Sinopsis

Jazz, rhythm & blues och kanske litet annat från 1930- och 40-talet, som det går att dansa till. Presenterat av dj Salta katten. Varje avsnitt med ett speciellt tema som låtarna knyter an till. Swing it!

Episodios

 • #14 Om Halleluljalåtar

  #14 Om Halleluljalåtar

  08/03/2020 Duración: 45min

  Glädje! Pepp! Handklapp! Och religion! Halleluljalåtar är ofta populära på dansgolvet, eftersom de skapar god stämning. Här går vi igenom några av de allra bästa i genren, samtidigt som vi avhandlar saker som den mörka sidans kakor, knäppskallar i kompet och om man får knycka på höften till en låt om Jesus.

 • #13 Live

  #13 Live

  29/04/2018 Duración: 45min

  Levande musik har historiskt sett ofta varit en förutsättning för dans - inte minst för den dynamiska lindy hop:en. I detta avsnitt spelas några av de allra bästa inspelningar som gjorts vid sådana (och andra) tillställningar. Bland ämnena som avhandlas märks publikreaktioner, ungersk wienerschnitzel och den eviga (nåja) frågan om band eller dj. Trevlig lyssning!

 • #12 Kusligt

  #12 Kusligt

  24/10/2017 Duración: 38min

  Tjena alla monsterdiggare! I det här avsnittet, som släpps lagom till Halloween, spelas några av de allra kusligaste jazzlåtar man kan tänka sig. Spöken, voodoo och skelett i garderoben är bara några av de rysligheter som dyker upp. Behöver du någon att hålla i handen när du lyssnar, finns Salta Katten där för att guida dig igenom mardrömmen. Men vänta! Vad var det?

 • #11 Med Duetter

  #11 Med Duetter

  30/07/2017 Duración: 42min

  Ett av jazzens uttryck är duetten; ofta med ett romantiskt tema. I det här avsnittet spelas några av de finaste duetterna från den gamla swingeran. Men förutom ljuv kärlek avhandlas även sådana skilda storheter som baseball, rälsburen trafik och Ella Fitzgeralds dass! Håll till godo!

 • #10 Från Ett Annat Håll

  #10 Från Ett Annat Håll

  04/04/2017 Duración: 40min

  Swing var faktiskt även grejen på många andra ställen än i USA och Sverige under 1930- och 1940-talet. Men hur kunde det låta där och då? I det här avsnittet spelar vi gammal jazz från bland annat Japan, Mexiko, Sydafrika och Italien. Ämnen som berörs är kyssar, hattar, cirkusartister, Don Juan och smörklickar i stekpannor. Vad nu allt detta har med jazz att göra.

 • #9 Om Veckodagar

  #9 Om Veckodagar

  27/02/2017 Duración: 40min

  Veckans dagar är sju och i det här avsnittet spelas det låtar som på ett eller annat sätt handlar om dem. Till och med måndag! Vet du till exempel vilken kväll "the cooks and the butlers" festar till på? Eller vilken dag som förknippas med den extravaganta Zoot suit-kostymen? Det får man reda på här.

 • #8 I Juletid

  #8 I Juletid

  14/12/2016 Duración: 40min

  Jazzen och julen går ihop som beans and cornbread. Det blir man snart varse, om man gräver ned sig i musiken från 1930-, 40- och 50-talet. I det här avsnittet bjuds det bland annat på vinterväder, julkulor och grantrimning. Plus att det spelas hela nio olika versioner av "Jingle Bells". God jul önskar Salta Katten!

 • #7 Om Små Och Stora Djur

  #7 Om Små Och Stora Djur

  16/08/2016 Duración: 42min

  Människans bästa vän? Hund- eller kattmänniska? I det här avsnittet handlar det om låtar som handlar om djur. Fågel, fisk eller mittemellan. Vilka låtar kan man egentligen yla med i och vad kan misslyckade operationer leda till? Det är bara en liten del av det som tas upp här. Plus att det som vanligt bjuds på fin musik.

 • #6 Om Latmaskar

  #6 Om Latmaskar

  29/07/2016 Duración: 42min

  Vem vill inte ta sig en tupplur i gräset medan små, lätta moln sakta glider förbi? Inom jazzen finns det gott om dem - latmaskarna. Några sjungs det om, några sjunger själva. I det här avsnittet handlar det bland annat om annorlunda sätt att spela gitarr på och olika sätt att se på förhållandet mellan lathet och kärlek. Plus bra musik, så klart!

 • #5 På Svenska

  #5 På Svenska

  25/05/2016 Duración: 42min

  Finns det swing-låtar på svenska? Ja, "Swing it, magistern!", så klart. Men annars, då? I det här avsnittet gör vi en djupdykning i jazz på svenska från 1930- och 40-talet. Det handlar bland annat om jitterbug, välbehövlig semester och små swing-bebisar. Litet käckare än vanligt, kanske. Men oj, så svängigt!

 • #4 Om Siffror

  #4 Om Siffror

  14/04/2016 Duración: 40min

  Låtar med siffror i finns det gott om. Ibland för att räkna taktslag, ibland som olika måttangivelser. Vissa specifika slanguttryck innehåller också siffror. I det här avsnittet får man till exempel reda på vad two-timing betyder och vad man bör göra sex eller sju gånger för att hålla vissa nöjda. Plus att det spelas en hel massa bra musik, förstås!

 • #3 Om Dans

  #3 Om Dans

  24/02/2016 Duración: 39min

  Flera av låtarna som det dansades till under swing-eran (och som det dansas till även idag) handlar just om dansen i sig. Begrepp som Suzie Q och swingout droppas litet här och var. Utöver att några av de allra bästa danslåtarna spelas, nämns även vissa eventuella svårigheter med att dejta just en dansare, i detta avsnitt. Det kan ju så klart också hända att det, så smått, börjar rycka litet i benen!

 • #2 Med Handklapp

  #2 Med Handklapp

  25/01/2016 Duración: 37min

  Många av de svängiga låtarna är inspelningar där orkestermedlemmarna också klappar takten. I det här avsnittet spelas några av de allra svängigaste. Dessutom tas frågan om huruvida man bör klappa på den första eller andra takten upp. Fast det visste ni väl redan?

 • #1 Om Mat

  #1 Om Mat

  05/12/2015 Duración: 37min

  Det finns nog en miljon swinglåtar om mat. Här är några av de bästa. Paj, spenat, varmkorv och choklad är några exempel på det som det sjungs om i detta avsnitt. Plus att det blev litet snusk också. Fast det hör ju till på något sätt, när det handlar om matlåtar.

Informações: