Oulun Ylioppilaslehden Podcast

Informações:

Sinopsis

Pilkahduksia opiskelijaelämästä, mielenkiintoisten henkilöiden tarinoita, Oulun yliopistolla tehtävää tiedettä ja ajankohtaisia ilmiöitä. Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjoaa Oulun ylioppilaslehti jo vuodesta 1961.Oululaisille opiskelijoille suunnattu lehti on journalistisesti itsenäinen.The Oulu Student Magazine offers glimpses of student life, articles about interesting people, research conducted at the University of Oulu and topical events and much more - since 1961.Oulu Student Magazine is a journalistically independent publication for the people studying in Oulu.

Episodios

  • Arpapeilä

    14/06/2024 Duración: 13min

    Kerätyt opintopisteet määrittävät paitsi opintojen etenemistä, myös opiskelijan toimeentuloa. Laskennallisesti yhteen nopan ansaitsemiseen pitäisi käyttää 27 työtuntia. Oulun ylioppilaslehden selvityksen mukaan tämä kuitenkin harvoin toteutuu. Minkä arvoinen opintopiste on? Kirjoittaja: Maria Bešlić Lukija: Eetu Leinonen *Artikkeli on julkaistu Oulun ylioppilaslehden numerossa 2/2024.

  • Kun opinnot keskeytyvät

    14/06/2024 Duración: 07min

    Yliopistojen näkökulmasta opintojen keskeyttäminen on resurssien tuhlausta. Silti vuosittain tutkinto-ohjelmista tippuu pois opiskelijoita, joista yliopisto ei kerää valmistumisesta irtoavaa rahapottia. Tarjotaanko hakijoille tarpeeksi tietoa opinnoista? Mitkä syyt johtavat opintojen lopettamiseen, ja mitä tukea keskeyttämistä pohtivalle on tarjolla? Kirjoittaja: Marjut Lauronen Lukija: Eetu Leinonen *Artikkeli on julkaistu Oulun ylioppilaslehden numerossa 2/2024.

  • Tilaa kasvaa, yhdessä

    22/11/2023 Duración: 11min

    Yliopiston toiminta perustuu tutkimukseen ja jatkuvaan kehitykseen. Akateemisen maailman paine, kilpailuhenkinen kulttuuri ja huonot työolot ajavat kuitenkin nuoria tutkijoita pois alalta, jonka toimintaedellytys on tuoreen tiedon kehittäminen ja jakaminen. Kuinka tutkijat ja tiedeyhteisö voivat maailmalla ja Oulun yliopistossa? Mitä pahoinvoinnille voisi tehdä? Oulun ylioppilaslehti pohti asiaa yhdessä yliopistonlehtori Mervi Heikkisen kanssa.

  • Audioartikkeli: Vastakkainasettelua ja vaikuttamista

    22/09/2023 Duración: 19min

    Jos käytät sosiaalista mediaa, mielipiteisiisi on yritetty vaikuttaa todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin internet-aikakaudella. Lukijalta vaaditaan taitoa tunnistaa niin yksinkertaisia valheita kuin myös monimutkaista totuutta. Teksti: Toni Keränen Lukija: Eetu Leinonen

  • Audioartikkeli: Minne matkaat, Peppi?

    24/02/2023 Duración: 09min

    Oulun ylioppilaslehti kysyi kehittämispäällikkö Artturi Roitolta, mihin Peppi on matkalla, millaisin periaattein järjestelmää kehitetään ja miten tavalliset Peppi-käyttäjät voivat vaikuttaa kehitystyöhön. Kirjoittaja: Nita Mäenpää Lukija: Eetu Leinonen

  • Meditaation alkeet osa 5: Chakra-meditaatio

    27/10/2021 Duración: 09min

    Chakra-meditaatio on hieman vaativampi meditatio, jossa visualisoidaan erilaisia asioita ja liikkeitä mielessä. Chakra-meditaatiossa keskitytään puhdistamaan kehon eri osia mielen avulla

  • Meditaation alkeet osa 4: Äänimeditaatio

    29/09/2021 Duración: 16min

    Jollei sinulla ole aiempaa kokemusta äänimeditaatiosta, niin ihmettelet varmaan, että mitä se on. Tiedät toki meditaation, joka on nykytutkimustenkin mukaan todella hyväätekevä juttu kenelle vain. Mutta äänimeditaatio - kuuntelenko jotakin, tuotanko ääntä itse vai mitä siinä tehdään?

  • Meditaation alkeet osa 3: Zazen

    22/09/2021 Duración: 06min

    Zazen on istumameditaatio, jossa keskitytään vatsahengitykseen ja syvempään läsnäoloon ja tietoisuuteen kuin aiemmissa jaksoissa.

  • Meditaation alkeet osa 2: Metta Bhavana

    15/09/2021 Duración: 11min

    Metta Bhavana on buddhalainen meditaatio, joka keskittyy rakastavaan myötätuntoon. Tunne ohjataan ensin koskemaan itseä, sitten kohti läheistä, ja lopulta kohti kaikkea elävää. Sarjamme toisessa jaksossa harjoittelemme yhdessä myötätuntoa itseä ja muita kohtaan. Tervetuloa mukaan.

  • Meditaation alkeet osa 1: Pilotti & Mindfulness

    10/09/2021 Duración: 10min

    Tervetuloa kuuntelemaan Oulun ylioppilaslehden Meditaation alkeet -podcastsarjaa. Seuraavan kahdeksan viikon aikana perehdymme eri meditaatiotyyppeihin harjoitusten avulla, toiveenamme lievittää stressiä ja auttaa kiireisen arjen keskellä eläviä opiskelijoita rauhoittumaan tähän hetkeen. Ahdistuneisuus ja stressi ovat jatkuvasti läsnä korkeakouluopiskelijoiden elämässä. Kyky rauhoittua tähän hetkeen auttaa meitä näkemään itsemme ja toisemme lempeästi ja levollisesti. Ensimmäisen jakson aiheena on yksinkertainen mindfulness-meditaatio, jossa opitaan kuuntelemaan omaa kehoa ja hengitystä. Rentouttavia kuunteluhetkiä.

  • Tiedeuutiset-podcast osa 5: Miten kaupungistuminen vaikuttaa eläinten elinympäristöihin?

    10/12/2018 Duración: 22min

    Kiihtyvä kaupungistuminen muuttaa paitsi ihmisten myös eläinten elinympäristöjä. Miten eläimet sopeutuvat kaupunkiympäristöön? Voisiko kaupunkisuunnittelu ottaa paremmin huomioon myös eläinten tarpeet? Mitä yöperhoset kertovat meille muutoksesta? Lehden viidennessä Tiedepodcastissa asiasta kertoo Sampo Marskin haastattelussa akatemiatutkija Sami Kivelä.

  • Tiedeuutiset-podcast osa 4: Miksi meillä on edelleen miesten ja naisten alat?

    10/12/2018 Duración: 23min

    Suomi on ammattien jakautumisessa mies- ja naisvaltaisiin yksi Euroopan unionin segregoituneimpia maita. Oulun yliopiston monitieteellinen AVAIN-tutkimusryhmä toteutti tutkimuksen lukion ainevalinnoista ja niiden vaikutuksista korkeakouluvalintoihin. Hanke oli osa 100 tasa-arvotekoa -hanketta, jonka takana olivat Naisjärjestöjen keskusliitto ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunta. "Tärkeintä on tehdä ihmisten käsitykset eri aloista mahdollisimman monipuolisiksi, jotta alojen sukupuolittumiseen liittyvät ongelmat tasoittuisivat", kertoo AVAIN-työryhmästä kemian professori Jouni Pursiainen. Pursiaista koulutus- ja tasa-arvokysymyksistä haastatteli Sampo Marski.

  • Tiedeuutiset-podcast osa 3: Geodiversiteetti määrittää maapalloa

    10/12/2018 Duración: 24min

    Tohtorikoulutettava Helena Tukiainen Oulun yliopiston maantieteen tutkimusyksiköstä on tutkinut geodiversiteettiä ja sen yhteyttä biodiversiteettiin. “Asiaa voi lähestyä teatterivertauksen kautta: Elollinen luonto on näytelmän näyttelijät, mutta miksi emme kiinnitäisi huomioita myös lavastukseen?” Mitä on geodiversiteetti ja miksi sen tutkiminen on ympäröivän luonnon kannalta merkittävää? Vastaukset näihin kysymyksiin löydät Tiedeuutisten kolmannesta podcastista. Haastattelijana toimii Sampo Marski.

  • Tiedeuutiset-podcast osa 2: Lapin synkkä kulttuuriperintö

    10/12/2018 Duración: 21min

    Sodanaikaiset suhteet saksalaisiin ovat olleet suomalaisille vaikea, usein myös tyystin vaiettu asia. Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva on tarttunut aiheeseen Lapin synkkä kulttuuriperintö -hankkeessa. "Olemme halunneet ottaa kiinni jossain määrin marginaaliin jääneestä – tai jätetystä – aiheesta." Kuuntele Tiedeuutisten toisesta podcastista, miten sodasta Suomessa puhutaan, miksi Suomen ja Saksan sodanaikainen yhteistyö on niin kipeä ja vaiettu aihe, ja millaisia yliluonnollisia kokemuksia pohjoisen sotahistoriallisiin kohteisiin liittyy. Haastateltavana Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva, haastattelijana Heli-Paaso Rantala.

  • Tiedeuutiset-podcast osa 1: Oulusta historianfilosofian uusi keskus?

    10/12/2018 Duración: 14min

    Journal of the Philosophy of History on historianfilosofiaan painottuva kansainvälinen tieteellinen julkaisu, jonka toimituksen siirtyminen Ouluun voi uuden päätoimittaja Jouni-Matti Kuukkasen mukaan nostaa Oulun yliopiston maailmankartalle. Kuuntele Tiedeuutisten ensimmäisestä podcastista, millainen tieteellisen julkaisun toimitusprosessi on ja millaisena Jouni-Matti Kuukkanen näkee historianfilosofian aseman Oulussa ja tieteen kentällä.