#skogenochframtiden

Informações:

Sinopsis

En podd av Södra skogsägarna om vad som händer med skogen. Här samtalar Marcus Svensson med Mats Blomberg och Göran Örlander om de olika bilderna av skogen, om äganderätt, produktion och miljö. Tagga #skogenochframtiden om du vill ställa en fråga till redaktionen.

Episodios

 • Avsnitt 12 #skogenochframtiden - Lång väntan på artskyddsutredningen

  Avsnitt 12 #skogenochframtiden - Lång väntan på artskyddsutredningen

  21/01/2020 Duración: 29min

  Är det rimligt att miljörörelsen tillåts styra Skogsstyrelsen inifrån? Vad händer med löftet att se över artskyddsförordningen? Varför framställer sig Sverige som sämst på att skydda skog när vi är bäst? Lyssna på årets första #skogenochframtiden med Malin Pettersson, Göran Örlander och Marcus Svensson. #brukaskog #skogspol

 • Avsnitt 11 #skogenochframtiden - Granbarkborren och makten

  Avsnitt 11 #skogenochframtiden - Granbarkborren och makten

  13/06/2019 Duración: 27min

  I en situation med massiva angrepp av skadedjur drar olika intressen åt olika håll. I senaste Södrapodden Skogen och framtiden avslöjas hur granbarkborren blivit en bricka i maktspelet om skogen. Välkommen att lyssna!

 • Avsnitt 10 #skogenochframtiden - Därför har alla fel om skogsdebatten

  Avsnitt 10 #skogenochframtiden - Därför har alla fel om skogsdebatten

  16/04/2019 Duración: 25min

  I det tionde avsnittet av Södras podd Skogen och framtiden tar vi oss an den urspårade debatten om skogsdebatten. Podden görs av Marcus Svensson, Göran Örlander och Malin Petersson.

 • Avsnitt 9 #skogenochframtiden - Vad har vi gjort?

  Avsnitt 9 #skogenochframtiden - Vad har vi gjort?

  20/12/2018 Duración: 41min

  I det nionde avsnittet av Skogen och framtiden tar vi en paus från det konstanta trycket mot ägande- och brukanderätten och fördjupar oss i hur både tillväxt och naturvård i Sydsverige förbättrats under de senaste 25 åren. Hör också Mats Blomberg sammanfatta sina år inom de gröna näringarna och hur han ser på utvecklingen i framtiden – kommer skogspolitikens motto frihet under ansvar att hålla?

 • Avsnitt 8 #skogenochframtiden - Skogen hetare än någonsin

  Avsnitt 8 #skogenochframtiden - Skogen hetare än någonsin

  21/08/2018 Duración: 34min

  Sommaren har varit het och skogsbränderna omfattande. Behöver skogsbruket förändras i takt med klimatförändringarna? Vilken beredskap behöver vi, och vem ska betala? #Skogenochframtiden rätar ut frågetecknen och bemöter även de direkta felaktigheter som sprids av organisationer som Greenpeace. Välkommen att lyssna!

 • Avsnitt 7 #skogenochframtiden - Pengar in och pengar ut

  Avsnitt 7 #skogenochframtiden - Pengar in och pengar ut

  03/07/2018 Duración: 32min

  I #skogenochframtiden pratar vi om skogsnäringens betydelse för samhällsekonomin och Sverige utanför storstadens tullar. Hur många offentliga jobb finansierar skogsnäringen i Kalmar? Hur stora är skatteintäkterna från skogen för kommuner och landsting i Västernorrland och Norrbotten? Vi har svaren och sammanfattar vad som händer i skogspolitiken. Och så förundras vi över att delar av miljörörelsen bromsar möjligheterna att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle. Välkommen att lyssna!

 • Avsnitt 6 #skogenochframtiden - Naturnära skogsbruk

  Avsnitt 6 #skogenochframtiden - Naturnära skogsbruk

  28/03/2018 Duración: 37min

  Vilken skötselmetod återspeglar bäst naturens egen cykel? I Södras podd #skogenochframtiden tar vi upp en aktuell, men också klassisk, konflikt inom skogsbruket: hyggen vs hyggesfritt.

 • Avsnitt 5 #skogenochframtiden - När staten bara tar

  Avsnitt 5 #skogenochframtiden - När staten bara tar

  19/12/2017 Duración: 33min

  Staten tar och staten ger. Så ser kontraktet med medborgarna ut. Men det är långt ifrån självklart att skogsägare ersätts när mark tas i anspråk för olika ändamål. Femte avsnittet av #skogenochframtiden handlar om expropriation, turism och artskydd. Vi reder ut trenderna och berättar hur det gick till när en hel bygd reste sig mot Svenska Kraftnät.

 • Avsnitt 4 #skogenochframtiden – Resan mot fossilfrihet

  Avsnitt 4 #skogenochframtiden – Resan mot fossilfrihet

  27/10/2017 Duración: 30min

  Är EU på väg att hindra omställningen till fossilfria transporter? Vi pratar om myter och propaganda som påverkar politiken, om greenwashing och vad Södras hållbarhetsarbete egentligen handlar om. Medverkande är Henrik Brodin, som leder arbetet med ett fossilfritt Södra och Kristina Altner, hållbarhetssamordnare. Programledare är Marcus Svensson.  

 • Avsnitt 3 #skogenochframtiden – Allemansrätten hotad

  Avsnitt 3 #skogenochframtiden – Allemansrätten hotad

  22/09/2017 Duración: 29min

  Naturturism blir allt hetare. Men vem kontrollerar turistföretagen? Hur stor inflytande ska de ges över hur skog och mark sköts? Utan samförstånd med markägarna undermineras allemansrätten. Sverige kan bommas igen. I podden #Skogenochframtiden talar vi om möjligheter med naturturism, men också bristande branschansvar, rättslöshet och oklara regler.

 • Avsnitt 2 #skogenochframtiden – Almedalen

  Avsnitt 2 #skogenochframtiden – Almedalen

  07/07/2017 Duración: 34min

  Skogen och framtidens redaktion sänder från Visby och politikerveckan. För ett år sedan ifrågasatte utredaren av skogsvårdslagen den privata äganderätten, vilket fick till följd att hon entledigades från uppdraget. Utredningen dras fortfarande med trovärdighetsproblem. Utredningssekreteraren är ”klimataktivist” och opinionsbildare. I avsnitt två av #skogenochframtiden resonerar vi om de förslag som utredningen arbetar fram och som kan slå hårt mot svenskt skogsbruk och svensk ekonomi.

 • Avsnitt 1 #skogenochframtiden – obalans mellan skog och vilt

  Avsnitt 1 #skogenochframtiden – obalans mellan skog och vilt

  16/05/2017 Duración: 35min

  Det första avsnittet av podden #skogenochframtiden handlar om obalansen mellan skog och vilt, om ökande betesskador som drabbar markägarna och som hindrar målsättningen att skapa mer variationsrika skogar.

 • Trailer #skogenochframtiden

  Trailer #skogenochframtiden

  09/05/2017 Duración: 42s

  Skogen och framtiden är en podd för dig som är intresserad av just skogen och framtiden. Den görs av Marcus Svensson, näringspolitisk kommunikatör, Mats Blomberg, näringspolitisk samordnare och Göran Örlander, skogsstrateg. Tillsammans utgör de Södras näringspolitiska team.