Tekfisk

Informações:

Sinopsis

Podkasten om teknologi og forskning i sjømatnæringen.

Episodios

 • Raudåten - havets ku og vår viktigste ressurs

  08/09/2022 Duración: 23min

  Raudåten er den største proteinressursen vi har i havet, og i næringskjeden er den på nivå med både hjort, sau og ku. Samtidig er den "morsmelken" til de fleste av de artene vi fisker på. Forskerne gir grønt lys for fiske på raudåten, samtidig som fisket er kontroversielt. Journalist Ketil Svendsen har snakket med forsker Cecilie Broms om både biologi og fakta rundt den næringsrike maten.

 • Casper (17) lar seg ikke skremme av fire uker på havet

  01/09/2022 Duración: 10min

  De tolv ungdommene om bord på skoleskipet "Skulebas senior" ser frem til fire uker tett på hverandre og tett på næringen de er på vei ut i. Når vi snakker med Casper Sekkingstad, ligger fartøyet til havn i Trondheim. Nor-Fishing-messen lokker med kjentfolk, mat, gratiseffekter og nye kontakter. For noen kan det bety en god lærlingplass. Casper intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Slik vant de innovasjonsprisen for fiskebåten «Ecofive»

  26/08/2022 Duración: 12min

  Ulstein Design & Solutions vant Innovasjonspris sammen med rederiet Bluewild på årets Nor-Fishing. Salgssjef Erwin Jager forteller om hvordan det var å utvikle en fiskebåt for første gang. Han intervjues av Kjersti Kvile, journalist i Fiskeribladet.

 • NH90 var en tragedie, mener helikopterveteranen (del 2)

  14/07/2022 Duración: 23min

  Vi har snakket med veteran Kjell Hans Martinsen, en sentral mann i helikopterberedskapen. I andre og siste episode hører vi om Kystvaktens rolle etter 1977. Lynx-helikopteret har vært sentralt, og i dag skal vi snakke om fiskere, om russere, om utfasingen av Lynx og om skandalehelikopteret NH90. Og hvilket helikopter ønsker veteranen seg? Kjell Hans Martinsen intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Kystvaktens forlengede arm

  08/07/2022 Duración: 24min

  Kjell Hans Martinsen har 35 års tjeneste i forsvaret og både utenlandsoppdrag, testflyging, sjefsansvar for helikopteropplæringen og vurdering av helikopterinnkjøp på CV-en. Gjennom to podkaster har vi snakket med den tidligere sjefen i 337-skvadronen om både M*A*S*H, NH-90-skandalen og om det å møte fiskere under kontrolloppdrag på havet. Dette er del en, og helikopterveteranen intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • – Det var på mange måter som å slå på lyset på havet

  30/06/2022 Duración: 21min

  Arve Dimmen er direktør for navigasjonsteknologi og maritime tjenester i Kystverket, og vi har snakket om alt fra AIS, NAIS, VHF, VMF, ERS til telex og Marine Traffic med Kystverkets mann. Den statlige institusjonen har nemlig et ansvar og en finger med i det meste av den teknologiske infrastrukturen som sikrer kontroll, sikkerhet og navigasjon langs kysten. Dimmen intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Vaskeroboten deres klatrer rett opp betongvegger

  23/06/2022 Duración: 17min

  Produksjon ligger ennå litt frem i tid for gründerne i Easyx. Vaskeroboten deres er ikke avhengig av stål og magneter for å klatre opp en vegg. Idéen ble opprinnelig til for å lette malerarbeid på eget hus, men takket være en våken kar fra oppdrettsnæringen er Knarrevik-selskapet på full fart inn i havbruk. Nå gjenstår videre finansiering og samarbeid. Sindre Rognved Hansen intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Ocean Space Centre til 8 mrd. kroner skal sikre norsk verdiskaping på havet

  09/06/2022 Duración: 33min

  Ocean Space Centre skal etter planen stå ferdig i 2028, og være en spydspiss for forskning, utvikling og utdanning. Senteret skal sikre NTNU og Sintef armslag til både samarbeid og utdanning, og kommersielle aktører moderne teknologi. Prosjekteringen fikk både rødt og grønt lys med bare én måneds mellomrom, men er atter inne i regjeringens planer. Professor, dekan (og fredsprisvinner) Olav Bolland intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Han er villig til å ta risikoen for gode ideer

  02/06/2022 Duración: 24min

  Få har vært så tett på luseprosjekter som Tore Alfheim, finansrådgiver i Innovasjon Norge. Ikke alle prosjekter overlever, men de statlige fødselshjelperne som støtter innovasjon og utvikling i næringslivet er villige til å ta en stor del av risikoen. Det har uten tvil bidratt til konkurranseevne og nyskaping i norske bedrifter. Alfheim blir intervjuet av journalist Ketil Svendsen i Fiskeribladet.

 • Han er overrasket over potensialet i landbasert oppdrett

  19/05/2022 Duración: 26min

  Den norske teknologileverandøren MMC First Process er store på brønnbåtmarkedet. Nå har de stø kurs mot land og landbasert oppdrett. For Fosnavågselskapet handler det uansett om skånsom og effektiv transport og håndtering av fisk. Journalist Torhild Måkestad Martinussen har snakket med Børre Haanes Waagan som er salgssjef for landbasert havbruk i MMC.

 • Innovasjonsbedriften er også verdens største på kjetting

  12/05/2022 Duración: 18min

  Sotra-bedriften ble kjent som oljeindustriens skraphandel, men er i dag blitt verdensledende på kjetting. Teknisk sjef Eirik Herdlevær forteller i denne podkasten at Sotra anchor & chain også er sultne på innovasjon, og at de har spennende, teknologiske nyheter som også kan komme havbruksnæringen til gode. Stikkordet er lastovervåking i sanntid. Herdlevær intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Han skal temme den største energikilden vi har

  25/04/2022 Duración: 32min

  Sammen med en liten stab driver Geir Arne Solheim Havkraft AS. De er snart klar med skalerbare kraftverk som gjør bølger om til energi. Godt nytt, både for fiskere som bekymrer seg over havvind, og en lavere terskel inn i kraftmarkedet for utviklingsland. Journalist Ketil Svendsen har spurt oppfinneren om hvordan Havkraft skal lykkes der så mange prosjekt bokstavelig talt har blitt knust.

 • Kystflåtens fremtid er i deres hender

  12/04/2022 Duración: 35min

  I denne Sjømatpulsen live fra årets Lofotsfishing har journalist Camilla Aadland ledet politisk debatt mellom fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen, Karianne Braathen som er Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson og Guri Hjallen Eriksen, forsker i Salt. Tema var rammebetingelsene for de som lager reglene.

 • Hvordan skal kystflåten og landindustrien overleve?

  06/04/2022 Duración: 32min

  Effektivt og miljøvennlig kunne noen få trålere ha tatt unna hele Lofotfisket. Hvorfor ikke? Journalist Kjersti Sandvik har ledet en live Sjømatpulsen-debatt om hva kystflåte og landindustri krever for å overleve - og hva folk langs kysten trenger for å leve. I debatten møter vi administrerende direktør i Norfra Bjørg Nøstvold, Petter Myklebust som er nestleder i Kystfiskarlaget og Audun Iversen, forsker i Nofima.

 • Møt prosjektlederen som skal flytte skip gjennom fjell

  24/03/2022 Duración: 20min

  Terje Skjeppestad er Kystverkets prosjektleder for det som skal bli verdens første fullskala tunnel for skip, Stad skipstunnel. Vi har snakket med ham om løsmasser og risiko, om den værharde farleden i vest, og om hvordan man klarer å hule ut to kilometer med fjell slik at de store Hurtigrutene kan passere gjennom. Skjeppestad intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Der er faktisk lyspunkter for fiskerne i FNs klimarapport

  10/03/2022 Duración: 26min

  FNs klimarapport er ubehagelig lesning. Forskerne som har bidratt til rapporten har lenge stirret dystre prognoser i hvitøyet. Vi har snakket med Mette Skern-Mauritzen, som er forskningssjef ved Havforskningsinstituttet og ledende forfatter bak kapittelet om havet. Vi spurte om alt virkelig er helt beksvart. Skern-Mauritzen intervjues av Ketil Svendsen, journalist i Fiskeribladet.

 • 1 av 5 gytetorsk hadde spist oppdrettsfôr

  24/02/2022 Duración: 32min

  Forsker Terje van der Meeren er del av det store forskningsprosjektet Icod, der Havforskningsinstituttet spiller en viktig rolle. Her ser forskerne på hvordan oppdrett påvirker kysttorskens gyteområder. Torsken er under press - og der er flere farer som truer. Meeren intervjues av journalist Ketil Svendsen.

 • Han fjerner søpla vi hiver på havet

  03/02/2022 Duración: 16min

  Odd Arne Arnesen er mannen bak Mausund Feltstasjon. Sammen med 16 kystrenovatører jobber han på spreng for å fjerne søppel som reker i land på holmer og skjær på kysten av Trøndelag. Han snakker om hvordan plastforsøplingen truer verdenshavenes fremtidige eksistens. Arnesen intervjues av Lena Knutli, journalist i Fiskeribladet,

 • – Lyd under vann bærer ekstremt langt, mye lenger enn lyder i luft!

  27/01/2022 Duración: 22min

  Jens Martin Hovem har jobbet med akustikk i havet siden midten av 60-tallet. I denne episoden snakker han om hvordan fisk og annet marint liv påvirkes av all støyen vi mennesker skaper under havoverflaten. Hovem intervjues av Lena Knutli, journalist i Fiskeribladet.

 • Sjøkartene til Olex gjør fiskeriet mer effektivt

  20/01/2022 Duración: 21min

  Som barn undret Ole Hestvik på hvordan landskapet så ut under vann. Som voksen har han utviklet kartvertkøyet Olex. Nå har gründerselskapet over 11.000 brukere. Ole Hestvik intervjues av Lena Knutli, journalist i Fiskeribladet.

página 1 de 10