Fragmenten Nooit Meer Slapen

Informações:

Sinopsis

Vier fragmenten uit de uitzending van Nooit Meer Slapen, speciaal voor jou schoon geknipt.

Episodios

 • Directeur Design Laurens van den Acker over het ontwerpen van autos

  Directeur Design Laurens van den Acker over het ontwerpen van auto's

  24/12/2019 Duración: 56min

  Wie op de openbare weg komt, kent het werk van auto-ontwerper Laurens van den Acker. Hij volgde een studie Industriële vormgeving aan de TU Delft. Hij werkte daarna voor grote automerken als Audi, Ford en Mazda, en kwam in 2009 terecht bij Renault. Daar is hij Senior Vice President of Corporate Design en daarmee verantwoordelijk voor het ontwerp van alle nieuwe Renaultmodellen. Pieter van der Wielen praat een uur met Laurens van den Acker.

 • Rewind Levenslied 2: Zangeres Zonder Naam

  Rewind Levenslied 2: Zangeres Zonder Naam

  24/12/2019 Duración: 21min

  In het tweede uur hoor je podcastserie Rewind, waarin we teruggaan naar een cruciale dag uit het verleden van de Nederlandse muziek. Na een reeks over dance is Rewind dit jaar terug met drie belangrijke momenten voor het levenslied. Vannacht hoor je aflevering 2 over de Zangeres Zonder Naam.23 oktober 1960. Schrijver Gerard Kornelis van het Reve wordt in Amsterdam geëerd met de PC Hooftprijs. Een belangrijke literaire gebeurtenis, die de grote volksschrijver op geheel eigen wijze inkleurt: met een jongleur, een goochelaar en de Zangeres Zonder Naam. Wat is de connectie tussen de Koningin van het Levenslied en de literaire elite?

 • Muzikant en schrijver Meindert Talma over zijn voorstelling en album De Domela Passie

  Muzikant en schrijver Meindert Talma over zijn voorstelling en album 'De Domela Passie'

  23/12/2019 Duración: 55min

  De carrière van liedschrijver en muzikant Meindert Talma begon met een onverwacht succesnummer tijdens zijn studententijd in Groningen. Samen met bevriende muzikanten trad hij tot 2010 op in band The Negroes, waarna hij vooral solo of met wisselende bands op het podium stond. Ook schreef Talma drie romans en een dichtbundel. Nu is daar De Domela Passie, een voorstelling en fotoboek met cd, waarin de geschiedenis van Ferdinand Domela Nieuwenhuis uitgewerkt worden in tekst en muziek. Meindert Talma spreekt een uur met Atze de Vrieze.

 • Huisgeluiden: amuzikaal kerstdorp

  Huisgeluiden: amuzikaal kerstdorp

  20/12/2019 Duración: 02min

  Elise 't Hart verzamelt geluiden: huisgeluiden. Ze heeft tussen de 600 en 700 geluiden die je in en om het huis hoort. Inge ter Schure ging langs bij haar Instituut voor Huisgeluiden. Deze keer: een amuzikaal kerstdorp

 • NMS Kerstsessie: Clean Pete

  NMS Kerstsessie: Clean Pete

  20/12/2019 Duración: 09min

  In de NMS Livesessie hoor je een speciale kerstsessie van Loes en Renée Wijnhoven, beter bekend als Clean Pete. Zij spelen speciaal voor deze tijd van het jaar een kerstsessie.

 • Harrie Lemmens over het vertalen van literatuur

  Harrie Lemmens over het vertalen van literatuur

  20/12/2019 Duración: 56min

  Harrie Lemmens groeide op in Nijmegen en studeerde daar Nederlands. Maar naast een perfecte beheersing van de Nederlandse taal, reikt zijn talenknobbel verder dan dat. Niet voor niets werd hij na zijn studie vertaler. Uit het Engels, Spaans en vooral Portugees herschrijft hij boeken naar het Nederlands. In 2006 kreeg hij de vertaalprijs van het Nederlandse Fonds voor de Letteren. Zijn laatste vertaling is getiteld ‘Een spoor van mezelf’. Maar hoe schrijf je nou een goede vertaling? Hij praat erover met Liesbeth Staats.

 • De favorieten: theatermaker Marjolijn van Heemstra over voorstelling en podcast Stadsastronaut

  De favorieten: theatermaker Marjolijn van Heemstra over voorstelling en podcast 'Stadsastronaut'

  19/12/2019 Duración: 26min

  Marjolijn van Heemstra is theatermaker en schrijver. Ze maakt geëngageerde en experimentele voorstellingen, ze publiceert columns, poëzie en romans. Bij de theatervoorstelling 'Stadsastronaut' maakte ze ook een podcast. Hierin gaat ze als het ware mee op reis met een ruimtevaarder. Ze zoomt zo ver uit, totdat een grote liefde voor onze planeet opduikt. Ze kijkt voorbij de waan van de dag, om te ontdekken wat er nu echt belangrijk is. Ze is te gast in De Favorieten.

 • Auke Kok over de biografie van Johan Cruijff

  Auke Kok over de biografie van Johan Cruijff

  19/12/2019 Duración: 56min

  Auke Kok is journalist, columnist en schrijver van verhalende non-fictie. Hij werkte voor verschillende kranten en werkt nu als zelfstandig schrijver. Veel van zijn werk gaat over ‘Onze jongens’, de helden van oranje. Niet voor niets zijn zijn boeken getiteld ‘1974. Wij waren de besten’ en ‘1988. Wij hielden van Oranje’. Hij wisselt het voetbalthema graag af met maatschappijhistorische onderwerpen. Maar ver weg is de sport voor hem nooit: Hij schreef de biografie van Johan Cruijff. Een boek wat behoorlijk wat stof deed opwaaien. Hij praat erover met Pieter van der Wielen.

 • Project Antarctica: aflevering 9

  Project Antarctica: aflevering 9

  19/12/2019 Duración: 03min

  Voor Project Antarctica, een initiatief van De Groene Amsterdammer, schrijven ruim 60 schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten een verhaal over de wereld post-klimaatverandering. Als Antarctica bewoonbaar wordt, hoe ziet het leven daar er dan uit? In deze, negende aflevering een verhaal van Niña Weijers.

 • De favorieten: filmmaker Baris Azman

  De favorieten: filmmaker Baris Azman

  18/12/2019 Duración: 26min

  Filmmaker Baris Azman studeerde in 2003 af aan de St. Joost Akademie in Breda. Zijn kortfilm EFENDI werd op het Nederlands Film Festival gekozen als een van de tien beste eindexamenfilms van dat jaar. Vervolgens maakte hij o.a. de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now, met niet eerder vertoonde foto's van de set van Apocalypse Now. Momenteel werkt Azman aan zijn eerste lange speelfilm. In De Favorieten deelt hij vannacht zijn fascinaties en inspiraties.

 • Rapper Freddy Trathlener over zijn luisterkookboek

  Rapper Freddy Trathlener over zijn luisterkookboek

  18/12/2019 Duración: 56min

  Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjeze Fur, is rapper bij de Jeugd van Tegenwoordig. Een andere passie van de rapper is, je verwacht het misschien niet: koken. Hij maakt kookvideo’s en in de televisieserie ‘Lekker Fred in het land’ gaat hij op zoek naar interessante ingrediënten voor zijn gerechten. Die gerechten geeft hij nieuwe namen, smakelijk en vol humor. Hij maakte ook al het kookboek ‘Lekker Fred’, en nu voor de kerstdagen brengt hij een heus kerstkookluisterboek uit. Hij praat erover met Pieter van der Wielen.

 • LeesDees: Gaan liggen om te sterven

  LeesDees: Gaan liggen om te sterven

  18/12/2019 Duración: 24min

  Met Schwob zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen vergeten auteurs in de schijnwerpers. Eens per maand zendt Nooit Meer Slapen de podcast LeesDees uit waarmee de VPRO-radio aanhaakt bij deze actie. Vandaag over het boek ‘Gaan liggen om te sterven’ van Adalet Agaoglu (spreek uit: Aaolu). De 40-jarige Aysel reflecteert op haar leven terwijl ze in een hotelkamer is gaan liggen om te sterven. Ze haalt herinneringen op aan vrienden en aan het land waarin ze is opgegroeid: de jonge republiek Turkije. Irene Houthuijs spreekt met vertaler Hanneke van der Heijden, acteur Nazmiye Oral en literatuurwetenschapper Guido Snel.

 • Sytze van der Zees boek verfilmd naar documentaireserie Het beest van Harkstede

  Sytze van der Zee's boek verfilmd naar documentaireserie 'Het beest van Harkstede'

  17/12/2019 Duración: 56min

  Sytze van der Zee groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog in een NSB-gezin. Hij schreef over zijn jeugd het boek 'Potgieterlaan 7', getiteld naar de straat waar hij opgroeide. Sytze is journalist en voormalig correspondent voor NRC Handelsblad in Bonn, Brussel en Washington. Hij werkte ook bij de Elseviers en Het Parool. Nu schrijft hij voornamelijk boeken over criminaliteit en de Tweede Wereldoorlog. Zijn boek over seriemoordenaar Willem van Eijk, is verfilmd naar een documentaireserie: 'Het beest van Harkstede' . De serie verschijnt binnenkort op Videoland.

 • De Favorieten: Suzanne Jongmans over haar nieuwe boek Moving Through Contrast

  De Favorieten: Suzanne Jongmans over haar nieuwe boek 'Moving Through Contrast'

  17/12/2019 Duración: 25min

  Suzanne Jongmans is interdisciplinair kunstenares. Ze is coupeuse, beeldhouwer, kostuumontwerper en fotografe. Ze studeerde textieldesign en fotografie aan de academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. In het nieuwe boek 'Moving Through Contrast' is een compleet overzicht van haar oeuvre te zien, waarin de tradities van de schilderkunst, het middeleeuws kostuumontwerp en circulaire economie samenkomen. In De Favorieten bespreekt ze haar favoriete mediamomenten

 • Project #FAIL: Raquel van Haver

  Project #FAIL: Raquel van Haver

  17/12/2019 Duración: 11min

  Zonder falen is er geen kunst. Om bijzonder werk te maken, moet je risico’s nemen, en soms gaat dat mis. Nu het jaar om z’n einde loopt, vragen we in Nooit Meer Slapen een aantal mensen die een succesvol jaar achter de rug hebben naar hún faalmoment. Vanavond: beeldend kunstenaar Raquel van Haver. Ze won dit jaar de Amsterdamprijs voor de Kunst. Verslaggever Inge ter Schure sprak haar.

 • De Favorieten: Mattijs van Bergen

  De Favorieten: Mattijs van Bergen

  16/12/2019 Duración: 26min

  Modeontwerper Mattijs van Bergen studeerde modevormgeving aan ArtEZ Arnhem en volgde zijn master aan kunstacademie Central Saint Martins College in Londen. Hij kleedde meerdere keren koningin Máxima en wordt ingekocht door internationale inkopers. Zijn meest herkenbare elementen zijn de plissé en het integreren van sieraadobjecten in zijn ontwerpen. Hij schenkt een aantal van zijn eerste ontwerpen - waar deze handtekening al significant aanwezig is - aan het Centraal Museum. In De Favorieten bespreekt hij zijn inspiraties.

 • NMS Live Sessie: Eefje de Visser

  NMS Live Sessie: Eefje de Visser

  16/12/2019 Duración: 15min

  Tijd voor een gloednieuwe Nooit Meer Slapen-sessie, opgenomen in de platenzaak Velvet Amsterdam. Deze week is de beurt aan Eefje de Visser. Ook al woont ze alweer een tijdje in Vlaanderen, Eefje de Visser blijft een van Nederlands interessantste artiesten. Ze speelt twee nummers van haar album Bitterzoet dat volgende maand verschijnt, en een cover van Madonna.

 • Liesbeth Koenen over haar boek Wat je zegt, gaat vanzelf

  Liesbeth Koenen over haar boek 'Wat je zegt, gaat vanzelf'

  16/12/2019 Duración: 55min

  Liesbeth Koenen is Nederlands taalkundige, wetenschapsjournalist en schrijver. Ze schreef jarenlang voor NRC, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en De Telegraaf. Haar onderwerp: de wonderlijke wereld van taal. Niet voor niets schreef ze nu het boekje ‘Wat je zegt, gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen’. Want, zo stelt Koenen, het is bijzonder indrukwekkend hoe goed we onze moedertaal beheersen. En ook het is wonderbaarlijk wat we allemaal met taal kunnen. Liesbeth Koenen praat met Liesbeth Staats.

 • Project Antartica: Willy van Strien

  Project Antartica: Willy van Strien

  16/12/2019 Duración: 07min

  Voor Project Antarctica, een initiatief van De Groene Amsterdammer, schrijven ruim 60 schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten een verhaal over de wereld post-klimaatverandering. Als Antarctica bewoonbaar wordt, hoe ziet het leven daar er dan uit? Wetenschapsjournalist Willy van Strien schreef een brief, met de veelzeggende titel: ‘De stank is niet te harden’.

 • Naakt op een kleedje - aflevering 7

  Naakt op een kleedje - aflevering 7

  13/12/2019 Duración: 24min

  In aflevering 7 van Naakt op een Kleedje praten Heske ten Cate en Yuki Kho met oud- nieuwslezer Noraly Beyer over het drieluik Out of History waarop Elisabeth Samson staat afgebeeld, geschilderd door Iris Kensmil. Het gesprek gaat over bij de witte elite proberen te horen als persoon van kleur en het belang van je eigen geschiedenis kennen. Want alleen zo ken je ook echt jezelf.

página 1 de 5