnitt 73: Vi är tillbaka!

  Avsnitt 73: Vi är tillbaka!

  23/08/2019 Duración: 46min

  Efter en lååång paus, här har ni oss igen. Nord berättar om Monika Fagerholms fenomenala metod för skrivande, och Francke avslöjar vad hon krävde av sin make hela sommaren.

 • Avsnitt 72: Tack för misären, Agnes!

  Avsnitt 72: Tack för misären, Agnes!

  22/03/2019 Duración: 01h35s

  Relationer mellan föräldrar och deras barn står i fokus när vi pratar om ”Gå förlorad”, Agnes Lidbecks nya roman som kommer nästa vecka. Vi nystar tråden in i ”Leaving Neverland”, och vidare in i mamma-dotter-relationerna som förekommer i pjäsen ”Ett självmords anatomi” som går på Intiman i Malmö. Och just det: efter detta avsnitt kommer podden att ta ett längre uppehåll. Nord ska nämligen vara tjänstledig från tidningen i några månader. I höst hoppas vi vara tillbaka igen!

 • Avsnitt 71: I dockfabriken kan ingen höra dig skrika

  Avsnitt 71: I dockfabriken kan ingen höra dig skrika

  07/03/2019 Duración: 56min

  Det är robotar de söker till sin dockfabrik. Inte människor av kött och blod. Reflektion efter att ha sett granskningen av Dolly Style-fabriken. Vi lotsar er genom Babel-avsnittet med Ernst Brunner. Vad var det egentligen som hände när han drog fram ett slitet MEN DYRT ex av Die Leiden des jungen Werthers? Mer: Panelfel, blygdläppsdiskussioner och soundtrack till en tandoperation.

 • Avsnitt 70: Inga dagar är tillräckligt dåliga för svarta kläder

  Avsnitt 70: Inga dagar är tillräckligt dåliga för svarta kläder

  19/02/2019 Duración: 53min

  Avsnitt 70: Inga dagar är tillräckligt dåliga för svarta kläder by Sydsvenskans Kristin Nord och Maria G Francke.

 • Avsnitt 69: Haggan – en gottepåse med manshat

  Avsnitt 69: Haggan – en gottepåse med manshat

  07/02/2019 Duración: 35min

  Vi dissekerar Aase Bergs rykande färska ”Haggan".

 • Avsnitt 68: Camilla Läckbergs ytterligheter

  Avsnitt 68: Camilla Läckbergs ytterligheter

  26/01/2019 Duración: 01h05min

  Avsnitt 68: Camilla Läckbergs ytterligheter by Sydsvenskans Kristin Nord och Maria G Francke.

 • Avsnitt 67: Jag har aldrig känt mig så gammal

  Avsnitt 67: Jag har aldrig känt mig så gammal

  10/01/2019 Duración: 42min

  Nord går på klubb. Förödande för självkänslan. Francke minns sin första idol - Sven Nilsson i Sten & Stanley. Och så pratar vi om Marie Kondo, Elvis och kritikerrollen.

 • Avsnitt 66: Hugh Grant är inte längre tant

  Avsnitt 66: Hugh Grant är inte längre tant

  18/12/2018 Duración: 44min

  Ensamhet och präktighet – två begrepp som vi vänder och vrider på i årets sista poddavsnitt. Det första med anledning av Madelaine Levys uppmärksammade text om moderskapets ensamhet, det andra apropå rökförbudet på uteserveringar och andra platser i friska luften. En lös tand letar sig in, vi kulturtipsar lite och sen: Hugh Grant! Herregud vad bra han är i BBC-serien ”En engelsk skandal”, som nu går på SVT. Till slut fick han en roll som passar hans åldrande ansikte perfekt.

 • Avsnitt 65: ”Dumma dumma pølse”

  Avsnitt 65: ”Dumma dumma pølse”

  05/12/2018 Duración: 48min

  Om det oattraktiva med åkattraktioner. Om att vilja snakke dansk efter att ha skrattat oss igenom Johanna Frids ”Nora eller Brinn Oslo brinn”. Dessutom: Francke fick ett kort men hm... kärnfullt läsarbrev. Julklappstips! Bästa läppstiftet just nu!

 • Avsnitt 64: Vem blir inspirerad av en robot?

  Avsnitt 64: Vem blir inspirerad av en robot?

  21/11/2018 Duración: 42min

  Isabella Löwengrip skaffar sig ett alter ego för att kunna göra karriär i två världsdelar samtidigt. Vi diskuterar om en robot kan få samma makt som en livs levande influencer. Dessutom Alex Schulmans nya roman "Bränn alla mina brev" samt lite julhets.

página 1 de 5